Önder hastalandı CHP kaçırmadı! Meclis’te AYM’nin Can Atalay kararını okuttular

CHP’liler, DEM Partili Sırrı Süreyya Önder’in rahatsızlığını fırsat bilip TBMM Genel Kurulunda Anayasa Mahkemesinin Can Atalay’ın kararını okuttular. Böylece, AYM’nin, TİP’li Can Atalay hakkında milletvekilliğinin düşürülmesi işleminin yok hükmünde olduğuna dair kararı aylar sonra TBMM Genel Kurulunda okunmuş oldu.
DEM Partili Sırrı Süreyya Önder’in rahatsızlığı nedeniyle TBMM Genel Kurulu’nun dün ve bugün çalışmaması konusunda siyasi parti grupları anlaştı. Ancak, CHP bu durumu son anda fırsata çevirdi. Anlaşma kapsamında dün Genel Kurul’un açılışında grup sözcüleri söz alarak Önder’le ilgili geçmiş olsun dileklerini iletti.
Oturumu yöneten CHP’li Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca’nın, konuşmalar tamamlandıktan sonra Genel Kurulu kapatması beklenirken, bir anda Can Atalay’la ilgili AYM kararını okutmaya başladı.
AK Partililerin tüm itirazlarına rağmen karar CHP’li Katip üye Sibel Suiçmez tarafından okundu. AK Parti’nin Başkanlık Divanı üyesi Sibel Söylemez bunun üzerine divandan kalktı.
Ancak yerine CHP’li üyenin oturması üzerine içtüzük gereği Divan çalışmaya devam etti. AK Partililer ise Genel Kurul’da CHP’lileri ‘Darbe yapmakla’ suçladı.
CHP: ATALAY TAHLİYE EDİLMELİ
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, AYM kararının Meclis’te okutulduğu andan itibaren Yargıtay’ın kararının yok hükmünde olduğunu ve Atalay’ın tahliye edilmesi gerektiğini ileri sürdü.
AK PARTİ'DEN SERT TEPKİ
AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, Meclis Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca'nın, TBMM Genel Kurulunda Anayasa Mahkemesinin, Gezi Parkı davası hükümlüsü ve milletvekilliği düşürülen Can Atalay ile ilgili karar hükmünü okutmasına ilişkin, "Sayın Gülizar Biçer açıkça Meclis Başkanvekilliği görevini kötüye kullanmış ve yetkisinin aşımıyla da hukuk aleminde hiçbir sonuç doğurmayan korsan bir eylem yapmıştır." dedi.
Usta, AK Parti'li milletvekilleriyle gerçekleştirdiği basın açıklamasında, Meclis Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in geçirdiği rahatsızlık nedeniyle TBMM Genel Kurulunun, Danışma Kurulu kararıyla çalışmalarına bugün ve yarın ara verdiğini anımsattı.
TBMM'nin, millet iradesinin tecelligahı, anayasal sınırlarla belirlenmiş ve yasama yetkisini kullanan en yüksek organ olduğunu belirten Usta, Meclis Başkanvekili Karaca'nın, TBMM Genel Kurulunda Anayasa Mahkemesinin, Gezi Parkı davası hükümlüsü ve milletvekilliği düşürülen Can Atalay ile ilgili karar hükmünü okutmasıyla hem anayasal sınırların hem de Meclis İçtüzük'ün açıkça ihlal edildiğini söyledi.
İçtüzük'ün 55'inci maddesinin 1'inci fıkrasına göre, oturumun devamında başkanlık makamı ve katip üyeliklerin boş kalamayacağını hatırlatan Usta, TBMM Katip Üyesi Havva Sibel Söylemez'in, bu korsan bildiri ve eylem üzerine Başkanlık Divanını terk ettiğini ve durumu bildirmesine rağmen Meclis Başkanvekili Karaca'nın, Başkanlık Divanı teşekkül etmediği için birleşime ara vermeyip korsan bildiriyi okutmaya devam ettiğini belirtti.
NE OLMUŞTU?
Can Atalay, 14 Mayıs 2023'te yapılan genel seçimde Türkiye İşçi Partisi'nden Hatay Milletvekili seçildi. 25 Nisan 2022'de Gezi davasında 18 yıl hapse mahkum edilen Can Atalay’la ilgili karar, 28 Eylül 2023'te Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nce onaylandı.
AYM ise milletvekili seçilmesi nedeniyle 25 Ekim 2023'te Atalay hakkında hak ihlali kararı verdi. Yüksek Mahkeme; yargılamanın durdurulmasına, vekilliğinin kabulüne ve Atalay'ın tahliyesine karar verilmesine hükmetti. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, bu kararı uygulamadı ve Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne gönderdi. Daire, 8 Kasım 2023'te AYM'nin süper temyiz mahkemesi gibi davranarak böyle bir hüküm kuramayacağı gerekçesiyle karara uyulmayacağını açıklayarak AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. AYM bunun üzerine anayasal zorunlulukları anımsatarak 21 Aralık 2023'te ikinci kez hak ihlali kararı verdi. Yargıtay 3. Ceza Dairesi ise 3 Ocak 2024’te bu kararın yok hükmünde olduğu yönünde bir karar aldı.
Yargıtay’ın kararının 30 Ocak 2024’te TBMM Genel Kurulu’nda okunmasıyla Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü. Bunun üzerine Atalay'ın avukatlarının yanı sıra TİP, CHP ve DEM Parti; bu kararın iptali için bir kez daha AYM'ye başvurdu. AYM de Yargıtay kararının TBMM Genel Kurulu’nda okunmasıyla, Atalay’ın milletvekilliğinin düşmüş sayılamayacağına ve milletvekilliğinin düşürülmesi kararının yok hükmünde olduğuna karar verdi. Bu aşamadan sonra Meclis’te uzun süredir Can Atalay kararının okutulup okutulmaması üzerinde tartışma yapılıyordu. AK Parti’nin hukukçuları ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise bu durumda Meclis’in yapacağı bir işlem olmayacağını belirtmişti.