Alevler söndü, yangın merdivenleri ortaya çıktı! Felaket nasıl göz göre göre geldi?
Bolu'daki yangında tartışmaların odağı haline gelen yangın merdivenleri soğutma çalışmalarının tamamlanmasının ardından İhlas Haber Ajansı (İHA) tarafından görüntülendi. Yangın merdiveninin görüntüleri, dehşetin boyutunu gözler önüne serdi.
Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki Grand Kartal Otel'deki felakette arama kurtarma ve soğutma çalışmaları sona erdi.
Felakette en çok tartışılan konu yangın merdivenleri oldu. "Otelde yangın merdiveni yoktu" iddiaları peş peşe gelmişti.
Otel personeli dahi olmadığını öne süren beyanlarda bulunmuştu:
Şu anda görmüş olduğunuz gibi yangın merdiveni asla yok. Ahşap bir bina. Yangın alarmı olsa bu kadar insan vefat etmezdi. Yani var ama çalışmıyor. Hani insanların çoğu zaten dumandan öldü. Dumandan ölmeyenler aşağı atladı. Korkudan aşağı atladılar zaten.
MERDİVENLER GÖRÜNTÜLENDİ
İddialar sonrası Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy açıklama yapmış, otelde 2 yangın merdiveninin olduğunu söylemişti.
76 kişinin hayatını kaybettiği, 51 kişinin yaralandığı otelin çok tartışılan yangın merdivenleri görüntülendi. Yangın merdivenin binanın içinde olduğu görülüyor.
Merdivenlerin 10 metre aralıklarla olduğu görüldü.
YANGIN MERDİVENİ NASIL OLMALIYDI?
Mevzuata uygun olmadığı görülen merdivenlerle ilgili TGRT Haber'e konuşan İş Güvenliği Uzmanı Hacı Latif İşcen ise şunları söyledi:
Yangın-tahliye merdivenlerinin izolasyonlu olması lazım. Isı izolasyonlu ve solunum izolasyonlu olacak ve içeriye duman girmeyecek.
Koridorları düz olarak düşünün. Her 20 metrede bir normalde bir diğer kısma geçiş için yangın kapılarının olması gerekiyor. Bir yerde yangın çıktıysa alevin ya da dumanın diğer tarafa aktarılmamış olması gerekiyor. Yangın tahliye merdivenlerinin içeride ya da dışarıda olması fark etmez.
İçerideyse, bir tüp gibi düşünün yukarıya doğru, bu tüpün içine giren kapılar olur ve onun içindeki merdivenlerden insanlar dışarıya çıkar. Bu binanın yaklaşık dışarıya açılan alttan 3-4 tane tahliye kapısı olması gerekir.
Bu tahliye kapılarının yangın merdivenine bağlı olması gerekir. Çatı katındaki, o en pahalı odaların, tahliyesinin hızlı yapılabilmesi için içeride özel koridorlarının olması, o koridorlarının da yangın merdivenlerine bağlı olması ve oraya giren insanların ısı ve dumana maruz kalmaması gerekir. Yangın merdiveninin bulunduğu üst tarafta ciddi bir fan ve havalandırma sisteminin olması lazım. Kişiler kesinlikle dumana maruz kalmaması gerekiyor.
Bu faciada şu anlatılan tahliyenin bile alt ve üst katlardan gerçekleşmemesi, tahliye aydınlatmasının, tahliye koridorlarının özellikle yangın merdiveni olarak kullanılan bölgenin izolasyonlarında özellikle hava, ısı ve duman izolasyonlarında yeterince başarılı olmadığını gösteriyor.