Zeytine üst düzey koruma! Dünyanın üçüncü zeytin gen bankasında 464 çeşit saklanıyor

Bakan İbrahim Yumaklı, TAGEM Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsüne bağlı dünyada Cordoba ve Marakeş’ten sonra üçüncü olarak açılan zeytin gen bankasında 364’ü dünya ülkelerinin, 100’ü Türkiye’nin olmak üzere 464 zeytin çeşidinin gelecek nesillere aktarılması için korunduğunu söyledi.
CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ -Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, zeytin dikimi yapılan alan ve ağaç sayısını sürekli artırdıklarını belirterek, Türkiye’nin 903 bin 61 hektar zeytin üretim alanına sahip olduğu bilgisini verdi. Dünya piyasalarında talebi artan ve arz fazlası olmayan zeytin üretimi için Türkiye’de de özellikle 2005 yılından bu yana önemli tarımsal destekler sağladıklarını vurgulayan Yumaklı, üreticilere 15 değişik kalemde destek verdiklerini aktardı. Bakan Yumaklı, özellikle iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak ve sürdürülebilir zeytin tarımını desteklemek amacıyla yapılan akıllı zeytin tarımı uygulamaları, yapay zekâ kullanımı, dijital böcek tuzakları ve erken uyarı sistemlerinin geliştirilmesi ile ilgili çok sayıda çalışmayı desteklediklerini anlattı.
13 YENİ ÇEŞİT TESCİL EDİLDİ
Bakanlık bünyesindeki TAGEM’e bağlı zeytin özelinde Bornova Zeytincilik ve Hatay Zeytincilik Araştırma Enstitüleri dışında Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma, Antep Fıstığı Araştırma, Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma ve Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitülerinin AR-GE faaliyetleri yürüttüğünü hatırlatan Yumaklı, yapılan ıslah çalışmaları sonucunda son 15 yılda Gemlik 21, Gemlik 27, Hayat, Hanım Parmağı, Memecik Klon 9, Arsel, Sultani, Beylik, As Topakaşı, Ada Yerlisi, Kaya, Uğur ve Elvan olmak üzere 13 yeni çeşit tescil ettirildiğini ve Millî Çeşit Listesi’ne kaydedildiğini belirtti.
Yumaklı, Türkiye ve dünyadaki zeytin gen kaynaklarının toplanması, muhafazası ve değerlendirilmesi konusunda Madrid’de bulunan Uluslararası Zeytin Konseyinin iş birliği ile TAGEM’e bağlı kuruluş olan Zeytincilik Araştırma Enstitüsünde, dünyada Cordoba ve Marakeş Dünya Zeytin Gen Bankalarından sonra üçüncü olarak İzmir Dünya Zeytin Gen Bankasının kurulduğunu belirterek, şunları söyledi: İzmir Dünya Zeytin Gen Bankasında Arnavutluk, Cezayir, Fas, Fransa, Hırvatistan, İran, İspanya, İsrail, İtalya, Kıbrıs, Lübnan, Mısır, Portekiz, Slovenya, Suriye, Şili, Tunus ve Yunanistan’a ait 364 adet çeşit ile Ulusal Zeytin Gen Bankasında bulunan ülkemize ait 100 adet zeytin çeşidi olmak üzere toplam 464 zeytin çeşidi gelecek nesillere aktarmak için korunuyor.
YENİ ÇEŞİT ‘KÖRFEZ10’
Bakan Yumaklı, fidancılık sektörünün memnuniyetini ön planda tutarak fidan üretimi yapmak, sağlıklı zeytin nesillerinin yetişmesi için kaliteli ve katkısız zeytinyağı üretmek üzere Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğüne bağlı Edremit Zeytincilik Üretme İstasyonu Müdürlüğünün önemli çalışmalara imza attığını belirtti. Yumaklı “Edremit Zeytincilik Üretme İstasyonu Müdürlüğümüzce 2022 yılında Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğüne yapılan müracaat ile üretim izni alındı ve tescil süreci için gözlemler yapıldı. Bütün bu süreç sonucunda da 2025 yılında ‘Körfez10’ ismi ile yeni çeşit tescil edildi. Üreticilerimize hayırlı olsun. Yeni çeşidimizin bölgeye adaptasyon süreci tamamlandıktan sonra yüksek verim ve üstün kalitesiyle hem Körfez bölgemize hem de ülke ekonomimize önemli faydalar sağlamasını temenni ediyorum” açıklamasını yaptı.