Bozkırda Akdeniz rüzgarı! Çöp gazıyla tropikal bitki üretimi başladı

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Gündem Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi(EBB) Entegre Katı Atık Dönüşüm ve Enerji Üretim Tesisleri’nde ortaya çıkan atık gaz, yerleşkede bulunan 2 bin metrekarelik serada değerlendirilmesiyle, 60 çeşit tropikal bitkinin yetişmesine imkan sağlıyor.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Entegre Katı Atık Dönüşüm ve Enerji Üretim Tesisleri, çöp gazından enerji üreterek 2 bin metrekarelik serada tropikal bitki yetiştiriyor.

Palmiyeden muza, limondan begonvile kadar 60 farklı bitki türü, Eskişehir’in sert iklimine rağmen burada büyüyüp gelişiyor.

ÇÖPTEN GELEN ISIYLA YEŞERİYOR

Seyitgazi yolu üzerinde bulunan tesiste evsel ve organik atıklardan elde edilen metan gazı, elektrik üretiminde kullanılıyor. Bu süreçte ortaya çıkan atık ısı, serada kullanılarak tropikal bitkilerin sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı oluyor.

Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı Atık Yönetimi Şube Müdürü Maden Mühendisi Merve Sayılır, bu sistemin sadece bitki üretimiyle sınırlı kalmadığını, aynı zamanda 150 bin ton karbondioksit gazı emisyonunun bertaraf edilmesine yardımcı olduğunu vurguladı.

Bozkırda Akdeniz rüzgarı! Çöp gazıyla tropikal bitki üretimi başladı - 1. Resim

ATIK GAZDAN ŞEHRİ YEŞİLLENDİREN PROJE

Serada yetiştirilen Akdeniz iklimine özgü bitkiler, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı tarafından parklar, bahçeler ve refüjlerde süsleme amacıyla kullanılıyor. Yaz aylarında şehir merkezinde palmiye ağaçlarıyla süsleme çalışmaları yapıldığı belirtilirken, sera alanında çalışan ekiplerin düzenli olarak budama, gübreleme ve sulama işlemleriyle bitkilerin sağlıklı gelişimini desteklediği ifade edildi.

Merve Sayılır, seranın çalışma sistemini şu sözlerle anlattı:

"Eskişehir Büyükşehir Belediyesi olarak kullandığımız entegre katı atık bertaraf ve enerji üretim tesisinin serasında atık ısıyı değerlendiriyoruz. Şehrin merkez ve kırsal ilçelerinden gelen evsel ve organik atıklardan fermantasyon yöntemiyle metan gazı elde ediyoruz. Toplanan metan gazı biyogaz balonunda birikiyor ve burada elektrik üretiminde kullanılıyor. Elektrik üretimi sırasında açığa çıkan atık ısı ise 2 bin metrekarelik seramızda kullanılarak tropikal bitki üretimine katkı sağlıyor."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...