28 Şubat olayı nedir, ne oldu? 28 Şubat’ta yaşananlar

28 Şubat olayı nedir? 28 Şubat’ta ne oldu, neler yaşandı, 28 Şubat süreci… | Türk siyasetine kara leke olarak geçen 28 Şubat süreci ve devamında yaşanan olaylar halen tartışılmaktadır. Peki, 28 Şubat olayı nedir, ne oldu? İşte, 28 Şubat’ta yaşananlar
28 Şubat olayı nedir? 28 Şubat 1997’deki MGK toplantısının üzerinden 27 yıl geçti. İşte, 28 Şubat’ta yaşananlar haberimizde…
28 ŞUBAT OLAYI NEDİR?
Türk siyasi tarihine “postmodern darbe” olarak geçen 28 Şubat 1997’deki Millî Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısının üzerinden 26 yıl geçti. Yeni bir siyasi dönemin kapısını aralayan ve yoğun tartışmalara neden olan 28 Şubat’a giden süreçte Türkiye, siyasi tarihinin önemli günlerinden birini yaşadı. RP’li Sincan Belediye Başkanı Bekir Yıldız’ın 31 Ocak 1997’de düzenlediği “Kudüs Gecesi” rejim tartışmalarının daha da alevlenmesine sebep oldu. Başbakan Erbakan, 1 Şubat 1997’de itirazlara ve DYP’li bazı bakanların “imza atmayız” tepkisine rağmen “üniversitelerde başörtüsünü serbest bırakan” kararnameyi, Bakanlar Kurulunda imzaya açtı. Bu arada, 28 Şubat sürecinde hafızalara kazanan “Sincan’dan tankların geçmesi” olayı yaşandı. “Askerin uyarısı” olarak değerlendirilen bu gelişme, Sincanlılar tarafından “darbe oluyor” şeklinde algılanarak, şaşkınlığa yol açtı.
Yaşanan tüm bu gelişmelerin ışığında 28 Şubat 1997’de yapılan MGK toplantısı, Türkiye’de siyasi, idari, hukuki ve toplumsal tartışmaların önünü açtı. Yayımlanan 4 maddelik MGK bildirisinde özetle “Cumhuriyet ve rejim aleyhtarı grupların, laik ve anti-laik ayrımı ile demokratik hukuk devletini güçsüzleştirmeye yeltendiklerinin müşahede edildiği” belirtilerek, “Anayasa ve cumhuriyet yasalarının uygulanmasından asla taviz verilmeyeceği” vurgulandı.
Erbakan’ın istifası, Refah Partisinin kapatılması ve siyasi yasaklarla hafızalarda kalan bu dönem, sonuçları itibarıyla, uzun süre Türkiye gündeminde yer tuttu. 28 Şubat darbecilerinin yaşattıkları zulüm hafızalardan asla silinmedi.
MGK TOPLANTISI
MGK toplantısında bir dize karar alındı, Erbakan önce bu kararları imzalamadı. MGK Genel Sekreterliği ise "kararların uygulanmaması durumunda yaptırımların geleceğini" duyurdu.
Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller de MGK kararlarının uygulanacağını açıkladı. 5 Mart’ta Erbakan da bildiriyi imzaladı. Şevket Kazan, "Erbakan'ın 18 maddelik kararları imzalamadığını, sadece yeniden oluşturulan 4 maddelik bir bildiriyi imzaladığını" savundu.
Erbakan, alınan kararları uygulamadı. Genelkurmay, "irtica brifingleri" başlattı.
Başbakan Erbakan istifa etti. Dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Mesut Yılmaz’a hükümeti kurma görevi verdi.
Doğru Yol Partisi’nden art arda istifalar gelirken Başbakan Mesut Yılmaz oldu.
28 ŞUBAT DARBESİ KOMUTANLARI
İsmail Hakkı Karadayı
Çevik Bir
Hikmet Köksal
Güven Erkaya
Ahmet Çörekçi
Teoman Koman
Erol Özkasnak
Erdal Ceylnoğlu
İlhan Kılıç
Doğan Aktulga