Fırat Nehri'ne siyanür bulaştı mı? Erzincan'daki maden faciasında yeni gelişme! Şirket açıkladı, bakanlık doğruladı

Erzincan’ın İliç ilçesindeki bir altın madeninde dün heyelan meydana geldi. Olayda 9 işçi toprak altında kaldı. Ekipler arama kurtarma çalışmalarını sürdürürken AFAD Başkanı Okay Memiş "İşçilere ulaşmak için her şeyi deniyoruz" dedi. Facia sonrası Karasu Nehri'ne siyanür bulaştığı iddialarıyla ilgili de açıklama yapıldı.
Erzincan'ın İliç ilçesine 8 kilometre mesafedeki altın madeninde dün saat 14.30 sıralarında heyelan meydana geldi. Felaket sonrası 9 işçi 800 metre kayan 10 milyon metreküp toprağın altında kaldı. Hemen olay yerine sevk edilen arama kurtarmak ekipleri çalışma başlattı. Ekiplerin çabaları sürerken madencilerin aileleri de acılı gözlerle olan biteni izliyor.
"HER TÜRLÜ YÖNTEMİ DENEDİK"
AFAD Başkanı Okay Memiş, bölgeye gelerek bilgi aldı. Ardından açıklamalarda bulunan Memiş, işçilere ulaşmak için her türlü yöntemi denediklerini söyledi. Okay Memiş "Arama kurtarma ekibi sayısı yeterli. Bakanlarımız burada ve 9 işçimize ulaşmak için her şeyi deniyoruz. Bütün imkanları seferber ettik. Her şey kontrolümüz altında" dedi.
"KARASU NEHRİ'NE SİYANÜR BULAŞMADI"
Öte yandan, Karasu Nehri'ne siyanür bulaştığı iddialarıyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından yapılan açıklamada "Yığın linç alanının kaymasından kaynaklı olarak kaza yaşandı. Atık depolama havuzu ile bir ilgilisi yok. Toprak kayması sebebiyle çevresel herhangi bir kirlilik gerçekleşmedi. 6 noktadan yüzey suyu numunesi alındı. Her şey normal değerlerde ve herhangi bir kirlenme söz konusu değil. Karasu (Fırat) Nehri'ne bir siyanür akışı olmamıştır. Şu ana kadar kayan toprak altında 9 çalışanımızın olduğu belirlendi. Çalışma arkadaşlarımız için arama ve kurtarma çalışmaları sahamıza gelen bütün kamu kurum ve kuruluşların desteği ile devam ediyor" denildi.
ÇEVRE BAKANLIĞI DOĞRULADI
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da "İlk andan itibaren Sabırlı ve Çöpler Dereleri ve Fırat Nehri boyunca belirlenmiş noktalardan rutin olarak anlık numuneler alınmaya başlanmış ve takibi yapılmaktadır. Şu an için bir kirlilik tespit edilmedi" şeklinde açıklama yaptı.
10 BİLİM ADAMI BÖLGEDE
Bakanlık şunları kaydetti: İlk tedbir olarak maden sahasında yaşanan toprak kayması sırasında akan malzemenin Fırat Nehri'ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi'nin menfez kapakları kapatıldı. Numuneler alınıp sürekli takip etmek üzere 10 kişilik uzman ekiple gönderildi. 2 georadar, 1 multistation, 2 set izleme cihazlarının bulunduğu 2 mobil laboratuvar da yollandı. Yağmur ve benzeri nedenlerle oluşabilecek akış sularını toplamak için tedbir olarak her ihtimale karşı sızdırmazlığı sağlanmış olan bir yüzey suyu toplama havuzu yapıldı. Olabilecek herhangi bir akış durumunda atık depolama barajına verilecek sistem oluşturuldu. Bakan Yardımcımız ile birlikte jeoloji, maden ve çevre alanında uzman 10 bilim adamı ile sahada çalışmalar sürdürülüyor.
ÇEVRE İLLERDEN TAKVİYE EKİP YOLLANDI
Trabzon'da ziyaretlerde bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da maden faciasına ilişkin konuştu.Uraloğlu "9 vatandaşımıza henüz ulaşılmış değil. Yoğun bir şekilde çalışmalar devam ediyor. AFAD koordinasyonunda bakanlık ve belediyeler olarak hem civar illerden hem de Trabzon’da oraya gerekli destekte bulunduk. Temennimiz inşallah vatandaşlarımıza sağ salim ulaşılması” ifadelerini kullandı.