400 milyar dolarlık fırsat kaçıyor... Yabancıya konut satışı için yurt dışında tanıtım önerisi

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
400 milyar dolarlık fırsat kaçıyor... Yabancıya konut satışı için yurt dışında tanıtım önerisi
Emlak Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Küresel ölçekte 400 milyar doları bulan yabancıya konut pazarından Türkiye’nin aldığı pay iki senedir hızla düşüyor. Hâlbuki İspanya, Dubai, Yunanistan ve ABD gibi ülkeler bu konunun üzerinde özellikle çalışıyor. Ancak Türkiye’de mülteci ile yabancı konut yatırımcısının ayrımı yapılamıyor. Sektör temsilcile ri bunun için Türkiye’nin çeşitli reklam ve kampanyalar ile tanıtılması gerektiğini söylüyor.

NECMİ ÇİÇEKÇİ - 260 alt meslek dalına dokunan ve ekonominin lokomotifi pozisyonunda bulunan konut sektörü son sekiz aydır ciddi bir ivme yakalamış durumda. Müteahhit şirketlerinin özel kampanyaları, bankaların kısmen düşürdüğü faiz oranları, KKM ve BİST’in cazibesini kaybetmesi ve konut fiyatlarının artacağı beklentisi bu süreci destekleyen sebeplerin başında geliyor. Sektörde böylesine bir olumlu hava eserken, yabancıya konut satışında tam tersi bir durum yaşanıyor.

Birçok ülkenin döviz geliri olarak gördüğü ve konut sektörüne maddi destek olan yabancıya konut satışı iki senedir kesintisiz şekilde kan kaybediyor. Siyaset malzemesi hâline getirilen yabancı düşmanlığı konut sektörü ve ekonomiye ciddi zarar veriyor. Yabancı konut alıcısını mülteci gibi görülüyor. Oysaki dünyanın birçok ülkesi yabancılara konut satabilmek için can atıyor. Sektör temsilcileri bu bakış açısının değişmesi gerektiğini ifade ediyor. Hatta Türkiye’deki konut sektörünün kârlılığını ve projelerin tanıtılması gerektiğini ifade ediyor.

İSPANYA PAZAR LİDERİ

İspanya yabancıya konut satışında en önemli ülkeler arasında yer alıyor. Yılda 50 binden fazla konut yabancılara satılıyor ve ülkenin bu yolla geliri 20 milyar avroyu buluyor. Aynı şekilde yabancıların ilgi gösterdiği bir diğer ülke ise Dubai. Özellikle lüks konut satışı ile dikkat çeken Dubai’de yabancı alçılara özen gösteriliyor. Devlet politikası hâline gelen bu durum ülkeye her yıl 15 milyar dolar civarında getiri sağlıyor. Dubai’de yabancılara yılda 20 binden fazla konut satılıyor. Yunanistan, Portekiz ve ABD’de yabancıya konut pazarından en büyük payı alan ülkeler olarak sıralanıyor. Bu ülkeler yabancıya satışı artırmak için çeşitli reklam kampanyaları düzenliyor. Golden visa gibi vatandaşlık imkânları tanınıyor. Ayrıca bazı ülkelerde yabancılar belli vergilerden muaf tutuluyor.

ÜLKEMİZİ DIŞARIDA İYİ TANITMALIYIZ

KONUTDER Başkanı Ramadan Kumova konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Yabancıya konut satışındaki kan kaybı sürüyor. Bu alanda şubatta yüzde 21,1 düşüş gerçekleşti. Çok değil birkaç yıl önce 10 milyar dolarlık satış hedeflerinden bugün 2 milyar dolar gibi satış rakamlarını konuşur hâle geldik. Bütün dünyada bugün yabancıya konut satışı pazarının büyüklüğü 400 milyar dolar seviyesinde önümüzdeki 5 yıl içerisinde bu pazarın 600 milyar dolara çıkması bekleniyor ve biz Türkiye olarak bu pazarda sürekli kan kaybediyoruz. Bunu değiştirmek için yurt dışında reklam kampanyaları ve teşvikler artık kaçınılmaz."

IRKÇI SÖYLEMLERİ BIRAKMAMIZ GEREK

Yurt dışında konut satışı yapan uzmanlar yabancıya konut satışının ülkelerin ciddi geliri hâline geldiğini belirterek “Yurt dışından konut alımı yapan yabancı belli bir gelir seviyesinde oluyor. Ülkeler bunun farkında ve buna göre politika izliyor. Türkiye’de ise durum çok farklı. Mülteci ile yatırımcıyı ayırmamız gerekiyor. Avrupa’da ırkçı söylemlerin bu denli arttığı bir ortamda Türkiye yatırımcılar için iyi bir seçenek…Küskün yabancıyı ülkemize getirmemiz lazım. Yeni bir kampanya ve konutta Türkiye’nin cazibesini anlatan bir reklam filmi ile bu desteklenebilir. Siyasi destekte bu süreci güçlendirebilir” açıklamasında bulunuyor.

 

400 milyar dolarlık fırsat kaçıyor... Yabancıya konut satışı için yurt dışında tanıtım önerisi - 1. Resim

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...