Bu kez dolandıranlar öğrenciler: Bursla dünya turu attı

- Güncelleme:
Bu kez dolandıranlar öğrenciler: Bursla dünya turu attı
Gündem Haberleri

Sosyal medyada 'Büyükada'ya gittiğim için bursum kesildi' iddiasıyla gündem olan üniversite öğrencisinin ülke ülke gezdiği ortaya çıktı. Genç kızın bu paylaşımı "burs dolandırıcılığına' gözleri çevirdi. 2024'te dolandırıcılık şikayetlerinin yüzde 753 artış gösterdiği açıklandı. Burs alan öğrenciler arasında belgesini gizleyenler, sahte evraklar hazırlayanlar hatta hiç öğrenci olmayanlar dahi var...

Yardımseverler bu kez burs dolandırıcılığı ile karşı karşıya. Şikayetvar verileri burs dolandırıcılığının bu yıl yüzde 753 artış gösterdiğini ortaya koydu. 

Üniversite öğrencisi E.V.’nin sosyal medyadan bursunun kesildiği tweet’inin hızlıca yayılmasıyla başlayan tartışma burs verenlerle alanlar arasındaki tartışmayı ve sahtecilikleri gündeme taşıdı.

Aralarında belgelerini gizleyenler, sahte evraklar hazırlayanlar, hiç öğrenci olmayanlar dahi var. Vakıflar detaylı araştırmalar yapması nedeniyle onların hedefinde değil. Dolandırıcı öğrencilerin hedeflerinde bireysel olarak burs vermek isteyen yardımseverler bulunuyor. Sosyal medyada her gün yüzlerce burs arayışına denk gelmek mümkün.

TWEET, DOLANDIRICILIĞI ORTAYA ÇIKARDI 

Milliyet'te yer alan habere göre burs alan E.V., sırf Büyükada’ya gidip bisiklet sürdüğü ve bunu sosyal medyada paylaştığı için bursunun kesildiğini iddia etti. Öğrenci, X hesabından yaşadığı olayı paylaştıktan sonra burs veren doktora tepkiler gecikmedi.

Ancak kısa bir süre sonra öğrencinin Slovakya, Avusturya, Macaristan gibi birçok yurt dışı seyahat yaptığı, Umre’ye gittiği ortaya çıktı. Burs veren doktor, bursu kesme gerekçesi olarak “Daha çok influencer gibi duruyorsun, biz sana gerçekten ihtiyacın olduğu için burs vermek istedik” diye açıkladı.

"OLAY KENDİMİZİ GELİŞTİRMEK DEĞİL Mİ?"

Öğrenci ise kendini “Dolandırıcı pozisyonuna düştüm resmen gururum incindi. Saklayacak bir durum yok, okulla beraber bir süre çalıştım, Viyana’ya gittim, fırsat buldum Umre’ye gittim, sen de kitaba harca çantanı yenile, ihtiyacı olan arkadaşlarım da gezsin, olay kendimizi geliştirmek değil mi?” diyerek savundu.

"ÖĞRENCİ BELGESİ İSTEDİM KÜFÜR YEDİM"

Benzer olaylar yaşadıklarını belirten yardımseverler ise şunları kaydetti:

  • Bana günde tek öğün besleniyorum diyen gence burs veriyordum. Daha sonra tesadüfen Instagram hesabını gördüm. Bungalov tatiller, son model telefonlar…
  • Burs verdiğim öğrenci benden lüks yaşıyor. İhtiyacı olan çocuğa gitmediği için üzgünüm.
  • Benden burs isteyenden öğrenci belgesi istedim diye küfür yedim. Öğrenci bile değilmiş.
  • Emekli memurum. Bursun kalanını toplu yatırdım. Burs verdiğim öğrenci lüks mekanlardan fotoğraf paylaşıyordu. Sonra da kaydını sildirdi.
  • Bursun devam etmesi için başarı belgesi istedik. Yollamadı, notları çok düşükmüş. Aldığı bursu eğitimine harcamamış. 

"VAKIFLARI KANDIRAMAZLAR"

Vakıfların burs komisyonlarında görev yapan, kurdukları “burs takımları”yla yüzlerce öğrencinin burs almasını sağlayan Prof. Dr. Gülsan Sucak, konuyla ilgili “Vakıflarda ailenin üzerinde tapu var mı, aile maaş bordroları, kardeşlerin durumu gibi barkodlu 20 farklı belge isteniyor. Vakıflar kandırılmaya müsait değil. Burada sıkıntı bireysel burslar. Eğer bireysel burs verilecekse de mutlaka belge istenmeli. Başarısızlığı devam ediyorsa burs verilmemeli” dedi.

Sosyal medyadan ulaşanların çok önemli kısmının duygu sömürüsü yaptığını aktaran Sucak, “Çok zenginiz zannediyorlar. Milyoner bir insan para dağıtıyor gibi düşünüyorlar. Halbuki burs veren insanlar yeri geliyor kendi çocuğundan kısıp veriyor. Bu tür olumsuz olaylar gönüllülüğe zarar veriyor. İnsana yatırım yapmamız lazım. Yardımseverler, güvendiği derneklere, vakıflar aracılığıyla burs vermeli” diye konuştu.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...