Haydarpaşa ve Sirkeci garlarına ne olacak? Bakan Mehmet Nuri Ersoy ilk kez açıkladı

- Güncelleme:
Gündem Haberleri

Bakan Mehmet Nuri Ersoy, Haydarpaşa ve Sirkeci garlarının akıbetine dair de açıklama yaptı. "Asla AVM ve otel olmayacak" diyen Ersoy tarihi lokasyonlarda 3 planları olduğunu söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, üçüncü çeyrek turizm verilerini açıkladı. Ziyaretçi hedeflerinin yıl sonu için 61 milyon olduğunu söyleyen Ersoy, ziyaretçi sayısının geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,5 arttığını duyurdu. 

Ersoy'un açıkladığı verilere göre, Türkiye'den çıkış yapan ziyaretçi sayısı 2024 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,5 artarak 23 milyon 206 bin 579 kişi oldu. Ziyaretçilerin yüzde 12,2'sini 2 milyon 835 bin 74 kişi ile yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu.

Bu çeyrekte Türkiye'den çıkış yapan ziyaretçilerin gecelik ortalama harcaması 95 dolar oldu. Yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşların gecelik ortalama harcaması ise 62 dolar oldu.

Yurt içinde ikamet edip başka ülkeleri ziyaret eden Türk vatandaşlarının harcamalarından oluşan turizm gideri, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 22,5 azalarak 1 milyar 874 milyon 216 bin dolar oldu. Bunun 1 milyar 517 milyon 780 bin dolarını kişisel harcamalar, 356 milyon 436 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.

HAYDARPAŞA VE SİRKECİ'YE NE OLACAK?

Öte yandan restorasyon çalışmalarının sürdüğü ve yağma yapılacak iddialarının peş peşe geldiği Haydarpaşa ve Sirkeci garlarına ne olacağı sorusuna da cevap veren Ersoy noktayı şu cümlelerle koydu: 

Haydarpaşa ve Sirkeci'de tren olacak, kültür sanat merkezi olacak, millet bahçesi olacak. Asla AVM ve otel olmayacak.

Hedefimiz 2026 Ekim ayında Haydarpaşa ve Sirkeci’yi İstanbullulara hediye etmek.

HAYDARPAŞA GARI

Kadıköy rıhtımında bulunan Haydarpaşa Garı'nın yapımına, devrin Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamit'in emriyle 30 Mayıs 1906'da başlandı.

İstanbul-Bağdat/Hicaz Demir Yolu'nun başlangıç noktası ve Türkiye için önemli bir kültürel miras olan gar, Milli Mücadele ve 1. Dünya Savaşı döneminde cephanelik olarak kullanıldı. 114 yıllık tarihi boyunca birçok olaya da maruz kaldı.

İlk olarak 6 Eylül 1917'de sabotaja uğrayan garda, cephanelik patlatıldı ve büyük hasar gördü. Haydarpaşa Garı, Cumhuriyet'in ilanının 10. yılında ilk haline uygun tekrar inşa edildi. 1976'da kapsamlı bir restorasyona alınan garın bazı bölümleri, 1979'da yakıt yüklü bir tanker kazasında hasar gördü.

Son olarak Haydarpaşa Garı'nın, 2010'da çıkan yangında çatısının orta ve kuzey kısımları yandı. 2016'da başlatılan restorasyon çalışmaları kapsamında büyük hasar gören çatı katı ve bekleme salonu aslına uygun şekilde tamamlandı. Gar binasının dış cephelerinde ve müştemilat yapısında ise çalışmalar devam ediyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...