Zabıt katibi nasıl olunur? Başvurusu, şartları

Zabıt katibi olmak isteyenlerin öncelikle Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen "Zabıt Katibi Sınavı"na girmeleri gerekmektedir. Bu sınav, genellikle yılda bir kez düzenlenir ve ilgili duyurular Adalet Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Peki Zabıt katibi nasıl olunur? İşte zabıt katibi başvurusu ve şartları...
Zabıt katibi olmak isteyen adayların, öncelikle KPSS sınavına girmeleri gerekir. KPSS'ye girerek başarılı olan adaylar, zabıt katibi pozisyonuna başvuruda bulunabilirler. Başvurular genellikle devlet kurumları tarafından açılan ilanlar aracılığıyla yapılır. İlanlarda, başvuru için gerekli koşullar belirtilir. Genellikle en az lise mezunu olma şartı aranırken, bazı durumlarda üniversite mezunu olma şartı da aranabilir.
Zabıt katipliği başvurusu aşamasından sonra ise adaylar, sözlü ve yazılı sınavlara tabi tutulurlar. Bu sınavlarda adayların kişisel yetenekleri, genel kültür seviyeleri, mesleki bilgi ve becerileri ölçülür. Başarılı olan adaylar, atamaları yapılarak zabıt katibi olarak görev yapmaya başlarlar.
ZABIT KATİPLİĞİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Zabit katipliği başvuruları için adayların takip etmeleri gereken asıl süreci şu adımlar üzerinden açıklayabiliriz:
- Adayların ilk önce KPSS’ye girmeleri beklenir. KPSS’ye girerek başarılı olan adaylar, zabıt katipliği pozisyonuna başvuru yapabilirler.
- Başvuru süreci genellikle ilgili kurumların resmi internet siteleri üzerinden yapılır. Adaylar, ilan edilen zabıt katipliği pozisyonlarına başvurmak için, kurumun belirlediği tarihlerde online olarak başvurularını yaparlar.
- Başvuru sürecinde adayların dikkat etmesi gereken diğer bir nokta da başvuru koşullarıdır. Başvuru yapmadan önce, ilgili kurumun açmış olduğu ilanda belirtilen koşulları mutlaka okumak gerekir.
- Başvuru aşamasında, adayların KPSS puanlarına ve sınav sonuçlarına dikkat etmeleri önemlidir. Ayrıca, ilgili kurumlar tarafından belirlenen sözlü ve/veya yazılı sınavlara katılmaları gerekebilir.
- Zabıt katipliği pozisyonuna başvuran adaylar, başvurularının sonucunu ilgili kurumların internet sitelerinden takip edebilirler. Eğer zabıt katipliği başvurusu kabul edilen adaylar arasında yer alırlarsa, atama işlemleri yapılarak görev yapmak üzere görev yerlerine yönlendirilirler.
ADLİYEDE KATİP NASIL OLUNUR? ZABIT KATİPLİĞİ BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?
Zabıt katipliği başvuru şartları arasındaki tüm maddeleri şu şekilde özetleyebiliriz:
- Zabıt katipliği pozisyonuna başvuru yapabilmek için öncelikle KPSS sınavına girilmiş olması ve en az 70 alınması gerekir.
- Zabıt katipliği pozisyonuna başvuruda bulunmak için adayların en az lise mezunu olmaları beklenir.
- Zabıt katipliği pozisyonu için yaş sınırı yoktur. Ancak bazı kurumlar belirli yaş aralığını tercih edebilirler.
- Adayların evli veya bekar olmaları, medeni halinin ne olduğunun ilan edildiği pozisyona göre değişebilir.
- Zabıt katipliği pozisyonuna başvuracak olan adayların adli sicil kaydının temiz olması gerekir.
- Sağlık raporu alınması da yine zaruri şartlar arasındadır.
- Ayrıca bazı kurumlar, zabıt katipliği pozisyonu için belirli boy ve kilo şartları da arayabilirler.
KATİPLİK İÇİN BÖLÜM ŞARTI VAR MI?
Zabıt katibi olmak için mesleki teknik liselerin adalet alanına bağlı 'Zabıt Katipliği' bölümünde eğitim almak gerekmektedir. Ayrıca Adalet Meslek Lisesi, Adalet Meslek Yüksek Okulu ve meslek yüksek okullarının adalet ön lisans bölümlerini bitiren kişiler zabıt katipliği yapabilir.
ZABIT KATİPLİĞİ BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?
Zabıt katipliği başvurusu için gerekli evraklarlistesi; başvuru yapmak isteyen adayların özellik ve yöntemlerine göre değişebilir. Ancak zabıt katipliği, Türkiye'de kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan bir memur pozisyonudur. Bu nedenle kesin olan bazı evrak türlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kimlik Belgesi
- Diploma veya Mezuniyet Belgesi
- KPSS Sonuç Belgesi
- Adli Sicil Kaydı
- Sağlık Raporu
- İkametgah Belgesi
KİMLER ZABIT KATİBİ OLAMAZ?
Zabıt katibi olamayan kişiler arasında öncelikle yukarıda yer alan başvuru aşamalarını tamamlamayan adaylar gelir. Öte yandan zabıt katipliği pozisyonuna başvuru yapacak olan adayların belirlenen koşulları yerine getirmeleri gerekmektedir. Hükümlüler, kamu haklarından mahrum olanlar, sağlık sorunu olanlar, yaş şartını karşılamayanlar ve diğer koşulları yerine getiremeyenler zabıt katipliği pozisyonuna başvuru yapamazlar.
ZABIT KATİPLERİ NE KADAR MAAŞ ALIR?
Zabıt katipliği maaşı devlet tarafından belirlenen kamu çalışanları için geçerli olan ücret tarifesine göre hesaplanır. Zabıt katiplerinin maaşları, kademe ilerlemelerine ve hizmet sürelerine göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca zabıt katiplerinin görev yaptığı kuruma ve çalışma alanına göre de farklılık gösterebilir. Dolayısıyla zabıt katipliği başvurusu veya maaşları ile ilgili bilgilerin kesinlikleri, süreç içerisinde daha net bir hale gelir.