Zirai don afetinde çiftçiye devletten tam destek! Rekor tazminatlar ödenecek...

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Son yılların en büyük don afetlerinden birini yaşayan 34 kentteki çiftçiler için kollar sıvandı. Tarım sigortası yaptıran çiftçilere ödemeler yapılmaya başlanacak. TARSİM verilerine göre sigorta oranı, üzümde yüzde 54, kayısıda yüzde 28, fındıkta yüzde 22, elmada ise yüzde 25.

Türkiye'de çiftçiler ocak, mart ve nisan aylarındaki ani sıcaklık düşüşleri nedeniyle zor günler yaşıyor Son yılların en büyük zirai don afetinde üreticinin zararı ise çok büyük. 

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı dün yaptığı açıklamada 34 ilde zirai dondan etkilenen ürünlerin armut, ayva, badem, ceviz, elma, erik, fındık, kayısı, kiraz, limon, mandalina, nektarin, portakal, şeftali, üzüm ve fıstık olduğunu belirtti.

Zararın yaralarını sarmak için ise harekete geçildi. 

Felaketin boyutlarını analiz etmek için ilk günden itibaren sahaya inen Tarım Bakanlığı yetkilileri incelemelerini sürdürüyor.

tarım
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar (ortada), Sakarya'nın Geyve ve Pamukova ilçelerinde zirai dondan etkilenen meyve bahçelerinde inceleme yaptı.

KAYISIDA YÜZDE 90 KAYIP VAR

Sabah gazetesinde yer alan habere göre 1 aya kadar nihai zarar tespiti yapılacak. Edinilen bilgilere göre, kayısıda yüzde 90, üzüm ve fındıkta yüzde 50'nin üzerinde bir kayıp öngörülüyor.

SİGORTA ORANI NE KADAR?

1 Şubat -14 Nisan tarihleri zirai don kapsamına alındı. Tarım sigortası yaptıran üreticilere sigorta poliçeleri kapsamında ödemeleri yapılacak.

TARSİM ekipleri hasar tespiti ve ekspertiz raporlarını hızlı şekilde yaparak hasar ödemelerini gerçekleştirecek. Sigorta yaptıran çiftçiler, hasar oranları kadar hasar tazminatı alacak. TARSİM verilerine göre sigorta oranı, üzümde yüzde 54, kayısıda yüzde 28, fındıkta yüzde 22, elmada ise yüzde 25.

Zirai don afetinde çiftçi kaderine terk edilmeyecek! Rekor tazminatlar ödenecek... - 2. Resim

Don paket sigortası olmayan, ancak Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı çiftçiler, zarar gören mahsullerinin bu üretim döneminde, şimdiye kadarki harcamasını don hasar oranları dikkate alınarak hesaplanacak.

Bu miktar üreticilere ilave bir destek olarak verilecek. Örneğin çiftçi 1.000 liralık masraf yaptı. Hasarı eğer yüzde 100 ise yaptığı 1.000 TL'lik masrafın tamamı Tarım Bakanlığı tarafından ödenecek. Eğer hasarı yüzde 50 ise 1.000 TL'lik masrafın 500 TL'sini devlet verecek.

 

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...