Bakan Bayraktar'dan ABD'nin Gazprom yaptırımına tepki: Türkiye muaf tutulmalı

Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ABD'nin Gazprom’a yaptırım uygulamasını değerlendirdi. Bayraktar, "Türkiye’ye muafiyet sağlanmalı. Muafiyet sağlanmazsa Rusya değil direkt Türkiye hedef demektir" dedi.
Emrah Özcan/ANKARA - Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ABD yönetiminin Rusya'nın uluslararası finans sistemini kullanmasını engellemek amacıyla Gazprombank'a yaptırım uygulamasını değerlendirdi.
Kabine toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Bayraktar, yaptırım Türkiye’yi etkiler mi? sorusuna, “Elbette etkiler. Para ödeyemeyiz. Para ödeyemezsek malı alamayız. Dışişleri Bakanlığımız konu ile ilgili görüşmeleri sürdürüyor. Kışa giriyoruz, bizim gaza ihtiyacımız var, sanayinin gaza ihtiyacı var. Arz güvenliği kapsamında buna ihtiyaç duyuyoruz. Geçmişte de İran’a da yaptırım oldu. Orada gaz konusunda bir muafiyet vardı. Buna benzer bir muafiyeti burada da istiyoruz. Türkiye’nin arz güvenliği açısından önemli. Böyle bir muafiyet Türkiye'ye verilmezse burada Rusya falan değil direkt Türkiye hedef demektir. Bizim ülkemize gaz getirmemiz lazım” dedi.
6 YABANCI İŞTİRAKİ DAHİL YAPTIRIM KARARI ALINMIŞTI
ABD Hazine Bakanlığından yapılan açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşını ilerletmek için uluslararası finans sistemini kullanmasını engellemek amacıyla G7 liderlerinin taahhütlerinin uygulanmasında önemli bir adım daha atıldığı aktarılmış, bu kapsamda 6 yabancı iştirakiyle birlikte Gazprombank'a yaptırım uygulandığı belirtilmişti. Açıklamada, bankanın Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşta ihtiyaç duyduğu askeri malzemeyi satın almasına olanak sağlayan bir kanal olduğu vurgulanmıştı.
"ENDİŞELERİNİ DOĞRU BİR ŞEKİLDE FORMÜLE EDEREK GİDERMEMİZ LAZIM"
Öte yandan Bakan Bayraktar, Çayırhan Termik Santrali’nde eylem yapan işçiler nedeniyle TES-İŞ ve Maden-İş sendikaları yetkilileriyle bir araya gelmişti.
O görüşmeyi de değerlendiren Bayraktar, “Endişelendikleri noktalar var, bunların içinde haklılık payı olan unsurlar olabilir. Dolayısıyla bunların endişe ettikleri noktaları dikkate alarak bir özelleştirme yapılmasının doğru olduğunu düşünüyoruz. Buradaki işçilerin çoğu kamu işçisi değil. Kamusal bir çatı altında değiller. Endişelerini doğru bir şekilde formüle ederek gidermemiz lazım. Santral son 4 yıldır devlet eliyle çalıştırılıyor. Bu dönemde kömür ve elektrik üretimi düşmüş durumda. Bizim kesinlikle yerli üretimi artırmamız lazım. Şu anda bin 249 kişi çalışıyor madende, özel sektör eliyle bu sayının artması gerekir. Sistem özelde daha aktif olur. İşçilerin haklarını bir halel getirilmeden” ifadelerini kullandı.