İnfaz sisteminde reform şart! Uzmanlar 'adalete güveni' değerlendirdi

Ceza infaz sisteminde yapılması beklenen değişiklikleri değerlendiren hukukçular “Cezasızlık algısı, toplumda infiale sebep oluyor. Kişiler, daha fazla suç işliyor. Yeni düzenleme yapılması ihtiyaç” dedi.
Cezaların yetersizliği tartışmalarını değerlendiren hukukçular, adalete güvenin sarsılmaması için ceza infaz sisteminde düzenleme yapılması gerektiğini belirtti. İstanbul 2 No.lu Baro Başkanı Yasin Şamlı, cezasızlık algısının toplumda tepkilere sebep olduğuna dikkat çekerek “Suç işleyenler eğer bunun ceza olarak karşılığını ya da yeterli karşılığını görmezse, toplum böyle bir algıya sahip olursa, işte orada infial söz konusu olur” dedi.
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması, cezanın paraya çevrilmesi veya ertelenmesi gibi kararların cezasızlık algısı oluşturduğunu belirten Şamlı “Bazı insanlar suç işledikleri hâlde cezaevine girmiyorlar, bunun karşılığını görmüyorlar. Dolayısıyla bu anlamda gerçekten infaz kanununu da ele alarak yeni düzenlemelerin yapılması zorunlu. Ben de bu konuda Cumhurbaşkanı’mızın ifade ettiği görüşlere katılıyorum. Cezasızlık algısının ortadan kaldırılması gerekiyor” diye konuştu.
DAHA FAZLA SUÇ İŞLENİYOR
Kısa süreli mahkûmiyetlerde sanığın cezaevine hiç girmemesi veya cezanın ertelenmesinin toplumda olumsuz algıya yol açtığını belirten Şamlı, şunları kaydetti:
Kişiler suç işliyor ama ceza hukuku sisteminde cezalarını çekmemeleri sonucu suç işlemeye devam ediyorlar, daha fazla suç işliyorlar. Gerçekten de bu toplumda oluşan cezasızlık algısı, bu duygu, bu infial giderek haklı bir nedene dayanıyor. Bu bakımdan da mevzuatın gerçekten gözden geçirilmesi ve gerekli değişikliklerin yapılması gerekiyor.
SİSTEM YENİDEN TARTIŞILMALI
İstanbul 2 No.lu Baro Başkan adayı Ahmet Yılmaz da son günlerde yaşanan üzücü olayların ceza infaz yasasının toplumda tekrar tartışılır hâle gelmesine sebep olduğunu söyledi. Yılmaz “Toplumda ‘suçlular aramızda dolaşıyor’, ‘suçlular cezalandırılmıyor’ gibi cezasızlık algısı oluşması adalete olan güveni ortadan kaldıracağı gibi, toplumda güven içinde yaşama duygusunu ortadan kaldırmaktadır. Bu sorunu çözmek için ceza infaz yasasında yeni düzenleme yapılması ihtiyacı ortaya çıkmıştır” değerlendirmesinde bulundu.
Yılmaz, yeni sistemin toplum nezdinde “adaletin tesis edildiğine dair inancın sağlamlaştırılması” hedefi üzerinden inşa edilmesi gerektiğini vurguladı.
Avukat Fatma Koç ise cezasızlık algısı kadar, cezaevlerindeki doluluktan da şikâyet edildiğini ifade ederek hapishanelerin kapasitesi ve yargılanma sürelerinin de gözden geçirilmesi gerektiğini kaydetti.