Yurt dışı alışverişte yeni dönem yolda! Vergisiz limit düşecek mi? TİM Başkanı’na göre 22 avro olabilir

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Yurt dışı alışverişte yeni dönem yolda! Vergisiz limit düşecek mi? TİM Başkanı’na göre 22 avro olabilir
Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Çin’in e-İhracat’ta piyasayı allak bullak ettiğini ifade eden TİM Başkanı Mustafa Gültepe, Ticaret Bakanlığının yurt dışından posta veya hızlı kargo yoluyla getirilen ürünler için uyguladığı gümrüksüz alışveriş limitini 30 avrodan 22 avro seviyesine indirebileceğini söyledi.

ÖNDER ÇELİK'İN HABERİ - Yurt dışından posta veya hızlı kargo yoluyla getirilen ürünler için uygulanan gümrüksüz alışveriş limitinin yeniden düşürülmesi bekleniyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, kargo dâhil 30 avro olan tavan uygulamasının 22 avro seviyesine indirilebileceğini söyledi. Birleşmiş Markalar Derneğinin (BMD) Fast Company ile düzenlediği ‘Perakende 2025 - Ne Oldu Ne Olacak?’ etkinliğinde konuşan Gültepe, Çin’in 50 milyar dolar e-İhracat’ı olduğuna işaret ederek “Çin bu konuda piyasayı allak bullak etti. Bu markaların Türkiye’ye gelmesi piyasayı bozuyor. Bu konuda bakanlık hassas. Belirlenen tavan fiyat kurtarmıyorsa 22-23 avroya düşebilir. Bu baremi aşağı düşürme noktasında karar alabileceklerini söylediler. Biz üretici olarak oradan alıp satsak çok daha fazla satış yaparız” dedi.

TEŞVİKLE GİDİLECEK YOL YOK

Maliyetlerin AB ile eşit olmaya başladığını ve bunun imalat sanayinii etkilediğini vurgulayan Gültepe, emek yoğun sektörlerin daha fazla sorun yaşadığını kaydetti. ABD’nin tarifeleri üç ay ertelemesinin firmalar için belirsizlik oluşturduğunu ifade eden Gültepe, Türkiye’nin, bazı ülkelere getirilen yüzde 50’lik tarifelere rağmen yüzde 20-25 daha pahalı olduğunu söyledi. Gültepe “Kur ve enflasyon paralel giderse daha sağlıklı sonuçlar ortaya çıkar. Teşvikler ile ilgili de gidilecek daha fazla nokta yok. Şu anda siz eğer dünyada rakiplerinizden dolar bazında minimum yüzde 50 pahalıysanız bu teşvikle rekabetçi bir noktaya gelme şansınız yok. Sanayi tarafına daha fazla ağırlık verilmesi lazım” diye konuştu.

Etkinlikte konuşan Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı da başarının şartlarından birinin odaklanmak olduğunu belirterek “Liderlik öğrenilebilir ve geliştirilebilir bir durum. Her devirde, her coğrafyadan her meslekten liderler çıkmış” ifadelerini kullandı. 

BMD Başkanı Sinan Öncel ise martta 134 markanın en çok sorun yaşadığı konunun fahiş kira artışları ve ortak alan giderleri olduğunu söyledi. Öncel, şöyle konuştu: Şu ana kadar üyelerimizden aldığımız cevaplara göre mart ayı şubata göre daha iyi gidiyor, cirolar daha yukarıda ancak geçen marta göre adet satışlarında düşüş var. Nisanda da iyi giden veya zayıf giden markalarımız da bulunuyor. 

PERAKENDE GÜNLERİ 28-29 MAYIS'TA

Perakende Günleri, bu sene 24’üncü defa kapılarını açmaya hazırlanıyor. 28-29 Mayıs 2025 tarihlerinde İstanbul Haliç Kongre Merkezinde düzenlenecek etkinlik “Perakendenin Geleceğini Şekillendirmek – Müşteriyi ve Teknolojiyi Kucaklamak” temasıyla gerçekleşecek. Perakende Günleri, teknoloji vizyonerlerinden Peter Hinssen’i de ağırlayacak. Buluşmada, yapay zekânın ‘gerçekleri’ konuşulacak.

TÜRKİYE'NİN BU MALİYETLERLE ABD'YE ÜRÜN SATMASI ZOR

LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, ABD Başkanı Trump’ın son dönemde başını çektiği korumacılık tedbirlerini değerlendirdi. Fas’a Cezayir’e girdikleri dönemde gümrük vergisi olmadığını ancak şimdi yüzde 30 vergi uygulandığını belirten Küçük “Türkiye’nin bu maliyetler ile ABD’ye ürün satması zor. Vergiler ABD’ye bir avantaj sağlamaz. Bangladeş, Myanmar ve Hindistan gibi pazarların dolması lazım ki iş bize gelsin. Bizim bu fiyatlar ile fiyat tutturmamız zor” dedi. Küçük, bu maliyetler ile Türkiye’de tekstil yatırımı yapmanın da üretmenin de zor olduğunu kaydetti.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...