'Çiftlik Bank' davasında karar verildi... Tosuncuk'un tutukluluğuna devam, 2 kişiye tahliye
'Tosuncuk' lakaplı Mehmet Aydın'ın binlerce kişiyi dolandırdığı iddiasıyla yargılandığı davada 2 kişi adli kontrol şartıyla serbest kaldı. Mehmet Aydın, 'FarmVille' isimli oyundan etkilenip 'Çiftlik Bank'ı kurduğunu anlatırken, mahkemeden mağdurların zararını karşılamak adına süre talep etti. Duruşma 3 Şubat'a ertelendi.
Kamuoyunda Tosuncuk olarak bilinen Mehmet Aydın'ın binlerce kişiyi dolandırdığı iddiasıyla yargılandığı davanın görülmesine İstanbul Kartal'daki Anadolu Adliyesi 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.
Sanıkların savunmasının alınmasıyla başlayan duruşmada mahkeme ara kararını açıkladı.
KARAR ÇIKTI
Mahkeme, hakkında 88 bin 302 yıl hapis cezası talep edilen "Tosuncuk" lakaplı Mehmet Aydın'ın da aralarında bulunduğu Havva Özay, Osman Naim Kaya ve Fatih Aydın'ın tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.
2 KİŞİYE TAHLİYE
Mahkeme diğer yandan, tutuklu sanık Cafer Çolak ve Serdal Dosdoğru'nun adli kontrol şartıyla tahliyesine hükmetti. Duruşma, Fatih Aydın'ın imzaların kendisine ait olmadığına yönelik iddiaların araştırılmasına karar verirken, Mehmet Aydın'ın bir sonraki duruşmaya kadar zararların giderilmesine zaman verdi.
Duruşma 3 Şubat 2025'e ertelendi.
"HER ÜYEYE BİR GÜN BATABİLECEĞİMİZİ AÇIKLAMIŞTIM"
Bir önceki celse açıklanan mütalaaya karşı savunma yapan sanık Mehmet Aydın, “Şirketi kurduğumda şahıs olarak başlamıştım. Sonrasında şirketleştik. İlk başta şahıs şirketim vardı ama illegal olarak açmışım gibi bir izlenim oluşturuldu. Toplamda 1 milyar 130 milyon toplandığı iddiası vardı, ama bizim sisteme giren para 830 milyon lira. Bitcoin cihazlarını yurtdışına gönderdiğim söylendi, Ayhan Çalışkan’ın bir şirketi vardı, onun üzerinden göndermiştik. Makinaları Paraguay’da çalıştırdık. Sonra hakkımda yakalama kararı çıkınca Osman’la da bağım koptu. Makinelerin akıbetini bilmiyorum. Ben her üyeye bir gün batabileceğimizi, o zaman beklenen kârı alamayacaklarını, sadece anaparaları alabileceklerini açıklamıştım. Hiçbir çalışanıma suç işlemesi için talimat vermedim” şeklinde konuştu.
"FİKİR 'FARMVILLE' OYUNUNDAN ÇIKTI"
Mahkeme başkanı sanık Mehmet Aydın’a, “Böyle bir oyun kurmak, şirket açmak nerden aklıma geldi?” diye sordu. Sanık Aydın, “FarmVille' isminde bir oyun vardı, çok seviyordum o oyunu. ‘Keşke böyle bir oyun gerçek para kazandırsa’ diyordum. Fikir buradan çıktı. Oyunda ilk para gelmeye başlayınca Karacabey’de bir çiftlik kiraladım, içindeki hayvanları satın aldım. Faaliyetlerimi yürütürken Bursa’da bana mafya musallat oldu. Ben de İstanbul’a geldim. Almanya, Amerika’da kurduğumuz sistemde de birçok üyemiz vardı. Paralar önce yerel banka hesabında toplandı, sonra Paypal’a aktarıldı, orada tutuluyordu” diyerek mahkemeden mağdurların zararını karşılamak adına süre talep etti.
"BENİM ADIMA SAHTE EVRAK DÜZENLEMİŞLER"
Mehmet Aydın’ın ağabeyi tutuklu sanık Fatih Aydın ise şöyle konuştu:
“Kardeşimin ilk şarküterisinde 5 ay çalıştım. Sonrasında işi bıraktım. Bana Kıbrıs’taki şirketten bahsedildi, iki ortak gerektiğini söyleyip bana yüzde 10 hisse verdiler. O dönemde kardeşim iş insanıydı, milletvekilleriyle açılışlar yapıyordu. Durumdan hiç şüphelenmedim. Ben sadece muhasebe evrakına imza attım. Kardeşime şirketi sorduğumda şirketin kurulamadığını söyledi. Benim adıma sahte evrak düzenlemişler, şirketi de o şekilde kurmuşlar”
Fatih Aydın’ın eski eşi olan tutuklu sanık Havva Özalp ise, “Eşim zaten son zamanlarda dahil olmuştu, sağ olsun beni de uzak tutmaya çalıştı. Biz eşimle fabrikada tanışmıştık, sonra halı yıkama açmıştık. Sonra Mehmet’le ortak olma olayları çıktı. Yurtdışına gidip gelmeler başladı, ben genellikle ailemde kalıyordum. Ben patron karısı gibi bir hayat yaşamadım” ifadelerini kullandı. Tutuklu sanıklar Cafer Çolak ve Osman Naim Kaya da suçlamaları kabul etmedi.
"Çiftlik Bank" sistemine ilişkin soruşturma kapsamında "Bankacılık Kanunu'na aykırılık", "suç işlemek amacıyla örgüt kurma", "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama", "bilişim sistemleri, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık" ve "tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı" suçlarından firari olarak aranan Fatih Aydın, Temmuz 2021'de Uruguay'da düzenlenen operasyonla yakalanmıştı. Aydın için Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında iade talebinde bulunulmuş, ardından 2 Kasım 2021'de Türkiye'ye getirilen sanık, sevk edildiği hakimlikçe tutuklanmıştı.
"Kara para aklama", "vergi kaçırma", "suç örgütü üyesi olma", "dolandırıcılık" gibi suçlardan aranarak hakkında kırmızı bülten çıkarılan ve Türkiye'ye iadesi için yapılan başvurunun kabul edilmesinin ardından 8 Nisan'da İstanbul'a getirilen Osman Naim Kaya da tutuklanıp hapse gönderilmişti.
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan Çiftlik Bank sistemine ilişkin 5 ayrı iddianamede, Mehmet Aydın ile Fatih Aydın hakkında "suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme", "bilişim sistemlerini araç olarak kullanmak suretiyle nitelikli dolandırıcılık" ve "ticari şirketlerin faaliyeti kapsamında nitelikli dolandırıcılık" suçlarından 4 bin 582 kişiyi mağdur ettikleri gerekçesiyle 25 bin 699 yıldan 85 bin 646 yıla kadar hapis cezası istenmişti.
İddianamelerde, Aydın kardeşlerin yanı sıra 18 sanık hakkında da benzer suçlardan hapis cezaları talep edilmişti. Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi, 15 Eylül 2023'te görülen duruşmada ise 4 dosyanın ana davayla birleştirilmesine hükmetmişti.