Belediyelere DHKP/C soruşturması: Eski başkanın da aralarında olduğu 26 kişi hakkında tutuklama talebi

Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Gündem Haberleri  / Anadolu Ajansı

İstanbul'da Sarıyer, Şişli, Ataşehir ve Maltepe belediyelerine yönelik terör soruşturması kapsamında düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan 34 kişinin savcılık sorguları tamamlandı. Gözaltına alınanlardan 26’sı tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Tutuklama talebiyle hakimliği sevk edilenler arasında Sarıyer'in eski belediye başkanı Şükrü Genç de var.

Terör örgütü DHKP/C'ye finans sağlandığı iddiasıyla gözaltına alınan şüphelilerden 26'sı tutuklama talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosunca yürütülen soruşturma kapsamında İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince düzenlenen operasyonda yakalanan 34 şüphelinin adliyedeki işlemleri sürüyor.

TUTUKLAMA TALEBİYLE HAKİMLİĞE SEVK EDİLDİLER

Savcılık ifadeleri tamamlanan ve aralarında suç tarihinde Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Kalender Özdemir, Maltepe İlçe Belediye Başkan Yardımcısı Haydar Battal ve Maltepe İlçe Belediye Başkanı Özel Kalemi Melih Morsünbül'ün de olduğu 26 şüpheli tutuklama talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edildi.

Şüpheliler Genç, Özdemir, Battal ve Morsünbül'ün "terörizmin finansmanı" suçundan sevk edildiği öğrenildi. 8 şüpheli hakkında ise adli kontrol talebi istendi.

SAVCILIĞIN SEVK YAZISI

Savcılığın hakimliğe gönderdiği sevk yazısında, şüphelilerden Haydar Battal'ın Maltepe Belediye Başkan Yardımcısı olarak görev yaptığı dönemde DHKP/C terör örgütüyle irtibatlı olduğu, örgütün finanse edilmesinde aktif rol alarak "terör örgütünü finanse etmek" suçunu işlediği, kaçma ve delil karartma şüphesi bulunduğundan adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağı kaydedildi.

Şüpheli eski Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç'in, Kazova Tekstil firmasına verilen kazak ihalesi evrakında imzası bulunduğu belirtilen yazıda, ihaleye çıkılmadan önce firmaya ihalenin verildiği yönünde tespitler olduğu, ihale neticesinde usulsüz elde edilen gelirin örgüte aktarıldığı, Genç'in "terör örgütünü finanse etmek" suçunu işlediği anlatıldı.

GİZLİ TANIK İFADELERİ

Yazının şüpheli Melih Morsümbül hakkındaki tespitlerin bulunduğu bölümünde, gizli tanık S.G'nin ifadesine yer verildi.

S.G. ifadesinde, örgütün ihtiyaçları için 2014'te İKOM'un kurulduğunu, bu yapının başında İbrahim G'nin olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Mesut Y'nin, Maltepe Belediyesi Özel Kalem Müdürü olan, 'Melih' olarak bildiğim kişiden örgüt adına 250-300 bin lira civarında paralar aldığını biliyorum. İKOM içerisinde Ceyhun B'nin öncülük ettiği yapılanmada para almaya giderken Ceyhun'la beraber Mehmet Ö, Mesut Y, Doğan Karataştan ve Veysel Ş. isimli şahıslar gitmektedir. Ayrıca, Nurtepe Çayan Mahallesi'nde müteahhitlerden yapmış oldukları daire başına 2 bin lira alınarak örgüte aktarıldığını biliyorum."

Morsümbül'ün gözaltına alındığı sırada telefonunu kurulum ayarlarına getirerek emniyete teslim ettiği, bu şekilde imaj alma işlemlerini engellediği anlatılan yazıda, şüphelinin Maltepe Belediye Başkan Yardımcısı olarak görev yaptığı dönemde DHKP/C terör örgütüyle irtibatlı olduğu, örgütün finanse edilmesinde aktif rol aldığı aktarıldı.

Sevk yazısına göre gizli tanık S.G. ise şüpheli Kalender Özdemir hakkında verdiği ifadede şunları kaydetti:

"Doğan Karataştan'ın örgütün ihtiyaçlarını karşılamak için kurulan İKOM isimli yapılanmada aktif görev aldığını biliyorum. Ayrıca, bu şahsın Ataşehir Belediyesindeki başkan yardımcılarıyla birebir görüştüğünü, örgütün ihtiyaçlarının belediye tarafından karışlanması için görüşmeler yaptığını biliyorum."

Sevk yazısında, Özdemir hakkında alınan MASAK raporunda terör örgütünden adli kaydı bulunan bir kişiyle para transferinin olduğu, yapılan HTS incelemesi sonucu Kazova Tekstil yönetim kurulunda bulunan Ahmet Serdar Demirtaş ile bir kez irtibat kurduğunun tespit edildiği aktarıldı. Yazıda, Şükrü Genç, Melih Morsümbül, Kalender Özdemir ve Haydar Battal'ın "Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanun'a muhalefet" suçundan tutuklanmalarına karar verilmesi istendi.

Diğer 22 şüphelinin de üzerlerine atılı suçlardan tutuklanmasına karar verilmesi istenen yazıda, 8 şüpheli hakkında ise yurt dışına çıkış yasağını içeren adli kontrol tedbiri uygulanması talep edildi.

BELEDİYELERE TERÖR SORUŞTURMASI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosunca yürütülen soruşturmada, terör örgütü DHKP/C bünyesindeki sözde kurumların ihtiyaçlarını gidermek ve örgüte finansal destek sağlamak amacıyla ihtiyaç komitesi (İKOM) kurulduğu belirlenmişti. Soruşturmada, örgüt içerisinde faaliyet yürüten şüphelinin etkin pişmanlık hükümleri kapsamında alınan ifadesine göre, İKOM içinde faaliyette bulunan şüpheliler Doğan K. ve Yunus B'nin 2014-2016 yıllarında Ataşehir, Maltepe, Sarıyer ve Şişli belediyeleri ile görüşerek finansal destek talep ettikleri anlaşılmıştı.

Kazova Tekstil isimli firmanın çalışanlarının işten çıkarılmaları ve alacaklarının ödenmemesi üzerine şirketin terör örgütünün sözde işçi yapılanması Devrimci İşçi Hareketi (DİH) tarafından ele geçirilip, firmanın 2014-2015'te Sarıyer ve Şişli belediyeleri tarafından gerçekleştirilen ihalelere girdiği belirlenmişti. Söz konusu belediyelere yönelik müfettişlerce yapılan incelemede, ihalelerde yolsuzluklar görülmüş, kazak ve tişörtlerin ihale şartlarına uyulmadan Kazova Tekstil'e verildiği, piyasa bedelinin üzerinde fiyatlardan alımlar yapıldığı, ürünlerin kim veya kimlere dağıtıldığının belirlenemediği ve ihale evrakları üzerinde usulsüzlükler olduğu, bu şekilde Sarıyer ve Şişli belediyelerinden ihale yoluyla DHKP/C'ye finans sağlandığı tespit edilmişti.

Yapılan çalışmalarda silahlı terör örgütü DHKP/C'nin yapılanmalarından olan İKOM içerisinde 2, DİH ve Kazova Tekstil'de 12 şüpheli ile 2014-2016 yıllarında örgüte finans sağladıkları anlaşılan Ataşehir Belediyesinde 3, Maltepe Belediyesinde 5, Sarıyer Belediyesinde 8 ve Şişli Belediyesinde 8 olmak üzere 38 şüpheli tespit edilmişti.

Savcılıkça şüpheliler hakkında gözaltı kararı verilmesinin ardından Samsun, Bursa ve İzmir ile İstanbul'daki 31 adrese eş zamanlı operasyon düzenlenmiş, aralarında dönemin Ataşehir ve Maltepe belediye başkan yardımcılarının da bulunduğu 32 zanlı gözaltına alınmıştı. Çalışmaların devamında firari durumunda bulunan 2 şüpheli de yakalanmıştı.

Gözaltına alınanlar arasındaki Kalender Özdemir'in, suç tarihinde Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı olarak görev yaptığı, şu anda İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) bağlı Medya AŞ'de yönetim kurulu üyesi olduğu anlaşıldı. Şüphelilerden Abdullah Der'in de eski Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı olduğu öğrenilmişti.

Şüphelilerden Maltepe eski belediye başkan yardımcılarından Haydar Battal'ın şu anda Ataşehir Belediyesinde yönetici pozisyonunda olduğu, firari olarak aranan Melih Morsümbül'ün ise Maltepe Belediye Başkanı özel kalem müdürlüğü görevinin ardından Manisa Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı olduğu anlaşılmıştı. Yine şüpheliler arasındaki Sinan Çetiz'in suç tarihinde Maltepe Belediyesinde ihalelerden sorumlu başkan yardımcısı olduğu, Hatice Yazlık'ın da o dönem Sarıyer Belediyesi basın yayın şube müdürü olarak çalıştığı belirlenmişti.

Kaynak: Anadolu Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...