İklim Kanunu Teklifi ileri bir tarihe alındı! TBMM'de tartışmaların odağındaydı

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
İklim Kanunu Teklifi ileri bir tarihe alındı! TBMM'de tartışmaların odağındaydı
Gündem Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Tartışmaların odağındaki İklim Kanunu hakkında kritik bir gelişme yaşandı. AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, muhalefetin de iktidarın da ortak görüşleri çerçevesinde yeniden çalışılması üzerine karar verildiğini belirterek, "İklim Kanunu Teklifini ileri bir tarihe bıraktık" dedi.

Türkiye’de iklim politikaları açısından yeni bir dönemi başlatması beklenen İklim Kanunu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) görüşülmeye başlandı.

TBMM Genel Kurulu’nda  yaşanan tartışmaların ardından İklim Kanunu Teklifi muhalefet ve iktidarın ortak görüşü çerçevesinde ileri bir tarihe alındı.

"YENİDEN ÇALIŞILMASI İÇİN İLERİ TARİHE BIRAKTIK"

Söz konusu gelişmeyi AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta duyurdu. Usta, "İklim Kanunu Teklifi) Muhalefetin de iktidarın da ortak görüşleri çerçevesinde yeniden çalışılması üzerine karar verdik ve bu konuyu ileri bir tarihe bıraktığımızı söylemek istiyorum. Bu doğru bir karar ama iklim kanununun olması bir şart" dedi.

TARTIŞMALARA NEDEN OLDU

TBMM Genel Kurulunda bugün görüşülmeye devam edilen İklim Kanunu, muhalefet ve iktidar arasında tartışmalara neden oldu. Siyasi partilerin grup başkanvekilleri yerlerinden söz alarak kanun ile ilgili eleştirilerini dile getirdi. 

Yeni Yol Partisi Grup Başkanvekili Selçuk Özdağ, yaşanan zirai don olaylarına dikkati çekerek, Manisa'da üzüm bağlarının tamamına yakınının dondan etkilendiğini, önemli maddi zararın bulunduğunu, Türkiye'de doğru bir tarım politikası izlenmemesinin sonuçlarıyla karşı karşıya kalındığını ileri sürdü.

Özdağ, "Çiftçilerin Ziraat Bankası, Tarım Kredi ve özel bankalara olan borçları faizsiz olarak ertelenmelidir. Zarar gören üreticilere doğrudan hibe ve gelir desteği verilmelidir." dedi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez de yaşanan don olaylarının gıda enflasyonunu ciddi oranda artıracağına ilişkin endişelerinin bulunduğunu yüzde 30'un üzerinde zarar gören bölgelerin mutlaka tarımsal afet alanı ilan edilmesini önerdiklerini söyledi.

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçların en az bir yıl faizsiz bir şekilde ertelenmesi gerektiğini söyleyen Çömez, "O bakımdan mutlaka yüzde 0 faizli kredilerin verilmesi ve çiftçinin bir nefes almasına dönük adımların atılması son derece önemli. Elektrik ve sulama giderlerinin yüzde 50 indirimle ödenmesi gerektiğini savunuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

ÇKS'YE KAYIT SON DERECE ÖNEMLİ

MHP Grup Başkanvekili Filiz Kılıç zirai don olaylarına işaret ederek, sel, kuraklık gibi olumsuzluklardan etkilenmemek için tarım sigortası yaptırılması ve Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıt olunmasının son derece önemli olduğunu vurguladı.

Zirai donun tarımsal üretim üzerindeki etkilerini en aza indirmek ve benzerinin yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınmasının büyük önem arz ettiğini kaydeden Kılıç, süreci yakından takip ettiklerini ve her koşulda üreticinin yanında olduklarını bildirdi.

ARZ AÇIĞI OLMAYACAK YAKLAŞIMI DOĞRU DEĞİL

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ise  Tarım ve Orman Bakanı'nın, zirai don sonucunda ne kadar tarımsal ürünün kaybedildiği belli değilken "arz açığı olmayacak" gibi bir yaklaşımda bulunduğunu, bunu doğru bulmadıklarını söyledi.

 "BU TİP YORUMLARA İTİBAR EDİLMEMELİ"

AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, son günlerde yaşanan don olayında eksi 17 dereceye varan sıcaklıklar kaydedildiğini söyledi.

Geçen yıl sadece 0,4 milyon dekar alan dondan zarar görmüşken bu son olayda tahmini 14 milyon dekar alanın etkilendiğini belirten Usta, bu alanlarda hasar tespitlerinin yapılacağını aktardı.

Bakanlığın, özellikle son yaşanan don olayından önce Zirai Don Erken Uyarı Sistemi aracılığıyla üreticileri bilgilendirdiğini dile getiren

Usta, şöyle konuştu:

"Henüz hasar tespiti çalışmaları sürerken, ülkemizdeki bütün tarımsal faaliyetin bundan olumsuz etkilendiği, gıda arz güvenliğinin tehlikede olduğu ve 'yurt dışına bağımlı olunacak' şeklinde birtakım yorumlar yapılmıştır. Bu tip yorumlara da itibar edilmemesi gerektiğini özellikle belirtmek isterim. Tabii eksi 17 dereceye kadar düşen sıcaklık sonucu oluşan don olayı, ülkemizin belli bölgelerinde pek çok meyve çeşidinde, fındık, cevizi de maalesef etkilemiştir. İlk tespitler ve saha gözlemleri neticesinde kayısı, üzüm, elma, şeftali, nektarin, fındık, ceviz gibi ürün gruplarında farklı derecelerde hasarlar meydana gelmiştir. Hasarın boyutu ve etkisi ise hasar tespitine yönelik çalışmaların tamamlanması sonrasında net bir şekilde ortaya çıkacaktır."

ERTELEDİK AMA İKLİM KANUNU OLMASI ŞART

Leyla Şahin Usta, İklim Kanunu Teklifi'ne ilişkin ise "İklim kanunuyla ilgili bugün de komisyon kurulması, sonrasında oradan gelecek katkıların da değerlendirilmesi ve toplumda birtakım konuların yanlış anlaşılması üzerine daha çok tartışılması, konuşulması, hepimizin ortak görüşlerini, muhalefetin de iktidarın da ortak görüşleri çerçevesinde yeniden çalışılması üzerine karar verdik ve bu konuyu ileri bir tarihe bıraktığımızı söylemek istiyorum. Bu doğru bir karar ama iklim kanununun olması bir şart." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...