Anlaşmalar imzalandı! Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Meloni'den önemli açıklamalar: Hedef 40 milyar dolar
Bu sabah İtalya'ya giden Cumhurbaşkanı Erdoğan Başbakan Meloni ile görüştü. İki lider imzalanan anlaşmaların ardından basın toplantısında konuştu. Erdoğan, "Karşılıklı yatırımların da olumlu seyrettiğini görüyoruz. Bugün de yeni ticaret hacmi hedefimizi 40 milyar dolar olarak belirledik" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-İtalya 4. Hükümetlerarası Zirvesi'ne katılmak için geldiği Roma'da, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni tarafından resmi törenle karşılandı.
LİDERLER BAŞ BAŞA GÖRÜŞTÜ
Başbakan Meloni, Villa Pamphili Konutu'nda düzenlenen törende, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı aracından inerken karşıladı. Erdoğan ve Meloni, tören kıtasının selamlanmasının ardından tokalaşarak basın mensuplarına poz verdi. Heyetlerin takdimi sonrası Erdoğan ve Meloni baş başa görüşmeye geçti.
ANLAŞMALAR İMZALANDI
Görüşme basına kapalı olarak gerçekleştirildi. Hükümetlerarası zirvenin ardından Türkiye ile İtalya hükümetleri arasında anlaşmalar imzalandı. Hemen ardından Erdoğan ve Meloni ortak basın toplantısında konuştu.
İlk sözü alan Meloni'nin açıklamaları şu şekilde:
"Sayın Erdoğan'ı burada ağırlamaktan dolayı çok mutluyuz. Verimli görüşmeler gerçekleştirdik. İki ülke olarak birbirimizi tamamlayan faaliyetlerimiz var. Ticaret hedefimizi 5 yıl erken tutturduk. İkili ticaret hacmimizin 40 milyar dolara ulaşmasını hedefledik. Büyük Türk firmaları İtalya'da daha fazla yatırım arzusunda. İtalya merkezli ortak bir mekanizma planlıyoruz. Göç konusunda da ortak tedbirler aldık."
Erdoğan'ın açıklamaları ise şu şekilde:
"Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyoruz. Değerli dostum Meloni ile bir araya gelmekten büyük bir mutluluk duyuyorum. İki önemli NATO müttefiki olarak aramızdaki münasebetlerin her geçen gün daha ileri gittiğini görüyoruz. Önemli meselelerde aramızda değerli bir uyum bulunuyor. Bunda ortak tarihimiz ve sayın Meloni'nin cesur ve kararlı yaklaşımının etkisinin olduğunu düşünüyorum.
"HEDEF 40 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ"
İtalya dış ticaretimizde ilk 5 ülke arasında bulunuyor. Pek çok sektörde tesis ettiğimiz ticari bağlar 2022 yılındaki zirvemizde belirlediğimiz hedefi geride bırakmamızı sağladı. Karşılıklı yatırımların da olumlu seyrettiğini görüyoruz. Bugün de yeni ticaret hacmi hedefimizi 40 milyar dolar olarak belirledik. İstişarelerimizi sürdürürken iş insanlarımız da birazdan katılacağımız iş forumunda bir araya geliyorlar.
Düzensiz göçle ilgili işbirliğimizi sürdüreceğiz. Ayrıca vize, kültür, eğitim gibi konuları da ele aldık. 2032 Avrupa Futbol Şampiyonasına da birlikte ev sahipliği yapacağız. Bu alanlarla ilgili bakanlarımızda istişarelerde bulundular.
AB'ye üyelik sürecinde başından beri desteğini esirgemeyen İtalya'nın bu desteğini sürdüreceğine de inanıyorum. Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne olan güçlü desteğimizi de görüşmemizde vurguladık. İsrail'in insanlık dışı uygulamalarına sahne olan Gazze de önemli gündem maddelerimiz arasında yer aldı. Ateşkese bir an önce geri dönülmesi önceliğimizdir. Suriye'de oynadıkları yapıcı role, yeniden inşa süreci için de Türkiye-İtalya ortaklığına değindik, mutabık kaldık."