3 TL'ye bile alıcı bulamadı! Eskişehir'de çiftçiler hasat etmeden tarlalarını sürüyor
Eskişehir'de pazarda 15-30 TL'den satılan biber ve domates üreten çiftçiler 3 TL'ye bile alıcı bulamayınca isyan etti. Bazı çiftçiler, hasat yapmadan tarlada çürüyen sebzelerinin bir kısmını traktörle sürdü.
Eskişehir'de plansız üretim ve maliyet sorunlarından dolayı ürünlerini hasat etmeden tarlalarını süren çiftçiler zor durumda.
Pazarda kilogram fiyatı 15-30 TL arasında satılan biber ve domates üreten bir çiftçi 3 liraya alıcı bulamadığını dile getirdi. Hasat yapmayan bazı üreticiler, tarlada çürüyen sebzelerinin bir kısmını traktörle sürdü.
"FİYATLAR ARASINDA UÇURUM VAR"
Vatandaşın satın aldığı ile tarladan satılan ürün fiyatları arasında fiyat farkının ciddi düzeyde olduğuna değinen Yeşil Sakarya Üreticiler Birliği Başkanı Süleyman Buluşan, "Bu sene farklı bir yıl oldu. Üretimde çok büyük bir ekim fazlalığımız var. Her zaman söylediğimiz bir şey var; o da planlı ekim, planlı pazardır. Buradaki en büyük sıkıntı budur. Ürettiğimiz ürünü satamama gibi bir lüksümüz olduğu zaman üretici çok zor durumda kalıyor. Fiyatlar çok düşük kaldı. Vatandaşın yediği fiyatla bizim sattığımız fiyat arasında bir uçurum var.Pazarda 20 ila 30 lira olan biber veya 10 ila 15 lira olan domates, tarlada 3 liraya alıcı bulamadı." dedi.
Tarlasındaki biberi hasat etmeden traktörle süren çiftçi Faruk Doğruparmak da plansız üretimden dert yandı. Doğruparmak, "Düzenli bir ekim olması lazım ki bizler ne yaptığımızı bilelim, ne ekeceğimizi bilelim" dedi.
Ciftcilere sesleniyorum. Satmayin halciye. Uretin çağırın o sehrin insanlarini. Gelsinler hem toplasinlar. Topladiklari kadarinin parasini versinler. Toptanci yok, araci yok, yovmiyeci yok, kargo nakliye yok. Ben eskisehirdeyim. Haberim olsa birak 5 tl yi 15 tl den kg ni alirim. Toplarimda.
Tarlaya gitsek 3₺'ye vermezler ama. Boş hikaye