Yeni asgari ücret emeklilik hayali kuranları da etkileyecek: 31 Aralık'tan sonra zamlı fiyatlar geliyor!

Asgari ücret zammı ile beraber emeklilik hayali kuran vatandaşlar için de askerlik ve doğum borçlanması tutarında değişiklik olacak. Konuya ilişkin merak edilenleri cevaplayan SGK Müşaviri Emin Yılmaz, hem borçlanma tutarının nasıl hesaplandığını hem de muhtemel zam oranını açıkladı.
Milyonlarca çalışan için kritik sürece girildi. Asgari ücret zammının belirlenmesi için sayılı günler kaldı. Asgari ücret sadece maaşları değil SGK'ya yapılan borçlanmayı da doğrudan etkiliyor.
Prim günü eksik olan çalışanlar emekli olabilmek için borçlanma yolunu tercih edebiliyor. Askerlik ve doğum borçlanması ile prim günü saydırılıyor ve günlük borçlanma tutarı 213 lira. Bu tutar asgari ücrete yapılacak zam sonrası yükselecek.
ZAMLA BİRLİKTE BORÇLANMA TUTARI DEĞİŞECEK
2025 yılı ocak ayında asgari ücrete zam gelmesiyle 213 lira olan borçlanma tutarı da değişecek.
Milliyet'e açıklamalarda bulunan Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, kritik değerlendirmelerde bulundu.
Yılmaz, priminizin yetmediği noktada borçlanarak bu günleri kazanabileceğinizi aktararak, "Burada halk arasında en çok bilinen doğum ve askerlik borçlanmasıdır. Borçlanma miktarı ise asgari brüt ücretin yüzde 32’si kadardır. İçinde bulunduğumuz 2024 yılının sonuna kadar bu rakam günlük 213,36 TL’dir. Yurt dışı borçlanmasında ise bu rakam yüzde 45’e yani 300.04 TL’ye yükselmiştir" şeklinde konuştu.
Yılmaz, borçlanma miktarını 7,5 kat kadar artırarak emekli maaşının daha yüksek olabileceğinin de altını çizdi.
BORÇLANMA NASIL HESAPLANIYOR?
Borçlanmanın nasıl hesaplandığını ise Yılmaz şu sözlerle anlattı:
Bu, borçlanmanın türüne göre değişiklik arz etmektedir. Örneğin askerlik borçlanması silah altında kaldığınız gün üzerinden değerlendirilir. Doğum borçlanmasında ise sigorta başlangıcınızdan sonra doğumların gerçekleşme şartı mevcuttur. Her çocuk için 2 yıl, yani 720 gün üzerinden toplamda ise 3 çocuğa kadar borçlanma hakkı mevcuttur.
Örnekleyecek olursak askerlik borçlanmasında 550 gün askerliğiniz varsa günlüğü 213,36 tutardan hesaplanır ve toplamda 117.348 TL maliyeti vardır.
Doğum borçlanmasında ise annemiz çalışma hayatına 01.01.1997 tarihinde girmiş olsun;
1. çocuk doğum tarihi 01.01.1999
2. Çocuk doğum tarihi 01.01.2013
3.çocuk doğum tarihi 01.01.2014 olsun;
İlk çocuktan 720 gün, ikinci çocuktan 360 gün ve üçüncü çocuktan 720 gün alarak borçlanabilir. Hemen aklımıza ‘neden ikinci çocuktan 720 gün değil de 360 gün borçlanılır?’ sorusu gelmektedir. Cevabı ise her çocuğun arasında minimum 2 yıllık süre gereklidir. Hatta bu dönemlerde de çalışmama şartı mevcuttur. Buradaki örnekte annemiz 1800 gün borçlanabilir. Ayrıca sosyal güvenlik hukukunda bir yıl 365 gün değil, 360 gün üzerinden değerlendirilmektedir"
NE KADAR ARTIŞ OLACAK?
Yeni yılda borçlanma tutarlarının asgari ücrete göre belirleneceğini belirten Yılmaz, kendi tahminine göre asgari ücretin yüzde 30-40 bandında bir artışın olabileceğini söyleyerek borçlanma tutarlarında yine bu oranlarda artabileceğini kaydetti.
Yılmaz, zamdan etkilenmek istemeyen vatandaşların 31 Aralık tarihine kadar borçlanmak için başvuru yapmaları gerektiğinin altını çizdi.