Çıplak arama iddialarına Bakan Tunç'tan net cevap!
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sokak eylemlerinde gözaltına alınan öğrenciler hakkında açıklamalarda bulundu. Çıplak arama yapıldığı yönündeki iddialarla ilgili net konuşan Tunç, "Ülkemizde 'çıplak arama' diye bir şey yok. Burada cezaevlerinin güvenliği bakımından, cezaevlerine yasak madde sokulmaması için şüphe durumu varsa cezaevine detaylı arama talimatı verilmiştir. Bu yetki kullanılırken kişinin mahremiyeti göz önüne alınır" ifadelerini kullandı.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Tunç, İBB'ye yönelik başlatılan soruşturmalar sonrası CHP'nin sokak çağrılarında eyleme katılan ve gözaltına alınan öğrenciler hakkında konuştu.
'Çıplak arama' yapıldığı yönündeki iddialar hakkında net konuşan Tunç, bunun kara propaganda olduğunu söyleyip şu ifadeleri kaydetti:
"Usule aykırı arama diye bir şey olamaz. Yönetmeliklerimiz gereği yapılan uygulamalar var. Ülkemizde 'çıplak arama' diye bir şey yok. Burada cezaevlerinin güvenliği bakımından, cezaevlerine yasak madde sokulmaması için şüphe durumu varsa cezaevine detaylı arama talimatı verilmiştir. Bu yetki kullanılırken kişinin mahremiyeti göz önüne alınır"
"KARA PROPAGANDAYA İTİBAR ETMEYİN"
Tunç'un açıklamaları özetle şu şekilde:
"Öğrencilerimizin tutuklanması hiçbirimizin istemediği bir durumdur.
CHP Genel Başkanının çağrısı sonrasında bir takım sokak gösterileri oldu. Maalesef hoş olmayan bir takım durumlar söz konusu oldu.
Gözaltılar içinde genç kardeşlerimizin olduğunu da biliyoruz. Bir takım gençlerle ilgili tahliye kararları da verildi. Tutukluluğu devam edenler var. Bunun değerlendirmesini yapan savcılık ve ilgili Sulh Ceza Hakimliği'dir.
Bu dosyalar incelenecektir. Dosyalardaki duruma göre savcılıklar, yargı gerekli kararı verecektir.
Usule aykırı arama diye bir şey olamaz. Yönetmeliklerimiz gereği yapılan uygulamalar var. Ülkemizde 'çıplak arama' diye bir şey yok. Burada cezaevlerinin güvenliği bakımından, cezaevlerine yasak madde sokulmaması için şüphe durumu varsa cezaevine detaylı arama talimatı verilmiştir. Bu yetki kullanılırken kişinin mahremiyeti göz önüne alınır.
Kara propagandalara halkımız itibar etmesin.
İşkenceye sıfır toleransı uygulama devam ediyoruz. Cezaevlerindeki hükümlüler devletimize emanettir. Masumiyet karinesine önem veriyoruz. Soruşturmanın gizliliğine önem veriyoruz.
ÖZEL'E 'CUNTA' TEPKİSİ
Dün CHP lideri çok talihsiz ifadeler kullandı. Bu hadsizlik. Cumhurbaşkanımız kesintisiz en uzun süre cumhurbaşkanlığı yapan birisi. Milletin takdirini sürekli toplamış bir lider. Cuntacılara geçit vermemiştir. Onlar önce kendi siyasi tarihlerine baksınlar. Darbeyi bayram diye kutlatan bir zihniyettir. Cunta ifadesini Özel'e iade ediyoruz. Dönüp kendilerine baksınlar.
Siz ortaya çıkıp, dosyayla ilgili hiçbir bilginiz olmadan hedef saptırıyorsunuz. Tarafsız yargı sokak çağrılarından etkilenmez. Hakimlerimiz dosyaya göre karar verirler. Bu kararlar yine kendi içinde denetime tabidir.
Bırakın yargı görevini yapsın. Kendi arkadaşlarınızın kendilerini savunmaları konusunda salık vermesini tavsiye ederiz.
MAHİR POLAT'IN SAĞLIK DURUMU
Ceza infaz kurumlarındaki kişiler devlete emanettir. Bu çerçevede 109. maddemiz açık, cezaevinde sağlık şartları nedeniyle yalnız başına idame ettiremeyeceklerle ilgili 16. maddede belli. Adli tıp kurumu'ndaki rapora göre adli kontrol kararı verilebilir.
Ön muayene yapıldı, hastaneye sevk edildi, yine oradaki heyetin kararıyla cezaevine geri alındı. Şikayetler devam edince kampüsteki muayeneleri yapılmış Adli Tıp'a sevki yapılmıştır. Verilen rapora göre, bir karar verilecektir.
Yargı bağımsızdır, tarafsızdır, dosyaya göre delillere göre karar verir."