Yumurta fiyatları yüzde 50-55 oranında düştü: İşte sebebi
Ramazan ayında talebin artması, ihracat süreçleri ve Ekim 2024'te ortaya çıkan kuş gribi kaynaklı endişelerin etkisiyle rekor seviyelere çıkan yumurta fiyatları, son bir ayda yüzde 50-55 seviyesinde geriledi. Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Başkanı İbrahim Afyon, "Bir koli yumurta fiyatının bazı marketlerde 280 TL'ye yükseldiğine şahit olduk. Fiyatlar tekrar normal seviyesinde geldi" dedi.
Başta ABD olmak üzere bazı ülkelere yönelik ihracat süreçleri üzerinden yapılan spekülasyonlar, Ramazan ayında tüketimde görülen artış yumurta fiyatlarında yükselişi beraberinde getirdi.
İç piyasada "fahiş fiyat" şikayetlerinin artıran bu süreç, Ticaret Bakanlığının fiyat istikrarına katkı ve tüketicilerin ürüne makul fiyatlarla ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla uygulamaya aldığı kararlarla tersine döndü.
FİYATLAR BİR AYDA YÜZDE 50-55 GERİLEDİ
Sofralık yumurta ihracatında uygulanan kesinti tutarının kilogramda 0,5 dolardan 1,5 dolara yükseltilmesi, bazı ülkelere yönelik ihracatların tamamlanması fiyatlara da yansıdı. Son dönemde yumurta fiyatları bir ay öncesine kıyasla yüzde 50-55 oranında geriledi.
Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, ABD'de yaşanan yumurta krizi döneminde "Türkiye'deki yumurtalar ihracata gidecek" diye spekülasyon yapılarak yanlış algı oluşturulduğunu söyledi.
"FAHİŞ FİYATLARA YÜKSELMİŞTİ"
Bu süreçte bazı üreticilerin stoka yöneldiğini, bazı ulusal marketlerin de satışlarından fazla yumurta talep ettiğini belirten Afyon, şöyle konuştu:
"Fiyat artışları üreticiden ve maliyetten kaynaklı değil, tamamen bazı küçük ve orta ölçekli, özel semt marketlerinin fırsatçı bakış açısından oluştu. Biz de üreticiler olarak fahiş fiyat artışlarına tepki verdik. 'Ramazan ayında zam yapılmasın' diye tavsiye kampanyası başlattık fakat bir koli yumurta fiyatının bazı marketlerde 270-280 TL gibi fahiş fiyatlara yükseldiğine şahit olduk. Şu an fiyatlar tekrar normal seviyesine gelerek dengelendi. Piyasada bir koli yumurta 160-180 TL aralığında."
Afyon, Ramazan'ın da yumurta fiyatlarının yükselmesine etkide bulunduğuna dikkati çekerek, tüketiminin normal seyretmesine rağmen bazı maksatlı algılarla fiyatların yükseltildiğini anlattı.
"ZATEN FİYATLAR BALONDU"
Türkiye'de yumurta üretiminde herhangi bir sorun olmadığını vurgulayan Afyon, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Bu yıla özel, son 9 ayda üretimden çıkan sürüler tekrar üretime girmiş ve fiyatların gerilemesinde etkili olmuştur. Zaten fiyatlar balondu, şu an dengeye geldi. Halkımızın doğru ürüne, doğru fiyatı takdir etmesini arzu ediyoruz. Hiçbir yumurta diğerinden az değerli değildir. Yumurta üretimimiz tüketimi ve ihracatı karşılayacak seviyededir."
"İHRACAT KISITLAMASI AÇIKLAMASI ETKİLİ OLDU"
Türem Yumurta AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kaya, kuş gribinin etkisine dikkati çekti. Ekim 2024 kuş gribi vakalarının ortaya çıktığını anımsatan Kaya, bunun kademeli olarak yumurta fiyatlarına yansıdığını söyledi.
Kaya, "Ramazan'ın gelmesi de fiyatların artmasında etkiliydi ancak daha sonra yumurtaya ihracat kısıtlaması açıklaması fiyatların çok hızlı şekilde düşmesine neden oldu" ifadelerini kullandı.
"DÜŞÜŞ DEVAM EDECEK"
İhracata ilişkin fon kesintisi uygulamasının sürmesi halinde fiyatların daha da düşeceğini vurgulayan Kaya, şunları kaydetti:
"Fiyat düşüşleri bir hafta sonra marketteki reyonlara yansıyor. Eğer ihracat kısıtlaması devam ederse düşüş de devam edecektir. Biz 'small' yumurtayı yüzde 100 ihraç ediyorduk. Bunu reyonda satamıyoruz. Halkımız küçük yumurta talep etmiyor, tüketmiyor."
boykot yapmayı bilseydik bu fiyatlar buraya gelmezdi bir hafta almasak o yumurtalar çürür uzun süre dayanmaz o zaman o yumurtı işletmeleri görecektim marketlerde keza bir hafta alma 15 gün alma gebermezsiniz para akışı dursa onların görürdük gününü ben yıllardır İsrail malı kullanmam