Türkiye’nin ilk ve tek sülfit tesisi üretime hazır

Türkiye’deki 20 altın madeninin en büyüğü Erzincan’ın İliç ilçesindeki Çöpler Madeni. SSR Mining ve Lidya Madencilik’in ortaklığıyla kurulan Anagold Madencilik tarafından işletilen Çöpler Madeni’nde üretim 2010 yılında başladı.
Türkiye’de 42 tonla rekor kırılan 2020 yılındaki toplam altın üretiminin yüzde 24’ü Anagold Madencilik’in işlettiği Çöpler Madeni’nden sağlandı. Bu yılın başında şubat ayında toprak kayması sebebiyle Çöpler Madeni’nde üretime ara verilirken Anagold Madencilik, Erzincan’ın İliç ilçesindeki maden sahasında rehabilitasyon çalışmalarının sonuna gelindiğini açıkladı. Anagold Madencilik, madende iş ve çevre güvenliği için mevcut bütün tedbirleri güçlendirilmesi çalışmalarını, yapılan yeni teknolojik yatırımları ekim ayı içerisinde medya mensuplarına yerinde anlattı.
ÜRETİM YÖNTEMİ FARKLI
Çöpler Madeni’nde yüzde 80 ortaklığı bulunan SSR Mining’in Kıdemli Başkan Yardımcısı Cengiz Demirci, İliç’te düzenlenen basın toplantısında madenin kapalı kalmasının hem İliç hem de ülke ekonomisi için büyük bir kayıp olduğunu vurguladı. Anagold Madencilik olarak Türkiye’deki yatırımlarını sürdürmeyi ve İliç’teki faaliyetlerine devam etmeyi hedeflediklerini kaydeden Demirci “Çöpler’de sülfit tesisi ve yığın liçi metodu olmak üzere iki üretim yöntemi kullanıyorduk. Operasyonlar yeniden başladığında, üretime sadece sülfit tesisi ile devam edilecek, yığın liçi yapılmayacak. Cevherleşme şeklinden ve cevher içindeki tenörden dolayı, yüksek teknolojili ve kapalı bir sistem olan sülfit tesisi ile devam edilecek. Çöpler, Türkiye’nin en yüksek altın üretimi gerçekleştiren madenlerinden biri olmasının yanı sıra, yüksek teknolojiye sahip sülfitli cevher işleme tesisleriyle de sektörde Türkiye’de ilk” dedi. Cengiz Demirci, Çöpler Madeni’nin bölge halkına iş imkânı sağlayarak sosyal kalkınmayı hızlandırdığını da anlattı.