200 yıllık şifa! 1.500 derecede kaynatılıyor, hiçbir katkı maddesi de yok
Siirt'in Şirvan ilçesine bağlı Ormanbağı köyüne iskambo pekmezinin yapımına başlandı. Hiçbir katkı maddesi içermeyen bu pekmez birçok hastalığa iyi geliyor. Mayasına meşe odunu katılarak yapılıyor, ateşte uzun süre saatlerce kaynatılıyor.
Köyün geçim kaynağı olan ve geleneksel yöntemlerle hazırlanan iskambo pekmezi, bağlarda yetişen kaliteli üzümlerle üretiliyor.
Toplanan üzümlerin sıkılmasıyla elde edilen suyun kazanlarda kaynatılıp mayalanmasıyla içerisine meşe odunundan elde edilmiş kül atılıyor. Soğuyup süzüldükten sonra yeniden ateşte uzun süre kaynatılarak pekmez haline getiriliyor.
KAZANDA KAYNATILIYOR
Pekmez yapımını anlatan üretici Mahmut Tanrıyatapan, “Önce üzümleri ezerek suyunu çıkarıyoruz. Ondan sonra öndeki kazana alarak kaynatıyoruz. Üzerinde oluşan köpüğü alarak sürahilere bırakıyoruz. Sürahilerden süzerek buraya getirip tekrar yaklaşık 1.500 derecede kaynatıyoruz'' dedi.
“HİÇBİR İLAÇ VE KATKI MADDESİ KULLANMIYORUZ”
Pekmezin mayasına meşe odunu külü kattıklarını belirten üretici Tanrıyatapan; Pekmezin mayasında kül olmasa pekmez temiz gelmez ve süzülmez bulanık kalıyor. Yaklaşık 200 yıldır burada pekmez yapıyoruz. Doğaldır, hiçbir ilaç ve katkı maddesi kullanmıyoruz'' şeklinde konuştu.