samdan
camii
hayirli-ramazanlar

Yerli süperkapasitöre 90 milyon dolarlık yatırım! zun ömürlü bataryalar Türkiye’de üretilecek

Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Yerli süperkapasitöre 90 milyon dolarlık yatırım! zun ömürlü bataryalar Türkiye’de üretilecek
Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerjinin depolanması için hücre dâhil yerli ve millî ‘süperkapasitör’ teknolojisi geliştirmeyi hedefleyen Supracap, İzmir Aliağa’da test amaçlı kurduğu Türkiye’nin şebeke ölçeğindeki ilk süperkapasitör depolama sistemini kamuoyuyla paylaştı.

ÖNDER ÇELİK İZMİR - Enerjiyi depolamak için yerli teknolojiler geliştirme hedefiyle kurulan Supracap, pillerin aksine çok daha hızlı şarj edilebilen ‘süperkapasitör’ teknolojisini Türkiye’ye getirdi. Bu teknolojide BAE merkezli Enercap Energy ile iş ortaklığı yapan şirket, iş birliğinin ilk adımı olarak Menderes Tekstil’in Aliağa’daki RES tesisine 2 MWh’lık süperkapasitör enerji depolama sistemi kurdu.

Supracap, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan’ın da katılımıyla gerçekleşen toplantıda pilot sistemin performansını sahada ortaya koydu.

Supracap Enerji Kurucu Ortağı Bihter Koçum, enerji depolama alanında Türkiye’de daha önce olmayan süperkapasitör teknolojisini Türkiye’de geliştirip üretme hedefiyle yola çıktıklarını belirterek “Bu yılın sonunda ülkemizin ilk süperkapasitör batarya tesisinin inşasına başlıyoruz. 2025 yılının son çeyreğinde hücre üretimi dahil 1.500 MWh kapasite hedefiyle seri üretime başlayacağız. 2028’e kadar 5.000 MWh üretim kapasitesine ulaşma hedefimiz var. 2028’e kadar toplamda 90 milyon dolar yatırım planımız bulunuyor. İlk olarak şebeke ölçekli enerji depolama bataryaları ile üretime başlayarak, yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerjinin depolanmasına odaklanacağız. Sadece bir üretim tesisi kurmakla yetinmeyeceğiz, aynı zamanda AR-GE merkezi de kurarak, mevcut teknolojilerin geliştirilmesine ve yeni ürünlerin araştırılmasına ağırlık vereceğiz. 2027 yılında ‘Made in Türkiye’ etiketli süperkapasitör bataryalarımızı ihraç etmeyi hedefliyoruz. Ülkemizin ‘küresel enerji merkezi’ hedefinde, sıfır karbon, küresel ısınma ve çevresel risklerin azaltılmasına yönelik dönüşüm yolculuğunda biz de varız” dedi.

UZUN ÖMÜRLÜ, ISINMIYOR...

Supracap Enerji Kurucu Ortağı Hikmet İp de “Süperkapasitör bataryalar kimyasal reaksiyon içermedikleri için teorik olarak sınırsız ömre sahipler ancak her malzemenin bir ömrü olduğunu ve güç elektroniği gibi bileşenleri de göz önünde bulundurarak, biz bataryaların ömrünü 50 bin döngü olarak tanımlıyoruz. Bu bataryaların hız sınırı neredeyse yok. Elektriği hızlıca depolayabiliyor ve şebekeye verebiliyorlar. Bunu yaparken kapasite kaybı yaşamıyor ve ısınma-soğutma oluşmadığından enerji kaybı da yaşamıyorlar. Kimyasal reaksiyonlara bağlı çalışmadıkları için aşırı ısınma, yanma veya patlama riski de taşımıyorlar. Çok yüksek ve düşük sıcaklıklarda sorunsuz çalışabiliyorlar” diye konuştu.

SİSTEM SORUNSUZ ÇALIŞTI

Menderes Tekstil’in Aliağa’daki rüzgâr enerjisi santraline entegre ettikleri sistemle batarya teknolojisini iki ay boyunca test ettiklerini vurgulayan Hikmet İp, şöyle konuştu: Süperkapasitör batarya sistemimiz tesiste kusursuz çalıştı. Bataryaya depolanan tüm enerjiyi neredeyse birebir geri aldık. Batarya çevrim verimliliği yüzde 99,1 - 99,4 olarak gerçekleşti. Tam şarj ve deşarj sırasında modül sıcaklıkları 28 - 34 derece aralığında sorunsuz bir şekilde çalışan bataryalarımızda sıfır yıpranma gerçekleşti.

Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...