"İhraç edilmeyen ürünler iç piyasaya satılıyor" iddialarına Bakan Yumaklı'dan cevap

İlaç kalıntısı çıktığı için ihraç edilmeyen ürünlerin iç piyasaya sürüldüğü iddialarına Bakan Yumaklı'dan cevap geldi. Denetim konusunda AP ile uyumun olduğuna dikkat çeken Yumaklı "Kalıntı tespit edilen ürünler kesinlikle imha edilir" dedi.
Son günlerde özellikle sosyal medyada ilaç kalıntısı çıktığı için ihraç edilmeyen ürünlerin iç piyasaya sürüldüğü iddiaları çok konuşuluyor. İddialara Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'dan açıklama geldi.
Hürriyet'te yer alan habere göre Yumaklı, "Ne olursa olsun limitlerin üzerinde kalıntı tespit edildiğinde bunlar kesinlikle imha edilir. Asla yurtiçine girişine izin vermiyoruz. İnsanların 'zehir mi yiyoruz' diye hassasiyet göstermesi normal. Bu işin şakası yok, benim de çocuklarım var. Limitlerin üzerinden ilaç kalıntısı çıkarsa o tarım ürünü kesinlikle imha ediliyor" dedi.
KALINTI ORANI YÜZDE 35 AZALDI
Yumaklı, denetim konusunda Avrupa Birliği ile tam bir uyum olduğunu söyledi. Yumaklı'nın verdiği bilgilere göre; 223 madde yasaklandı. 11 ürün için de 13 ilde kalıntı eylem planı uygulanıyor. Son 3 yılda 250 bin pestisit denetimi yapıldı. Kalıntı oranı önceki yıla göre yüzde 35 oranında azaldı. İhraç edilen ürünlerin binde birinde ya da ikisinde pestisit çıktı. Bu oran da yüzde 54 azaldı.
ET FİYATLARI
Bakan, et fiyatı tartışmalarına ilişkin de konuştu. Türkiye'nin kırmızı etteki kendine yeterliliğinin yüzde 95 olduğunu belirten Bakan Yumaklı, "Et sektöründe fahiş fiyat mekanizması var" dedi. İçerideki üretimi artırmak için sadece besi üreten çiftlikler oluşturulacağını söyledi.
59 yıldır aynı hikâye kimse demiyor sistem var bu hiç değişmedi sade ete değil balık bugün 200 TL ise neden ? Üç tarafı Deniz bugün Avrupa'da bu fiyata balık bulabilinir. Nasıl oluyor bu aracılar var mafyatik sistem. Sebze meyve bakliyat buda aynen devlet denetleme olmaz. Hastaneler mafya çökmüş