Dolandırıcıların yeni yöntemi belli oldu: WhatsApp aramalarına dikkat

WhatsApp üzerinden son dönemde yabancı numaralardan arama sayısının artması sebebiyle uzmanlar harekete geçti. Telefona cevap veren kullanıcılara cazip ekonomik teklifler yapan, dolandırıcılara karşı uzmanlar uyarıyor.
Son dönemde genellikle yurt dışına ait numaralardan, WhatsApp üzerinden aramalar yapılıyor ve kullanıcılara "yardıma ihtiyacım var" denilerek talepler iletiliyor. Senegal, Filipinler, Nijerya gibi ülkelerden gelen aramalarda, arayan kişiler ekledikleri profil resimleriyle dikkat çekmeye çalışıyor.
Arayan kişiler eğer kullanıcı telefona cevap verirse, para kazanma fırsatıyla kullanıcıyı ikna etmeye çalışıyor. Eğer kullanıcıyı kandırabilirse daha sonra kişiden kredi kartı bilgileri talep ediliyor. Bu dolandırıcılık yöntemiyle, kişiler ekonomik olarak zarara uğratılıyor.
"VERİLERİMİZ SIZDIRILDI VE ŞEBEKELERE ULAŞTI"
Sosyal Medya Uzmanı Oğuzhan Saruhan bunun yeni bir dolandırıcılık yöntemi olduğunu söyleyerek, "Muhtemelen burada verilerimiz farklı yöntemlerle bir yerlere sızdırıldı ve dolandırıcı şebekelerine ulaştı. Bunlar da bizi farklı yöntemlerle, cazip tekliflerle, iş teklifleri ile olsun farklı cazip ekonomik tekliflerle bir dolandırıcılık sistemine soktular" dedi.
TANIDIKLARDAN BİLE TEYİT ALIN!
Uzmanlar bilinmeyen numaralara karşı dikkatli olunması gerektiğini hatta bilinen numaralardan bile teyit alınması gerektiğini söylüyor.
Saruhan bunun dolandırılma ihtimalini arttırdığını söylüyor ve ekliyor, "Hatta bildiğimiz numaralardan gelen mesajlara da cevap vereceğinizde dikkatli olabilirsiniz. Mesela bir kuzenimizden, tanıdığımız birinden, amcanızdan, dayınızdan mesaj geldiğinde de sizden para talep ettiği ya da bir link gönderdiğinde bunun farklı bir şekilde doğrulatıp o şekilde cevap vermemiz daha avantajlı ve doğru olabilir." ifadelerini kullandı.
SANAL DOLANDIRICILIK ŞİKAYET HATTI
Telefon üzerinden ya da sanal yollarla kendilerini polis, asker veya savcı olarak tanıtıp "adınız veya banka hesabınız FETÖ/PDY terör örgütüne karıştı" diyerek sizden para, altın isteyen şahısları 155 Polis İmdat'ı arayarak ihbar edebilirsiniz.
İnternet üzerinden yapılan dolandırıcılıklar da BTK Bilgi ve İhbar Merkezi'ne 120 numaralı telefon üzerinden ulaşılabiliyor.
DOLANDIRILAN BİR KİŞİ NE YAPMALI?
Bu sorunun en net cevabı en yakın savcılığa veya karakola giderek şikayetçi olmaktır. Mağdur olan kişi, fiil ve faili öğrendiği tarihten itibaren 6 ay içinde suç duyurusunda bulunmalıdır.