Vodafone CEO’su Aksoy: 5G’den gelecek 3-5 milyara bakılmasın

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Vodafone CEO’su Aksoy: 5G’den gelecek 3-5 milyara bakılmasın
Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Vodafone CEO’su Engin Aksoy, 5G ihalesinin 2025 yılı içerisinde yapılmasının beklendiğini belirterek “İhalede bedel önceliklendirilirse operatörlerin yatırım gücü azalır. 5G’nin geniş kitlelere ulaşması için ihaleden gelecek 3-5 milyar TL’ye değil ülke ekonomisine katkısına bakılmalı” dedi.

ÖMER TEMÜR BARCELONA - Türkiye’de 5G ihalesi için geri sayım başladı. Bu yıl haziran sonuna kadar ihaleye çıkması düşünülen 5G’nin Ocak 2026’da aktif olması bekleniyor. Operatörler 5G’ye geçiş için hazırlıkları tamamlarken, Vodafone CEO’su Engin Aksoy ihalede bedele odaklanmanın yatırımları olumsuz etkileyeceği uyarısında bulundu. 

FİNLANDİYA MODELİ TEKLİFİ

Mobil Dünya Kongresi’nde (MWC) açıklamalarda bulunan Aksoy, dünyada 130’dan fazla ülkenin 5G’ye geçiş yaptığını hatırlatarak şunları kaydetti: 5G’nin ülkelere yıllık katkısı 120 milyar lira. Dolayısıyla bizim bu sürece hızla dâhil olmamız gerekiyor. Bu sebeple operatörlerin daha fazla yatırım yapması için ihale bedellerinin ona göre belirlenmesi lazım. Bu konuda Avrupa’da Finlandiya, Hollanda, Belçika örnek alınacak ülkeler arasında yer alırken Asya’da ise Çin ve Japonya öne çıkıyor. Mesela Çin, operatörlerden 5G’ye geçiş ihalesinde hiç bedel istemeyip, yatırım yapma şartı koştu. İtalya ise ihale bedellerini yüksek tutup 5G’nin yaygınlaşmadığı kötü örneklerden biri. İhalede bedel önceliklendirilirse, operatörlerin yatırım yapma gücü azalır. 5G’nin geniş kitlelere ulaşması için ihaleyle gelecek 3-5 milyar liraya 10 milyar liraya değil ülkeye katkısına bakılmalı.

Vodafone CEO’su Aksoy: 5G’den gelecek 3-5 milyara bakılmasın - 1. Resim

5G’DE TAKSİT SINIRI KALDIRILSIN

5G’li telefonlarda taksit sınırının kaldırılması talebinde bulunan Aksoy “Türkiye’de kullanılan telefonların yüzde 10’u 5G’li. Vodafone’da bu oran yüzde 20. 5G’li cihaz kullanımının artırılması için en azından 5G özellikli telefonlarda taksit bariyeri kaldırılmalı” dedi.

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel ise 5G sürecinde operatörlerin ihtiyacı olan frekansların adil dağıtımının önemli olduğunu vurgulayarak “Frekanslar 100’den aşağı olmamalı. Hiçbir müşteri mağdur edilmemeli” değerlendirmesinde bulundu.

Vodafone CEO’su Aksoy: 5G’den gelecek 3-5 milyara bakılmasın - 2. Resim

NÜFUSUN SADECE ÜÇTE BİRİ FİBERE ULAŞABİLİYOR

5G’ye geçişte fiber yatırımlarının önemine dikkat çeken Engin Aksoy, şu anda ülke nüfusunun yalnızca üçte birinin fibere ulaşabildiğini söyledi. Aksoy “Rakibimiz hem altyapı hem de üst yapıda belirleyici konumda. Fiilî tekel durumu var. Ancak 2026’da imtiyazı bitiyor. Burada yatırım oranının artıp daha fazla kişiye fiber hizmetinin ulaşması için ortak altyapı şirketi kurulması önerimizi yineliyoruz. Bu şirket yatırım iştahını da artırır. Şu anda her yıl fiber yatırımlarının yüzde 17 artırılması şart. Bu durum GSYH’ya yüzde 2,2 katkı sağlayacaktır. Aksi takdirde her yıl 19 milyar TL’lik ekonomik değerden mahrum kalırız” dedi.  

TÜRKİYE'DEN AVRUPA'YA TEKNOLOJİ İHRAÇ EDİYOR

 Vodafone olarak bu yıl AR-GE yatırımları için 350 milyon TL kaynak ayırdıklarını ifade eden Engin Aksoy, bu yatırımlar sayesinde Türkiye’de geliştirilen teknolojilerin Avrupa ülkelerine ihraç edildiğini söyledi. Aksoy “Vodafone Türkiye mühendisleri tarafından geliştirilen sadakat platformu Vodafone Happy, Portekiz, Almanya, Romanya, Türkiye, İspanya, İtalya ve İrlanda’nın ardından Çekya’da da hizmet verecek. 25 milyon kullanıcıya sahip olan Happy, dijital verimlilik açısından öne çıkıyor. Aynı şekilde müşteri deneyimini iyileştiren Vodafone Müşteri Etkileşimleri Merkezi çözümü de yurt dışında ses getirdi. İlk etapta Portekiz ve Romanya olmak üzere Avrupa ülkelerinde kullanılacak” dedi. Aksoy ayrıca 161 AR-GE projesi yürüten OKSİJEN’in, 352 patent başvurusu, 97 tescilli patenti ve 71 yerli malı belgesi bulunduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...