Bolu'daki faciadan sonra yangın söndürme İHA'ları akıllara geldi! Çin'in itfaiye dronları hayat kurtarıyor
Bolu Kartalkaya'da çıkan yangına dair yeni detaylar ortaya çıkıyor. 76 kişinin hayatını kaybettiği yangına müdahaledeki aksaklıklar da kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor. İtfaiyenin müdahalesi hakkında yapılan eleştirilerden biri de Grand Kartal Oteli'nin arka tarafına müdahale edilememesiydi. Bu problem akıllara Çin'in geliştirdiği yangın söndürme İHA'larını akıllara getirdi. İHA teknolojisinde dünya çapında bir seviyeye ulaşan Türkiye'de yangın söndürme dronları kullanılamaz mı?
Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'nde geceliği 30 ila 40 bin lira arasında olan Grand Kartal Otel'de yaşanan facia Türkiye tarihine geçen en ölümcül otel yangınlarından biri oldu.
Gece 03.00 sularında başlayan yangına uykularında yakalanan tatilciler, oteli terk etmeye çalıştı.
İtfaiye ekipleri üst katlarda mahsur kalan vatandaşların “Nereden çıkacağız?”, “İnemiyorum”, “Yardım edin” şeklinde bağırışları içinde yangına müdahale etti. Misafirlerden bazıları çarşafları birbirine bağlayarak kurtuldu.
Ancak itfaiye arabaları otelin ön ve yan tarafından müdahale edebiliyor, diğer tarafa geçemiyordu. Bu yüzden oteli o kısmına etkili bir müdahale söz konusu olamadı.
Bu durum Çin tarafından tanıtılan yangın dronlarını akıllara getirdi.
Grand Kartal Otel'in itfaiye araçları giremediği için müdahale edilemeyen kısmı küle döndü.
GÖKDELEN SÖNDÜREN DRONLAR
Yangınla mücadele söz konusu olduğunda Çin en yeni drone teknolojisiyle ortalığı kasıp kavuruyor.
Yüksek katlı yangınlardan en ulaşılmaz manzaralara yayılan orman yangınlarına kadar üretilen dronlar modern itfaiyeciliğin isimsiz kahramanları haline geldi.
Yangına müdahalede hayat kurtaran bu teknolojinin avantajlarına biraz yakından bakalım.
Çin'in büyüyen şehirleri ve geniş ormanlarında yaşanan yangınlarda itfaiyeciler büyük zorluklarla karşılaşıyor.
Klasik yangın söndürme yöntemleri; merdivenli araçlar ve yerden takviye edilen ekipmanlar bir gökdelenin 30. katına ya da bir ormanın derinliklerine ulaşamaz.
Her ne kadar orman yangınlarında uçak ve helikopterlerle müdahale edilebilirse de binalar için aynı durum söz konusu olmuyor.
Burada insanların ulaşamayacağı yerlere ulaşma misyonuna sahip yangın söndürme dronları devreye giriyor.
Geçen yıl tanıtılan EHang 216F gibi dronlar, yerden yüzlerce metre yüksekliğe köpük veya başka bir söndürücü püskürtebilen sekiz kola sahip.
Dar sokaklarda gezebilen ve yüksek katlı binalardaki acil durumların tam kalbine yangın söndürücü bırakacak mekanizmalarla donatılmış.
ALEVLERİ ANALİZ EDİYOR
Çinli şirketler tarafından geliştirilen ve yangın bölgelerini gerçek zamanlı olarak haritalandıran, yapay zeka destekli sistemler kullanan "keşif dronları" da aynı derecede etkileyici.
Bu dronlar hayati önem taşıyan bilgileri analiz edip sahadaki ekiplere gönderiyor. Bu bilgiler karar verme sürecini hızlandırıyor.
Isının kaynağını ve zayıflıklarını tespit edilmesini sağlıyor, yangınla mücadelede güvenliği ve verimliliği artırıyor.
SAHADA KULLANILDILAR
Çinli dronlar sadece teorik fikirler değil; sahada kullanıldılar.
Shaanxi eyaletinde çok katlı bir binada çıkan yangını söndürmek için uyum içinde çalışan üç insansız hava aracının görüntülendiği video gündem oldu.
Chongqing'deki orman yangınları sırasında dronlar vazgeçilmez olduklarını ispatladılar.
Yangında en önemli şeylerden biri de zamandı. Dronların da bu noktada sağladığı en büyük avantaj hızlı oluşu oldu.
Bursa Büyükşehir Belediye İtfaiyesi ile 30 metre yükseklikteki bir cephe yangınına müdahale eden hava aracının tanıtımı
İHA DEVİ TÜRKİYE NEREDE?
İnsansız hava araçları (İHA) konusunda dünya çapında adından söz ettiren Türkiye, yangına müdahale konusunda da dronlardan oldukça destek alıyor.
Bu konuda geliştirilen pek çok teknoloji projesi gerek TEKNOFEST gibi platformlarda gerekse çeşitli devlet kurumlarında geliştiriliyor.
Ancak Çin'deki seviyeye ulaşmış değiliz. Türkiye genelindeki mevcut itfaiye teşkilatımızın tamamında henüz bulunmuyor.
Türk firması DASAL Havacılık Teknolojileri tarafından geliştirilen Albatros İnsansız Hava Aracı