50. yıla özel 50 gemi, Türk donanması KKTC'de! Kıbrıs Barış Harekatı ihtişamla kutlandı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Gündem Haberleri

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıl dönümü büyük bir ihtişamla kutlandı. TSK, KKTC’de harekatın 50'nci yıl dönümüne özel geçit töreni düzenlendi. 50. yıla özel 50 gemi ile gerçekleştirilen törende top atışları yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan törenin ardından yaptığı açıklamada, "KKTC vatandaşı öğrencilerin katkı payı ve öğrenim ücretinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrencilerle aynı esaslara tabi olmasını kararlaştırdık" açıklamasında bulundu.

Türkiye'nin tarihi bir zafer elde ettiği Kıbrıs Barış Harekatı'nın üzerinden tam 50 yıl geçti.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) gücünü bütün dünyaya kabul ettirdiği harekat, KKTC'de büyük bir coşkuyla kutlanıyor.

50. yıla özel 50 gemi, Türk donanması KKTC'de! Kıbrıs Barış Harekatı ihtişamla kutlandı - 1. Resim

50 YILA 50 GEMİ!

TSK'nın Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yıl dönümü vesilesiyle düzenlediği etkinlikler kapsamında KKTC'nin Girne kentinde, TCG Anadolu gemisinin de aralarında bulunduğu 50 gemiyle denizde geçit töreni icra edildi.

TCG Anadolu tarafından 21 pare top atışı yapılan geçiş töreninde Bayraktar TB-3, Bayraktar KIZILELMA, 3 deniz karakol uçağı ve F-16 savaş uçakları da yer aldı. Türk Yıldızları Akrobasi Timi de Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yıl dönümü kapsamında Girne semalarında gösteri uçuşu yaptı.

50. yıla özel 50 gemi! Kıbrıs Barış Harekatı ihtişamla kutlanıyor - 1. Resim

UÇUŞLAR KAYDA ALINDI

Törende top atışları icra edildi. Girne Atatürk Anıtı etrafında geçit törenini ve gösteri uçuşunu takip edenler, bu anları coşku içerisinde cep telefonlarıyla kayda aldı.

Geçit töreni ve gösteri uçuşunu KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Başbakan Ünal Üstel, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Türkiye Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu'nun yanı sıra bakanlar, kuvvet komutanları ve askerler izledi.

50. yıla özel 50 gemi, Türk donanması KKTC'de! Kıbrıs Barış Harekatı ihtişamla kutlandı - 3. Resim

İKTİDAR MUHALEFET EL ELE

Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yıl dönümünde gerçekleştirilen 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı törenlerine Türkiye, iktidar ve muhalefetin birlik vurgusuyla damga vurdu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, MHP lideri Devlet Bahçeli töreni yan yana takip ederken, Erdoğan ile Özel tarihi günde tarihi dayanışmayı sergiledi.

ERDOĞAN'DAN KIBRIS TÜRKÜ ÖĞRENCİLERE MÜJDE!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, X sosyal medya hesabı üzerinden Kıbrıs Barış Harekatı'nın yıl dönümüne ilişkin açıklamada bulunarak, Türkiye ile KKTC arasında alınan yeni kararları paylaştı.

50. yıla özel 50 gemi, Türk donanması KKTC'de! Kıbrıs Barış Harekatı ihtişamla kutlandı - 4. Resim

Erdoğan açıklamasında, "Temmuz itibarıyla KKTC vatandaşı öğrencilerin katkı payı ve öğrenim ücretinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrencilerle aynı esaslara tabi olmasını kararlaştırdık. Aldığımız bu karar Türk üniversitelerinde eğitim görmek isteyen Kıbrıs Türkü öğrencilerimize hayırlı olsun.

Türkiye olarak Kıbrıslı kardeşlerimizle ekmeğimizi de suyumuzu da geleceğimizi de paylaşmaya devam edeceğiz. 50 yıl önce bu topraklarda tesis ettiğimiz barış ve huzur ortamını inşallah muhafaza edecek, bunun zedelenmesine izin vermeyeceğiz" ifadelerine yer verdi.

50. yıla özel 50 gemi, Türk donanması KKTC'de! Kıbrıs Barış Harekatı ihtişamla kutlandı - 4. Resim

KIBRIS BARIŞ HAREKATI

Rumların, Kıbrıslı Türklere uyguladıkları baskı, zulüm ve katliamların diplomatik yollardan engellenemeyince Türkiye, 20 Temmuz 1974’te garantör devlet olarak müdahale hakkını kullandı ve Türk Silahlı Kuvvetleri, üç koldan Kıbrıs Barış Harekatı’na başladı. 

Birleşmiş Milletler’in çağrısı üzerine 22 Temmuz 1974’te ateşkes sağlandı ve çatışmalar durdu. Kıbrıs adasındaki taraflar arasında 25 Temmuz 1974’te “Cenevre Görüşmeleri” başladı.

50. yıla özel 50 gemi! Kıbrıs Barış Harekatı ihtişamla kutlanıyor - 2. Resim

BARIŞ VE HUZUR GETİRİLDİ

Yunanistan ve Rum tarafının, istekleri kabul etmemesi ve adadaki Türk halkına karşı katliam yapma ihtimalleri ikinci harekâtı zorunlu hale getirdi.

Bu kapsamda “Ayşe tatile çıksın” parolasıyla 14 Ağustos 1974’teki “İkinci Kıbrıs Barış Harekatı” ile adaya barış ve huzur getirildi. Türk Silahlı Kuvvetleri harekat süresince, 498 Mehmetçik ve Kıbrıslı 786 mücahidi şehit verdi.

50. YILIN KİTABI ÇIKTI!

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50'nci yıl dönümü dolayısıyla "Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. Yılı" adlı kitap hazırlandı.

Takdim yazısını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kaleme aldığı kitap, "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Kuruluşuna Kadar Tarihsel Arka Plan", "Ada'da Rum Zulmü", "Türk Basınında Kıbrıs Barış Harekatı", "1974 Barış Harekatı'ndan Günümüze Müzakereler", "İki Devletli Çözüm Modeli" başlıklı 5 bölümden oluşuyor.

50. yıla özel 50 gemi, Türk donanması KKTC'de! Kıbrıs Barış Harekatı ihtişamla kutlandı - 3. Resim

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN KIBRIS MESAJI!

Dışişleri Bakanlığı, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıl dönümü dolayısıyla yazılı mesaj yayımlayarak, "Türkiye’nin uluslararası antlaşmalardan kaynaklanan hak ve yükümlülükleri uyarınca gerçekleştirdiği Harekât, Ada’nın tamamına barış getirmiştir. Ada’daki olayların tarihini ve uluslarası hukuku keyfi biçimde yorumlayanların, bu gerçeği artık kabullenmesi gerekmektedir.

Geçmişte maruz kaldığı şiddet ve baskılara rağmen Ada’daki varlığını koruyabilmiş olan Kıbrıs Türk halkı, bugün de haksız kısıtlamalarla karşı karşıyadır. Ancak Kıbrıs Türklerinin barışa olan bağlılığı ve haksızlıklar karşısındaki güçlü duruşu değişmemiştir. Kıbrıs Türk halkı, Türkiye’nin etkin garantisi altında geleceğe güvenle ilerleyecektir. Ada’da hakça ve kalıcı bir çözüm, ancak Kıbrıs Türkü’nün eşit statüsünün ve Ada’da iki halk ve iki devletin varlığının kabulüyle mümkündür. Bizler geçmişte olduğu gibi bundan sonra da Kıbrıs davasının savunucuları olmaya ve tarihi sorumluluğumuzun gereklerini yerine getirmeye devam edeceğiz" ifadelerine yer verdi.

50. yıla özel 50 gemi, Türk donanması KKTC'de! Kıbrıs Barış Harekatı ihtişamla kutlandı - 6. Resim

ALİYEV: HER ZAMAN KIBRIS'IN YANINDAYIZ!

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham  Aliyev, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50'nci yılı dolayısıyla tebriklerini iletti. Aliyev, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın Azerbaycan'da yaptığı temaslardan ve Şuşa'da düzenlenen TDT Gayriresmi Zirvesi'ne katılımından bahsederek, "Tatar'ı özellikle davet ettim.  KKTC TDT'de gözlemci üyedir fakat ilk kez kendi bayrağı altında zirvede yer aldı. Biz kardeşlik borcumuzu yerine getirdik.

Tatar'ın zirveye katılımı, KKTC'nin tanınmasına doğru atılan önemli adımdır. Biz her zaman Kıbrıslı kardeşlerimizin yanında olacağız. TDT'nin büyük geleceği olacağına eminim. Biz TDT'yi hep birlikte dünya çapında güç merkezine dönüştürmeliyiz. Ortak çabalarla bunu başaracağız." ifadelerine yer verdi.

50. yıla özel 50 gemi, Türk donanması KKTC'de! Kıbrıs Barış Harekatı ihtişamla kutlandı - 4. Resim

Düzenleyen:  - Gündem
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...