TCMB enflasyon raporu 8 Şubat 2024 CANLI || Merkez Bankası yeni başkanı enflasyon raporu notları son durum

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
TCMB enflasyon raporu 8 Şubat 2024 CANLI || Merkez Bankası yeni başkanı enflasyon raporu notları son durum
Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Merkez Bankası'nın yeni Başkanı Fatih Karahan yılın ilk enflasyon raporunu açıklıyor. Enflasyon raporu nasıl, son durum ne?

Merkez Bankası yeni başkanı Fatih Karahan canlı yayında yılın ilk enflasyon oranını açıklıyor. Uygulanan politikaların sonucu olarak, bir önceki Rapor döneminden bu yana göstergeler para politikasının doğru yolda ilerlediğini söyledi. Yılın ilk enflasyon raporu nasıl? TCMB yeni başkanı yılın ilk enflasyonu açıklıyor...

MERKEZ BANKASI YENİ BAŞKANI FATİH KARAHAN YILIN İLK ENFLASYONUNU AÇIKLIYOR

Hafize Gaye Erkan'a teşekkür ederek konuşmasına başlayan Fatih Karahan, dezenflasyona yönelik çabalarımıza kararlılıkla devam edeceklerini belirtti. Merkez Bankası'nın fiyat istikrarını sürdürdüğünü söyleyen Karahan, Haziran 2023'te başlayan sıkılaştırma politikası ile politika faizi yüzde 8,5'ten yüzde 45 seviyesini çıktı. 

Karahan'ın açıklamaları şu şekilde:

"Bir önceki rapor döneminden bu yana hem reel hem de finansal göstergeler para politikamızın doğru yolda ilerlediğini teyit etmektedir. Enflasyon, hedefimizle uyumlu hale gerileyene kadar gereken parasal sıkılaştırmayı korumakta kararlıyız. Enflasyonu yakından takip ediyoruz. Enflasyon görünümünde herhangi bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz.

Önceki rapor döneminden bu yana enerji harici emtia fiyatları sınırlı gerilemesini sürdürmüştür. Bu dönemde doğalgaz başta olmak üzere enerji fiyatları düşmüştür. Petrol fiyatları önceki rapordan bu yana belirgin şekilde gerilerken, kısa vadede dalgalanmaktadır. Bu görünüm altında küresel enflasyondaki düşüş eğilimi, enerji fiyatlarındaki düşüşle hızlanmıştır. Birçok ülkede çekirdek enflasyon son aylarda gerilemektedir. Bununla birlikte enflasyon, küresel düzeyde hedeflerin üzerinde seyretmektedir.

Enflasyonun yıl içinde gerilemesi beklenmektedir. Önümüzdeki dönemde faiz indirimlerinin zamanlaması ve hızı önem kazanmıştır. Gelişmekte olan ülkelerin bir kısmında ise enflasyon görünümüyle birlikte faiz indirim süreçleri devam etmektedir. Önceki rapor dönemine kıyasla gelişmiş ülke merkez bankalarının faizleri daha erken indireceğine yönelik piyasa beklentileri artmıştır.

Diğer taraftan merkez bankalarının enflasyonu kademeli bir şekilde indirecekleri ve küresel ölçekte parasal sıkılığın korunacağı söylenmektedir."

ENFSLAYON RAPORU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI CANLI

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...