En fazla coğrafi işaretli ürün Gaziantep'te: Yeni eklenenlerle birlikte birinci oldu

Gaziantep, 2024 yılında coğrafi işaretli ürün sıralamasında 106 ürünle birinci sırada yer aldı.
Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, yazılı açıklamasında, kentin 2024'te 106 coğrafi işaretli ürünle yurt genelinde birinci sırada yer aldığını belirtti.
Coğrafi işaretli ürünlerle rol model olduklarını vurgulayan Akıncı, "Tescil çalışmalarımızı 2025 yılında da gerek Türk Patent Kurumu nezdinde gerekse de Avrupa Birliği'nde sürdüreceğiz." ifadesini kullandı.
Akıncı, Antep fıstık ezmesi, Antep lahmacunu, Antep muskası ve Antep bulgurunun da tescili için başvuruda bulunduklarını kaydetti.
GAZİANTEP'İN COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERİ
2024 yılında eklenen tescillenen ürünlerin dışında baklava ve Araban Sarımsağı, menengiç kahvesi Avrupa Birliği coğrafi işaret tescilini alırken diğer ürünler için çalışmalar devam ediyor.
İşte Gaziantep mutfağına ait nar ekşisi, lahmacun, fıstık ezmesi, muska, Antep fıstığı, Antep bulguru gibi pek çoğu iştah kabartan tescilli ürünlerden bazıları...
GAZİANTEP KATMERİ VE HAYLAN KABAĞI REÇELİ
Dede Korkut hikâyelerinde de geçen Antep katmeri, bu yöreye has yapılış şekliyle zamanla diğer bölgelere yayıldı. Antep Katmeri Gaziantep’te özel günlerin ve sabah kahvaltılarının önde gelen lezzetleri arasında. Düğünlerde sağdıç tarafından gelin evine ve ayrıca gelin ve damadın ailelerine gönderilmesi de bölgenin önemli geleneklerinden.
Gaziantep Haylan Kabağı Reçeli ise; haylan kabağı, beyaz şeker, limon ve yine coğrafi işaret tescilli Antep Fıstığıyla yapılan yeşil açık sarı renkli sahip reçeldir.
GAZİANTEP BAKLAVASI VE ANTEP FISTIK EZMESİ
Gaziantep denilince tabi ilk akla gelen lezzetler Antep fıstıklı baklava ve Antep fıstığı ezmesi bütün dünyaya mal olmuş ürünlerin başında geliyor.
GAZİANTEP ALİNAZİĞİ VE BEYRAN
Közlenmiş patlıcan, süzme yoğurt, sarımsak ve koyun eti (kuşbaşı ya da kıyma) kullanılarak hazırlanan Gaziantep alinaziği özellikle yaz aylarında talep görüyor. Antep Alenaziği / Gaziantep Alenaziği, olarak da telaffuz edilen yemek Gaziantep mutfağının en bilinen yemeklerindendir.
Beyran ise etli ve pirinçli yöre bir yemeği olup Gaziantep çarşısı içinde ilk beyran dükkanı 1885 yılında açılmıştır.
AVRUPA BİRLİĞİ TESCİLLİ ÜRÜNLER
2024 yılından en son Gaziantep'in Menengiç kahvesiyle birlikte Türkiye'nin AB tarafından coğrafi işaret alan ürün sayısı 29 oldu. Diğer ürünler ise şunlar:
- Antep Baklavası
- Aydın İnciri
- Aydın Kestanesi
- Bayramiç Beyazı
- Malatya Kayısısı
- Milas Zeytinyağı
- Taşköprü Sarımsağı
- Giresun Tombul Fındığı
- Antakya Künefesi
- Suruç Narı
- Çağlayancerit Cevizi
- Gemlik Zeytini
- Edremit Zeytinyağı
- Milas Yağlı Zeytini
- Ayaş Domatesi
- Maraş Tarhanası
- Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini
- Ezine Peyniri
- Aydın Memecik Zeytinyağı
- Safranbolu Safranı
- Araban Sarımsağı (Gaziantep)
- Osmaniye Yer Fıstığı
- Bingöl Balı
- Bursa Şeftalisi
- Hüyük Çileği
- Bursa Siyah İnciri / Bursa Siyahı
- Söke Pamuğu
- Mesir Macunu
- Gaziantep menengiç (melengiç) kahvesi