Un ihracatında dünya lideriyiz! Tarım Bakanlığından yeni “iddialar ve gerçekler” raporu

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Un ihracatında dünya lideriyiz! Tarım Bakanlığından yeni “iddialar ve gerçekler” raporu
Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Tarım ve Orman Bakanlığı yayımladığı rapor ile 5 iddiaya cevap verdi. Çiftçiye 2,3 milyar sulama desteği verildi. Yılın üç ayında 176 bin gıda denetimi yapıldı. AOÇ arazisi korunuyor.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ - Tarım ve Orman Bakanlığı, “Kamuoyunda gündeme gelen iddialar ve gerçekler” adıyla hazırladığı raporda, tarıma ilişkin manipülatif iddiaları çürütüyor. ‘AOÇ arazi varlığında azalmalar yaşandığı ve yeterli ağaçlandırma yapılmadığı’ yönündeki iddialara cevap veren Bakanlık, arazi varlığının korunduğuna işaret etti. 1937 yılında hazineye bağışlandıktan sonra 1939-1983 yılları arasında çıkan kanunlar ve kararlar ile Atatürk Orman Çiftliği arazi varlığında azalmalar olduğuna dikkat çekilen raporda “Sıklıkla kamuoyunda bahsi geçen iddialar asılsız olup 1983 yılından sonra herhangi bir arazi kaybı yaşanmamıştır. Kamuoyunda yer alan iddialar, 1983 yılına kadar çıkarılan çeşitli kanunlarla Atatürk Orman Çiftliği mülkiyetinden çıkmış alanlardır. Bu alanlarla ilgili işlemler tasarruf sahiplerince yapılmaktadır” denildi.

MODERN SULAMA İÇİN 2,27 MİLYAR LİRA HİBE

Bakanlık ‘Kuraklıkla ilgili hiçbir tedbir alınmadığı’ iddialarına da cevap verdi. Türkiye genelinde bireysel sulama sistemleri hibe desteklemelerinin başladığı 2007 yılından günümüze kadar 57 bin 296 adet proje ile 5,4 milyon dekarlık alanın modern sulama sistemleri ile sulanmasının sağlandığı, bu işlemler için de toplam 2,27 milyar lira hibe desteği ödemesi yapıldığı kaydedildi. 2023-2027 dönemi Türkiye Tarımsal Kuraklık Mücadele Stratejisinin ve Eylem Planı’nın oluşturulduğu hatırlatılarak, bu konuda yol haritasının belirlendiği belirtildi. Bakanlık tarafından yapılan analizler çerçevesinde yer altı sularının tarımsal açıdan yetersiz olduğu 11 il ve 52 ilçede su tüketimi yüksek mısır gibi ürünler yerine su tüketimin daha az olan mercimek, nohut ve baklagil yem bitkisi eken çifçilere ilave destek verildiği, yeni destekleme modelinde de bu ürünlere arpa, buğday, aspir ve yağlık ayçiçeğinin ilave edildiği ifade edildi. Öte yandan, tarımsal kuraklığa hassas alanlar belirlenerek kuraklık risk haritaları oluşturulduğu, kurak ve yarı kurak bölgelerde yağış açısından üst düzey fayda sağlamak üzere yağmur hasadı projeleri yürütüldüğü kaydedildi. 

SU ÜRÜNLERİ İHRACATINDA 5 YILDA YÜZDE 100 ARTIŞ

Türkiye’nin su ürünlerinde net ihracatçı olduğu yönündeki iddialara da cevap veren Bakanlık, Türkiye’nin su ürünleri dış ticaretinde net ihracatçı bir ülke olduğuna dikkat çekti. Bu alanda geçen yıl 1,73 milyar dolar dış ticaret fazlası verildiği kaydedildi. Ayrıca, son beş yılda su ürünleri ihracatında yüzde 100 artış sağlandığı vurgulandı. 

BUĞDAY UNU İHRACATINDA 2005’TEN BERİ BİRİNCİYİZ

Bakanlık ‘Türkiye’nin buğday ithal eden ülke konumuna geldiği iddiasını da yalanladı. Buğdayda, Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında ihracat bazlı ithalat yapıldığı ve alınan buğdayın un, makarna, irmik vb. olarak ihraç edildiği belirtildi. Raporda “Buğday unu ihracatında ülkemiz 2002 yılında dünyada 11’inci sırada iken 2005 yılından beri dünyada 1’inci sırada yer alıyor. 2002 - 2025 (Ocak ayı sonu itibarıyla) yılları arasında mamul maddenin (un, makarna, irmik, bisküvi, bulgur vb.) buğday karşılığı dâhil 106,9 milyon ton ithalat yapılmışken, 116,5 milyon ton ihracat yapılmıştır. Değerde 18,7 milyar dolar, miktarda ise 9,6 milyon ton dış ticaret fazlamız vardır” bilgisine yer verildi.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...