e-Nabız Katarlılara mı satıldı? Sağlık Bakanlığı'ndan Cüneyt Özdemir'in iddiasına yalanlama

Gazeteci Cüneyt Özdemir e-Nabız uygulamasının Katarlılara satıldığını öne sürmüştü. Sağlık Bakanlığı'ndan iddialara yönelik açıklama geldi. Bakanlık, "Vatandaşlarımızın verileri en yüksek idari ve teknik tedbirler alınarak korunmakta" ifadeleriyle söz konusu iddiayı yalanladı.
Sosyal medyada Türkiye'deki bütün vatandaşların verilerinin yer aldığı e-Nabız uygulamasının yaklaşık 100 milyon dolara Katarlılara satıldığını öne sürüldü. Konuyla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama geldi.
BAKANLIKTAN MESNETSİZ İDDİALARA YALANLAMA
Sağlık Bakanlığı, e-Nabız'ın Katar'a satıldığına yönelik haberlere ilişkin yazılı açıklama yaptı. Bakanlığın internet sitesinde yer alan açıklamada e-Nabız Kişisel Sağlık Kaydı Sistemi'nin Katar'a satıldığı yönündeki iddiaların gerçek olmadığını açıklandı.
e-Nabız Kişisel Sağlık Kaydı Sistemi'nin Sağlık Bakanlığının amaç ve hedefleri doğrultusunda tasarlanarak geliştirildiği ve tüm unsurlarıyla Bakanlığa ait olduğu belirtilen açıklamada, e-Nabız'ın aktif kullanıcı sayısının 70 milyon olduğu, 39 farklı merkezi sistemle entegre 30 binden fazla sağlık tesisiyle güvenli ortamda haberleşen devasa bilgi sistemleri bütünü haline geldiği kaydedildi.
"e-Nabız sistemi hiçbir ülkeye satılmadığı gibi Sağlık Bakanlığından izin almadan hiçbir ülkeye satılamaz ve Bakanlığımızdan izinsiz kullanılamaz. e-Nabız ve benzeri milli projeler ülkemizi sağlık bilişimi alanında dünya ölçeğinde gıpta ile izlenen bir noktaya getirmiştir." ifadesi kullanılan açıklamada, sağlık bilişimi alanında oluşmuş bu başarılı atmosferin, çok sayıda Türk şirketinin Türkiye'de edindikleri kıymetli tecrübeleri kullanarak yurt dışında sağlık bilişimi alanında hizmet sunmasına da katkı verdiği bildirildi.
TÜM VERİLER EN YÜKSEK İDARİ VE TEKNİK TEDBİRLER ALINARAK KORUNMAKTA
Hiçbir şekilde vatan vatandaşların kişisel sağlık verilerinin satılması veya üçüncü kişilere açılması mümkün olmadığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Vatandaşlarımızın kişisel sağlık verileri, başta 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve ilgili mevzuat uyarınca en yüksek idari ve teknik tedbirler alınarak korunmaktadır. e-Nabız ülkemizin ihtiyaçlarına göre geliştirilmiş, barındırdığı verilerin gizlilik ve güvenlik ihtiyacına binaen Bakanlığımızın Kritik Varlıklar listesine dahil edilmiştir. e-Nabız, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin medarıiftiharıdır ve tüm hakları Bakanlığımıza aittir."
e-Nabız'ın, teşhis ve tedavi sürecinde aldığı rolle sağlık sisteminin ana unsuru haline geldiği belirtilen açıklamada, vatandaşın kendi sağlığını yönetmede kullandığı bu sisteme karşı yalan haberlerle güven kaybı oluşmasına müsaade edilmeyeceği vurgulandı.
Açıklamada, "Çirkin ve gerçeğe aykırı sözde haberleri üreten ve yayanlara karşı tüm yasal yollara başvuracağımızı kamuoyunun bilgisine sunuyoruz." ifadesine yer verildi.
UCUZA GİTMEYEYDİK İYİYDİ
Gazeteci Cüneyt Özdemir e-Nabız iddialarına yönelik paylaşımında şu ifadelere yer verdi:
"Türkiye’nin e nabız sağlık verilerini 100 milyon dolara Katar’a satmışlar… Bu kadar ucuza gitmeyeydik iyiydi!"