Türkiye, 2030'da küresel ekonominin zirvesine yaklaşacak! Dikkat çeken raporda Almanya ve Japonya'yı geride bıraktı

Standard Chartered'ın uzun vadeli tahminine göre, Türkiye 2030 yılına kadar dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girerek Almanya, Japonya ve Rusya’yı geride bırakacak. Raporda, Asya’nın küresel GSYH içindeki payının 2030'da %35'e ulaşabileceği ve gelişmekte olan piyasaların dünya ekonomisindeki rolünün artacağı vurgulandı.
İngiltere merkezli bankacılık ve finansal hizmetler şirketi Standard Chartered tarafından yapılan uzun vadeli tahmine göre, Türkiye, 2030 yılına kadar dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girecek.
ALMANYA VE JAPONYA'YI GERİDE BIRAKACAK
Bloomberg'in aktardığı rapora göre, satın alma gücü paritesi döviz kurları ve nominal GSYH kullanılarak yapılan analizde Türkiye; Rusya, Japonya ve Almanya’yı geride bırakarak 5. sırada yer aldı.
ÇİN İLK SIRADA
Listede Çin ilk sırada yer alırken, onu Hindistan ve ABD takip etti.
Rapora göre, Asya’nın küresel GSYH içindeki payı 2030 itibarıyla yüzde 35'e ulaşarak ABD ve Avrupa’nın toplamına eşit olabilir. 2030'da dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer alması beklenen ülkelerin yedisinin hâlihazırda gelişmekte olan piyasa (EM) kategorisinde olduğu belirtildi.
Diğer Önemli Bulgular:
- Gelişmekte olan piyasalarda reform ivmesinin yavaşlaması, verimlilik artışını olumsuz etkiliyor.
- Parasal genişleme döneminin sona ermesi, ekonomiler üzerinde reform baskısını artırabilir.
- 2020 itibarıyla dünya nüfusunun büyük bölümü orta sınıfa dâhil olacak.
- Orta sınıfın büyümesi, birçok ülkede hızla yaşlanan nüfusa karşı dengeleyici bir etki sağlayabilir.