Belediyeden taksitli rüşvet pazarlığı! Avukat her şeyi anlattı

İBB'ye yönelik yürütülen soruşturma kapsamında Ekrem İmamoğlu'nun gizli kasası Ertan Yıldız'ın İstanbul'un ünlü AVM'sinin sahibinden ruhsatlandırma süreci ile ilgili rüşvet istediği ortaya çıkmıştı. Soruşturmada açık tanıklık yapan AVM'nin avukatı Mehmet Asım İpekcioğlu, rüşvet pazarlığını anlattı. Kendilerinden 5 milyon euro talep edildiğini ve bu paranın taksitlendirilebileceğini söylediklerini anlatan İpekcioğlu, teklifi reddettikleri için AVM'ye yaptırım uygulandığını söyledi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) yönelik yürütülen yolsuzluk soruşturması kapsamında bir AVM'nin otoparkının ruhsatlandırılması başvurusuyla ilgili rüşvet çarkında yeni detaylar gelmeye devam ediyor. İmamoğlu'na en yakın isimlerden biri olan İBB iştiraklerinin yönetim kurulu başkanı Ertan Yıldız, Bakırköy'de bulunan Capacity AVM sahipleriyle Süleyman Atik aracılığıyla temas kurdu. Ruhsatlandırma sürecinden AVM sahiplerinden 5 milyon euro istendi.
RÜŞVET KABUL EDİLMEDİ, 197 MİLYON TL CEZA KESİLDİ
AVM yönetiminin rüşveti ödemeyi kabul etmemesi üzerine İBB yönetimi, Capacity AVM'ye 197 milyon lira ceza kesti. Cezanın gerekçesi olarak alışveriş merkezinin "depreme dayanıksız" olduğu öne sürüldü. AVM sahipleri de cezanın kesilmesine karşılık olarak idari dava açtı ve bağımsız kurumlardan depreme dayanıklılık raporu aldı. Mahkemeye sunulan teknik raporda, AVM binasının depreme dayanıklı olduğu bilimsel verilerle kanıtlandı.
OTOPARK ESKİ TARİHLİ MÜHÜRLE KAPATILMIŞ
Sabah'ta yer alan habere göre AVM'nin avukatlığını yapan Avukat Mehmet Asım İpekcioğlu'nun tanık ifadeleri yolsuzluk dosyasına girdi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan ifade veren avukat İpekcioğlu, İBB'deki rüşvet çarkının nasıl işlediğini tek tek anlattı. Capacity AVM'nin uzun süredir avukatlığını yapan İpekcioğlu, belediyeden gelen taleplerin müvekkilleri tarafından kabul edilmeyince otoparkın eski tarihli bir mühürle kapatıldığını, bununla ilgili tespit de yaptırdıklarını söyledi.
"BİZE BELEDİYENİN PARAYA İHTİYACI OLDUĞUNU SÖYLEDİLER"
Yerel seçimlerin ardından binayla ilgili tüm evrakları incelediklerini, imar affından yararlanıp, harçların ödendiğini, imara aykırı bir durum olmadığını tespit ettiklerini anlatan İpekcioğlu "Bu konuda alanında uzman olan mimar Sefer Kocabaş'tan belgelerimizin incelenmesini istedik. O da gerekli incelemeleri yaptıktan sonra binanın mevzuata uygun olduğunu tespit etti. Sefer Bey ile birlikte Bakırköy Belediye Başkanı yardımcısı Ali Rıza Akyüz ile görüşmeye gittik. Bize belediyenin zor durumda olduğunu, paraya ihtiyacı olduğunu, işlerin devamı için kendilerine destek verilmesi gerektiğini söylediler. Biz de ancak hukuka uygun talepler konusunda yardımcı olabileceğimizi kendisine söyledik. Hukuk aykırı talepleri kabul etmeyeceğimizi söyleyip belediyeden ayrıldık. Aradan yaklaşık 10 gün geçtikten sonra Ali Rıza Akyüz tarafından belediyeye davet edildik. Sefer Bey ile belediyeye gittiğimizde kendisini İBB iştiraklerinin yönetim kurulu başkanı olarak tanıtan Ertan Yıldız da vardı. Aynı talep tekrarlandı. Sıkıntı yaşayacağımızı, müvekkilimin zarar gördüğünü, istediğimiz şekilde sorunu çözün demeleri üzerine şirketin kurumsal yapısı içerisinde çok sayıda ortağının bulunması dikkate alınarak şirket ve ortaklarının hukuk dışı talepleri kabul etmeyeceğimizi söyledim. Bunun üzerine yaptıklarının kanun dışı olduğunu belirterek size ceza avukatı lazım olacak dedim. Bana bundan sonra sizinle görüşmeyeceğiz, sizi arayacaklar dediler. Bu görüşmeden birkaç gün sonra arandım" dedi.
TAKSİTLİ RÜŞVET TALEBİ!
Rüşvetin nasıl istendiğinin detaylarını da anlatan İpekçioğlu, Maslak'ta ünlü bir rezidansta bulunan daireye çağrıldıklarını söyledi. İpekçioğlu ifadesinde şunları söyledi:
"Ofiste Süleyman Atik'ten başka kimse yoktu. Bize resmi sıfatının olmadığını, belediyelerdeki imar işlerini belediyeler adına takip ettiğini söyledi. Net olarak 5 milyon euro talep edildiğini, taksitlendirme konusunda yardımcı olacağını söyledi. Kendisine bunun tarafımıza kabul edilemeyeceğini, hukuka aykırı olduğunu belirttim. Bu görüşmeyi de müvekkilime anlatacağımı ancak şirket adına teklifinizi reddettiğini belirttim.
Yarım saat süren görüşmenin ardından oradan ayrıldık. Aradan 7-8 gün geçtikten sonra Süleyman Atik tekrar arayıp görüşmemiz lazım dedi. Bize bu sizin için imkan, bu imkandan yararlanın, bu konuda çok kararlılar dediler. Hatta binada deprem tehlikesi bulunduğuna dair rapor alıp binada ticari faaliyetin de durması riski olduğunu hatırlatmamı istediler. Yine aynı cevabı kendisine verdik. Yasa dışı bir durumumuz olmadığını belirttik"
"SON ŞANS" DA VERMİŞLER
Bir süre sonra rüşvet için tekrar arandıklarını anlatan İpekcioğlu "Sefer Atik, tekrar arayıp ofisimize gelmek istediğini söyledi. Kendisiyle ben görüştüm. Bana size son şans ne diyorsunuz? dedi. Ben de tavrımızda değişen bir şey yok, kabul etmiyoruz dedim. Sonraki süreçte kendisiyle görüşmemiz olmadı. Alışveriş merkezi hakkında yıkım kararı verip para cezası kestiler. Hukuki süreci takip ediyoruz. Yıkım kararı ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı verildi. Para cezası ile ilgili henüz karar verilmedi" ifadelerini kullandı.