"Büyük İstanbul depremi bitti" sözleri gündem olmuştu! Üşümezsoy'dan dikkat çeken sözler

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
"Büyük İstanbul depremi bitti" sözleri gündem olmuştu! Üşümezsoy'dan dikkat çeken sözler
Gündem Haberleri  / Türkiye Gazetesi

İstanbul'da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki sarsıntı paniğe neden oldu. "Bölgede daha büyük bir deprem olacak mı?" sorusuna cevap aranırken, "Büyük İstanbul depremi bitti" söylemiyle dikkat çeken Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Marmara Denizi'nde iki faya dikkat çekti. Üşümezsoy, "Bunlar ikisi birlikte kırılsa bile 7'lik depremi yapmaz. 6-6,5 iki tane deprem yapar." dedi.

23 Nisan'da İstanbul Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem ve devamında oluşan artçılar büyük panik yaşanmasına yol açmıştı. "Büyük İstanbul depremi yaklaştı mı?" soruları sorulurken, Prof. Dr. Şener Üşümezsoy "Büyük İstanbul depremi bitti" çıkışıyla dikkatleri üzerine çekmişti.

Ekol TV'deki Az Önce Konuştum programına konuk olan Üşümezsoy, yaptığı açıklamalarda yine çok konuşuldu. İstanbul'da yaşanan depremi yorumlayan Üşümezsoy, kimse Silivri depremini konuşmazken kendisinin söylediğinin altını çizdi.

Daha önce söylediği gibi 6,2 büyüklüğünde depremin gerçekleştiğini söyleyen Üşümezsoy, "Şimdi birinci fay yıllarca bunun üzerine dedim ki burada 6-6,5'lik bir deprem olabilir en yüksek. Şimdi bu gerçekleşti. O zaman 6.2'lik burası önemli. Deprem fayın bir kısmını tüketti. Ondan sonra son günü bir tane deprem daha oldu 5.9'luk. Herkes korktu işte artık yeni faya atladı İstanbul'a doğru gidiyor diye. Oysa ki bu Kumburgaz'daki fayın kırılmayan 10 kilometrelik kesim de kırıldı. Böylece de o faydaki bütün stres bitti." dedi.

Üşümezsoy'un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Büyükçekmece ile Yeşilköy arasında bir fay daha var. Ben size diyorum yalnızca fay. Silivri çukurunda, Kumburgaz çukurunda. Dolayısıyla bu ikisi birlikte kırılırsa 50 kilometrelik fay var. Marmara'da yegane risk taşıyan, deniz altına inip gemiyle yaptıktan sonra geldiği sonuç. Roland Armijo o zaman '50 kilometrelik fay, 7'lik deprem yapar.' biçiminde bir söylem vermişti. Biz dedik ki o fay iki parçadır. Biri Silivri'dedir. Biri orta sırt ve Yeşilköy arasında. O kesimde de daha sonra yüzlerce matematik çalışması yaparak orada öyle bir fay yok.

"MARMARA'DA BUNDAN SONRA BÜYÜK BİR DEPREM YOK"

1999'da Körfez'de kırıldı. 1912'de Saroz'da kırıldı. 'Fay boydan boya bir seferde kırılacak. 8.1'lik deprem olacak. 7.8'lik deprem olacak' diye gündeme düştü. O zaman biz dedik ki bu Marmara'da bundan sonra böyle büyük bir deprem yok. Devam edeyim ama söylemi vereyim. Ondan sonra gemi getirdiler Resurret. O gemide çalışan Roland Armijo ve ekibi Lepişo'nun ve Şengör'ün söylediği model Marmara'ya boydan boya giden bir fay yok. Fay segmentler halinde. Daha sonra bir gemi tekrar getirdi. O gemi Atalanta gemisi 2005'te ve Victor denizaltısından denizaltına indi ve o zaman çıkan sonuçlar benim başından beri söylediğim 3-4 tane kitabım var bu konuda.

"İKİSİ BİRDEN KIRILSA BİLE 7'LİK DEPREM YAPMAZ"

Onun üzerine fikir değiştirdiler. Yeşilköy'den başlayıp Gaziköy'e kadar giden 105 kilometrelik 110 kilometre fay var diye rahmetli Aral'ın modelini aynen söylediler. Fakat Armijo deniz tabanına indikten sonra dedi ki burada 'Tekirdağ çukurunda fay 1912'de Saroz'dan çıkıp 60 km'si kırılmış. Ve böyle olunca 50 km'lik bir fay kalıyor.' 50 km'lik fay kalıyor dendiği zaman Görür, TÜBİTAK'ın müdürü olarak o gelen geminin açıklamasını yaptı. Dedi ki 'Burada yalnızca 50 km'lik bir fay var. 110 km fayın 60 km'si kırılmış, 50 km fay var. Bu da yedilik deprem yapar.' Armijo'nun konuşması bu. 7'lik depremle 7.5 arasında dünyada ne kadar fark var? 2005 bütün gazetelerde Görür konuşuyordu. Biz o zaman dedik ki o fay iki parçalıdır. Bir tanesi Silivri Çukuru veya Silivri ile Kumburgaz arasında. Daha sonra boşluk var. Ondan sonra Büyükçekmece'den Yeşilköy'e kadar giden bir parça. Bunlar ikisi birlikte kırılsa bile bu 7'lik depremi yapmaz. 6-6,5 iki tane deprem yapar.

"İTİRAZIMIZ BU İKİ FAYDIR"

İtirazımız başlangıçta bu iki faydır. En fazla ikisi de ayrı ayrı kırılır. Ve ayrı ayrı kırıldıkları için de altı buçuğu geçmez iki tane deprem. Fakat daha sonra hem sistemolojik çalışma Japonların yaptığı çalışmayı hem de mikrobatimetriyi yeniden düzenlediğimiz zaman Avcılar dediğimiz Büyükçekmece Avcılar'ın karşısında orta sırtı kesen bir yanıltımlı 20 kilometrelik fay yok. O fay adalar fayı dedik. Şimdi böyle olunca tam anlaşılır. 50 kilometre, ben yani diğerleri tezde değil, Armijo'nun tezi, bütün bilim dünyanın tarafından kabul edilen tezi.

İSTANBUL DEPREMİ: FAYDAKİ BÜTÜN STRES BİTTİ

Ona itirazım, onlar 50 kilometre kalacak 7'lik derken, daha sonra 7.2'lik gibi yaptılar. Ama dedim ki, burada yalnızca Kumburgaz çukurundaki fay var, ondan sonra boşluk var, Armijo'nun haritasından çıkıyor. Daha sonra, orta sırtı kesen, Yeşilköy'e kadar giden yani neredeyse işte Büyükçekmece'den Yeşilköy'e kadar giden 20 kilometre altında ikinci bir fay var. Şimdi birinci fay yıllarca bunun üzerine dedim ki burada 6-6,5'lik bir deprem olabilir en yüksek. Şimdi bu gerçekleşti. O zaman 6.2'lik burası önemli. Deprem fayın bir kısmını tüketti. Ondan sonra son günü bir tane deprem daha oldu 5.9'luk. Herkes korktu işte artık yeni faya atladı İstanbul'a doğru gidiyor diye. Oysa ki bu Kumburgaz'daki fayın kırılmayan 10 kilometrelik kesim de kırıldı. Böylece de o faydaki bütün stres bitti.

"7,8'LİK DEPREM İÇİN 350-400 KM GEREKLİ"

Düşünüyorlar burada fay boydan boya kırılması lazım diyorlar. 99'da Körfez kırıldı. 1912'de Saros kırıldı. Marmara boydan boya boş 1766'dan beri. 'Bir seferde kırılacak. 7.8'lik, 8.1'lik deprem olacak' diyorlardı ama demek ki depremi bilmiyorlardı ki 7.8'lik deprem için 350-400 kilometre fay gerektiğini. Marmara'nın uzunluğu 150 kilometre. Ben sayıları söylüyorum."

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...