Ege tetikte! AFAD tsunami alarmına geçti: Sistem İzmir'e kuruldu, telefonlarınızı kontrol edin
Ege Denizi'nde devam eden deprem fırtınasında en büyük sarsıntı 5.2 olarak kaydedildi. Yunanistan'da acil durum ilan edilirken İzmir'de muhtemel tsunami ve acil durumlarda uyarılarda bulunmak amacıyla gönderilen mobil siren sistemi çalışmaya devreye girdi.
Ege Denizi'nde 28 Ocak'tan bu yana deprem fırtınası yaşanıyor. 7 Şubat 2025 itibarıyla 3'ten büyük deprem sayısının 761'e ulaşırken kayıtlara geçen en büyük deprem ise 5.2 olarak duyuruldu.
Yunanistan'da ohal ilan edildi, Santorini Adası'nda binlerce kişi tahliye oldu. Öte yandan Santorini Adası Sismik Aktivite ve Olası Risk Değerlendirme Toplantısında muhtemel bir patlama sonucu, tarihsel kayıtlarda olduğu gibi volkandan çıkan ince taneli volkanik kül malzemesinin havadan rüzgarla taşınması ya da deprem sonrası olabilecek tsunami gibi tehlikelerin etkilerinin Türkiye'ye ulaşabileceği kaydedildi.
SEFERİHİSAR'A KONUŞLANDI
Bu panik ve korku sonucu Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca muhtemel tsunami ve acil durumlarda uyarılarda bulunmak amacıyla İzmir'e gönderilen mobil siren sistemi çalışmaya başladı.
Bölgeye sevk edilen mobil siren sistemi, Seferihisar ilçesindeki Mustafa Kemal Atatürk Meydanı'na konuşlandırıldı.
MESAJLA BİLGİLENDİRİLECEK
Sistemle, muhtemel tsunami ve acil durumlarda bölge halkına uyarıda bulunulacak.
İzmir'in yanı sıra Aydın'ın Didim, Muğla'nın Datça ilçelerinde kıyıya yakın bölgelerde kurulan mobil siren sistemlerinin de faaliyete geçtiği öğrenildi.
AFAD'dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Haber alma ve yayma sistemi üzerinden muhtemel acil durumlarda vatandaşlara SMS mesajları iletebilecek mevcut sistem hazır bulunduruldu, İzmir, Aydın ve Muğla valilikleri emrine, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Sivas ve Samsun İl AFAD müdürlüklerinden takviye personel ve ekipman görevlendirmesi yapıldı. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Tsunami Uyarı Sistemi ile AFAD Afet Yönetimi ve Karar Destek Sistemi (AYDES) entegrasyonu yapıldı. Bu sayede gelecek tsunami uyarısı doğrudan tüm AYDES kullanıcılarına ve bölgedeki vatandaşlara ulaştırılabilecek."
3 İLDE TOPLANTI YAPILACAK
Meteoroloji Genel Müdürlüğünce muhtemel bir volkanik hareketlilik durumunda çıkabilecek volkanik gaz ve külün atmosferdeki dağılımını ve hareket yönünü analiz etmek için günlük rapor hazırlandığı aktarılan açıklamada, aynı zamanda bölgedeki AFAD İl ve Birlik Müdürlüklerince hazırlıklar yapıldığı ve bölgedeki destek illerin hazır halde bekletildiği belirtildi.
Açıklamada, 10 Şubat'tan itibaren AFAD, MTA, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kandilli Rasathanesi ile Deprem Danışma Kurulu ve bilim insanlarından oluşan bir heyetin, AFAD koordinasyonunda bölgede bulunan illerde (Muğla, Aydın ve İzmir) bilgilendirme toplantıları gerçekleştireceği duyuruldu.
Yunanistan'daki üniversiteler ve araştırma kurumları ile bilimsel anlamda bilgi alışverişi yapıldığı belirtilen açıklamada, AFAD, MTA, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Deprem Danışma Kurulu, bilim insanları ve araştırmacıların sismik aktiviteyi, deprem, volkanizma ve tsunami tehlikeleri açısından AFAD ile koordineli şekilde takip ettiği bildirildi.
Açıklamada, sosyal medyadaki dezenformasyon içerikli paylaşımlara itibar edilmemesi, doğru bilgi için resmi kaynakların izlenmesi istendi