Depremden önce 50 kez sallanmış! Hareketlilik sürüyor, yeni fay hattı ortaya çıktı

Kütahya Simav merkezli 4,3 şiddetindeki depremin ardından vatandaşlar, uzmanlardan gelecek açıklamalara kenetlendi. Sarsıntının yaşandığı bölgede günlerdir sismik hareketliliğin sürdüğünü vurgulayan Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Cafer Özkul, "Depremden önce yaklaşık 50 sarsıntı olmuştu. Bu depremler daha önce tespit edilmemiş ve haritalanmamış bir yerde gerçekleşti" diye konuştu.
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Simav Teknoloji Fakültesi Dekanı ve Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Cafer Özkul, Simav ilçesinde meydana gelen 4,3 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi. Son 3 gündür bölgede sismik hareketlilik yaşandığını belirten Özkul, şunları kaydetti:
"Simav'da 19 Nisan'dan bu yana 100'ün üzerinde deprem meydana gelmiştir. Bu depremlerin en büyüğü dün akşam 4,3 büyüklüğünde olmuştur. Bu depremlere baktığımızda 19 Nisan'dan 21 Nisan'a kadar büyüklüklerinin arttığını görüyoruz. 21 Nisan'dan itibaren de artık deprem büyüklüğünün azaldığını görüyoruz."
Prof. Dr. Özkul, Yemişli köyü yakınlarındaki sismik aktivitelerin büyük deprem üretebilecek 3 önemli fay zonu arasında olduğunu hatırlatarak, "Yemişli çevresindeki depremler Simav Fay Zonu, Emet-Gediz Fay Zonu ve Naşa Fay Zonu arasında kalan bir bölgede yer alıyor. Küçük ölçekteki bu depremler, daha önce tespit edilmemiş ve haritalanmamış bir yerde gerçekleşti" ifadelerini kullandı.
"ÖNCÜ DEPREMLER OLARAK DEĞERLENDİREBİLİRİZ"
Özkul, bölgede yaşanacak küçük depremlerin sağlam olmayan binaların duvarlarının çatlamasına neden olabileceğini vurguladı.
Bölgedeki sismik aktivitenin öncü ve artçı depremler olarak değerlendirilebileceğini bildiren Özkul, şu değerlendirmede bulundu:
"Dün akşam meydana gelen 4,3 büyüklüğündeki depremden önce yaklaşık 50 sarsıntı olmuştu. Bu depremleri öncü depremler olarak değerlendirebiliriz. Sonrasındaki sarsıntıları da artçı depremler olarak değerlendirebiliriz. Bölgedeki sismik aktiviteler normal görünmüyor. Burada yapılacak detaylı saha çalışmalarıyla bölgede yaşanan depremlerle ilgili daha iyi bilimsel veriler elde edilebilir."