Eğitim merkezi, öğretmen, aile... Hepsi işin içinde! Sahte raporlarla çocukların geleceğini karartıyorlar

Editör:
- Güncelleme:
Eğitim merkezi, öğretmen, aile... Hepsi işin içinde! Sahte raporlarla çocukların geleceğini karartıyorlar
Gündem Haberleri

Özel gereksinimi olmayan çocuklara rehabilitasyon merkezleri üzerinden sahte rapor çıkarılıyor ve bundan kazanç sağlanıyor. Bu skandala sadece merkezlerin değil, ailelerin ve öğretmenlerin de bulaştığı ortaya çıktı. Bu düzende tek kaybeden ise ömür boyu bu raporun engeliyle karşılaşacak olan çocuklar oluyor.

Türkiye'de 3 bini aşkın rehabilitasyon merkezi, 500 bine yakın ise özel eğitime ihtiyaç duyan birey bulunuyor. Dolandırıcılar bunu da kullandı, devleti her ay milyonlarca lira dolandırdı.

Milliyet'in haberine göre; rehabilitasyon merkezleri, özel gereksinimi olmayan çocuklara sahte raporlar çıkararak kazanç sağlıyor. Sahte raporlarla devletten her ay milyonlarca lira alan dolandırıcıların, çocukların ailelerini tehdit ettiği iddiaları gündem olurken, tartışma yeni bir boyut kazandı.


AİLELER VE ÖĞRETMENLER DE İŞİN İÇİNDE

Çünkü rehabilitasyon merkezleri devletten para, aileler ise merkezden para, erzak yardımları alıyor, çocuk üzerinden kazanç sağlıyor. Bazı öğretmenler ve okul müdürleri de yönlendirdikleri her çocuk için merkezden komisyon alıyor.

Hiçbir ihtiyacı olmamasına rağmen rapor verilerek ‘özel gereksinimli’ gösterilen çocuklar ise işe girişten evlenmeye kadar hayatları boyunca bu raporun getirdiği zorlukları yaşıyor.

Konuyla ilgili konuşan bir Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) müdürü, "Çocuğun ciddi bir sorunu yok ama rapor çıkarmışlar. Şimdi de pişman olmuşlar. Bize gelip ‘Çocuğumun geleceği kararmasın, raporumuzu iptal edin’ diye ağlıyorlar" dedi. Bir başka müdür ise sınırsız bir şekilde ve ardı ardına rapor alıncaya kadar başvurular yapıldığını, veliden çok özel merkezin görevlilerinin sürecin tamamına müdahale etmeye çalıştığını ve ailelerin hiç hakim olmadığını söyledi.


AİLELERİN PİŞMAN OLUYOR

Aileler rapor çıkardıktan sonra pişman oluyor. Veli Mehmet D., "Zamanında çocuğun eğitiminde destek olsun diye rapor çıkardık. Merkez bize bu rapor süreli, eğitimden sonra bitecek dedi. Ama gördük ki hayatı boyunca önüne çıkıyor. Raporu iptal ettirmek için uğraşıyoruz ama doktorlar riske girmemek için etmiyor. Bir arkadaşım bu rapor nedeniyle ehliyet alamıyor" diye konuştu.

Mağdur olduklarını belirten aileler ve çocuklar, birçok internet sitesinde de çözüm arıyor.


"EĞİTİM VERMİŞ GİBİ GÖSTERİP PARA ALIYORLAR"

Rehabilitasyon merkezlerinde birçok usulsüzlüğün yaşandığına dikkat çeken ve bu çocukların ciddi sorunlar yaşadığını aktaran Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Yusuf Kızıltaş, "Okullarda müdürler prosedür gereği ihtiyacı olan öğrencileri RAM’a yönlendiriyor. Bu bilgilerden, öğrenci isimlerinden belli rehabilitasyon merkezleri haberdar oluyor. Bu listeye okul müdürleri vasıtasıyla veya RAM’dan ulaşıyorlar. Destek eğitim odasında bazı öğretmenler eğitim vermiş gibi gösterip para alıyor. Bu işin bir diğer tarafı ise bazı okul müdürleri, öğretmenler hatta RAM müdürleri rehabilitasyon merkezleriyle anlaşmalı olarak çalışması. Hatta kardeşi, akrabaları adına merkez açtıranlar var. Sonra da rapor çıkarmayı kolaylaştırıyorlar. Özellikle dil kaynaklı sorunlarda aileleri kandırıyorlar. Doğu ve Güneydoğu’da çocuk Türkçeyi iyi konuşamadığı için rapor çıkarıyorlar, bunun için rapora gerekmiyor" ifadelerini kullandı.


500 BİN ÇOCUK VAR

Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre 3.277 özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi bulunuyor. 500 bini aşkın özel eğitime ihtiyaç duyan birey için 8 saat bireysel ve 4 saat grup eğitimi karşılığında merkezlerine ödenecek ücret 6 bin 6 TL.

Aylık 2 milyar 800 milyon TL olmak üzere bu yıl için yaklaşık 35 milyar TL ödeme yapılması öngörülüyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...