Bakan Murat Kurum'dan İzmir Körfezi'ndeki kirlilik hakkında açıklama: Amonyak miktarı olması gerekenden 50 kat fazla
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İzmir Körfezi'ndeki kirliliğin nedenlerini düzenlediği basın toplantısında anlattı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin gerekli çalışmaları yapmadığını belirten Bakan Kurum, "Seçim meydanlarına çıkıp ağız dolusu sözler verip sonra bunları unutmakla olmuyor" dedi. Körfez'in ölmek üzere olduğunu ifade eden Kurum, "Denizde amonyak miktarı olması gerekenden 50 kat fazla" şeklinde konuştu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İzmir Körfezi'ndeki kirlilik hakkında açıklamalarda bulundu.
Bakan Kurum yaptığı açıklamada, "Denizdeki amonyak miktarı olması gerekenden 50 kat fazla" dedi.
Bakan Murat Kurum yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;
Körfezin farklı noktalarında deniz suyu numuneleri aldık. Bilim insanlarımız deneylerini gerçekleştiriyor. Kirliğinin nedenlerini öğrenmek için araştırma yapıyoruz. Üzülerek söylüyorum. Denizdeki, atıksu kaynaklı amonyak miktarı, olması gerekenden tam 50 kat daha fazladır.
Yani bu ne demek? Evsel ve endüstriyel atıklar suya arıtılmadan karıştırılıyor demek. Bu da beraberinde kötü koku problemini getirmekte, hem buradaki canlıların hem de İzmir’de yaşayan vatandaşlarımızın sağlığını tehdit etmektedir.
Denizdeki oksijene baktığımızda da benzer bir manzarayla karşılaşıyoruz. İzmir Körfezindeki oksijen seviyesi 6 miligram/litre olması gerekirken, bu seviye 1,8’e, yer yer 0’a kadar düşmüştür. Denizde oksijen kalmamıştır.
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan İzleme Sonuçları’nda da; kirlilik parametrelerinin; özellikle 2020 yılından sonra ciddi artış gösterdiği görülmüştür.
"TAM 5,5 KAT DAHA FAZLA KİRLİ VE KATI MADDE DENİZE AKMAKTADIR"
Şu anda İç Körfez’de; toplam fosfor, Klorofil-a ve Amonyum azotu gibi zararlı maddeler; sınır değerlerinden tam 2 kat daha fazladır. Maalesef İç Körfezimizde; denizdeki su hareketliliği ve sirkülasyonu artık durma noktasına gelmiştir.
Altını çizerek ifade etmek gerekirse; şu anda Körfezimizin bazı bölgelerinde hayat kalmamıştır. Balıklarımız, oksijensiz kaldıkları için ölmüştür.
Körfezimize dökülen 25, aktif 7 derenin durumuna baktığımızda da sonucun içler acısı olduğunu görüyoruz. Bugün derelerdeki su, “organik kirlilik” açısından tarihin en kötü durumundadır.
İki önemli hususun altını çizmek istiyorum. Bildiğiniz gibi; İzmir Körfezi’ni temizlemek için Büyük Kanal Projesi yapılmıştı.
Bu projede; yağmur suyu ve kanalizasyon şebekesinin birleştirilmiş olması nedeniyle; tam 5,5 kat daha fazla kirli ve katı madde denize akmaktadır. Bu denizimiz için hakikaten hayati bir sorundur.
Yine; Çiğli atıksu arıtma tesisinin verimli işletilememesi de ayrı bir problemdir. Bakanlık olarak; Çiğli Atıksu Arıtma tesisi düzgün işletilmediği için İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni defalarca uyardık. Son 5 senede 6 milyon liradan fazla tutarda, 13 ayrı ceza uyguladık. Bu cezaların sebebi, tesisin düzgün çalıştırılmaması; İzmir Körfezi’ni her gün önceki günden daha fazla kirletmesidir.
Buraya dikkat etmenizi rica ediyorum. Çiğli Atıksu Arıtma Tesisinden daha 12 gün önce, yani 23 Ağustos’ta yine numune aldık. Analiz sonucu bizi yine üzmüştür. Çünkü tesisteki katı madde değeri olması gereken limitin tam 4 katına çıkmıştır.
Peki, bu sorun neden ortaya çıkıyor, vatandaşımıza basitçe izah edeyim. Çiğli atıksu arıtma tesisinin kurulu kapasitesi, günde yaklaşık 605.000 metreküptür. Ama tesise gelen atıksu miktarı günlük 700.000 metreküpü aşmaktadır.
Tesise gelen fazla atıksu tesiste arıtılmıyor; çok yüksek miktarda katı atık; orta körfeze arıtılmadan doğrudan dökülüyor. İzmir körfezi’mizin dibine birikiyor, dip çamurunu arttırıyor, canlı yaşamını derinden etkiliyor.
"SEÇİM ZAMANI SÖZ VERİP SONRA UNUTMAKLA OLMUYOR"
İzmir'in her zaman yanında olduk. Yangın oldu koştuk, deprem oldu Bayraklı'da sokak sokak hemşehrilerimizle birlikte gezdik. İzmir'in ihtiyaçlarını dertlenerek, alın teri dökerek mücadele ettik ve etmeye de devam edeceğiz. Bakanlık olarak İzmir için denetim görevimizi yapmaya devam edeceğiz. Herkes sorumluluğunu yerine getirecek. Seçim meydanlarına çıkıp ağız dolusu sözler verip sonra bunları unutmakla olmuyor. Bilim insanlarımızla, sivil toplum kuruluşlarıyla yapacağımız toplantıda İzmir Körfezi'nin geleceği için neler yapılması gerektiğini ele alacağız.
"CHP'Lİ BELEDİYE BAŞKANI TOPLANTIYA GELMEDİ"
Bilim insanlarımız yol İzmir Körfezi için yapılması gerekenlerin yol haritasını belirleyecek.
İsterdik ki İzmir için hayati öneme sahip toplantıya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı da katılsın. Fikirlerini önerilerini paylaşsın. Kendisini biz davet ettik. Ama kendisi yurt dışında olmayı tercih etti.