İstanbul depremi sonrası herkes bu soruyu soruyor! DASK neyi karşılıyor? DASK hangi durumlarda ödeme yapıyor?

İstanbul Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki sarsıntı sonrası akıllara zorunlu deprem sigortası (DASK) geldi. Depremin ardından DASK yaptırmayanlar sigorta acentelerine koşarken, DASK'ın afet durumunda neyi karşıladığı ve hangi durumlarda ödeme yaptığı da merak ediliyor. İşte zorunlu deprem sigortası ile ilgili detaylar...
MAHMUT EKİNCİ - İstanbul'un Silivri ilçesi açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem megakentte büyük bir paniğe neden oldu. Deprem sonrasında binlerce kişi şehri terk ederken, çok sayıda İstanbullu geceyi sokakta geçirdi.
Deprem sonrası akıllara ise DASK geldi. Türkiye Sigortalar Birliği'nin verilerine göre 2024 yılının 4. döneminde zorunlu deprem sigortası yaptıranların sayısı 10 milyon 815 bin 416 oldu. Bir önceki dönemde ise bu sayı 7 milyon 910 bin 585'ti. Zorunlu deprem sigortasını yaptırmayanlar dün yaşanan sarsıntı sonrası sigorta acentelerine koşarken, bir yandan da DASK'ın içeriğini merak edenler araştırmalara başladı.
Sigorta acentesi sahibi Cemil Uçar, İstanbul'da yaşanan depremin ardından DASK ile ilgili çok sayıda telefon aldıklarını söyledi. DASK'ın konut ve iş yerlerinin güvenliğini artırarak muhtemel depremlerde finansal koruma sağladığını ve oluşacak hasarlara karşı güvence oluşturduğunu belirten Uçar, şunları söyledi:
"Zorunlu deprem sigortası, evinizin deprem risklerine karşı sigortalandığı bir poliçe türüdür. Zorunlu deprem sigortası yaptırmak, konutunuzun güvenliğini artırarak muhtemel bir depremde finansal koruma sağlar. Bu sigorta ile eviniz deprem sonucu oluşabilecek hasarlara karşı güvence altına alınır."
Deprem sigortası yaptırmadan önce acentelere kişisel bilgilerle birlikte gerekli konut bilgilerini ileterek poliçe priminin öğrenilebileceğini belirten Uçar, DASK'ın binada deprem ve depremden kaynaklanan maddi hasarları karşıladığını söyledi.
DASK HANGİ HASARLARI KARŞILAR?
DASK, depremin ve deprem nedeniyle oluşan yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan neden olacağı maddi zararları poliçede yer alan limitler dahilinde nakit olarak karşılıyor. Sigorta sahibi, bina tamamen ya da kısmi olarak zarar görmüş olsa da teminat altına alınıyor.
DASK TEMİNATI DIŞINDA OLAN KAPSAMLAR NELERDİR?
Enkaz kaldırma masrafları, kar kaybı, iş durması, kira mahrumiyeti, alternatif ikametgah ve iş yeri masrafları, mali sorumluluklar ve benzeri başkaca ileri sürülebilecek diğer bütün dolaylı zararlar, her türlü taşınır mal, eşya ve benzerleri, tüm bedeni zararlar ve vefat durumları, manevi tazminat talepleri, deprem ve deprem sonucu oluşan yangın, infilak, tsunami veya yer kaymasının dışında kalan hasarlar, depremden bağımsız olarak binanın kendi kusurlu yapısı nedeniyle zamanla oluşmuş zararlar DASK teminatı dışında yer alıyor. Bu zararların karşılanmasını isteyenler ekstra olarak konut sigortası da yaptırmak zorunda.
DASK'IN TEMİNAT LİMİTİ NE KADAR?
DASK her yıl inşaat maliyetlerindeki artışa göre belirlediği azami bir tutarda teminat sağlıyor. DASK tarafından verilen azami teminat tutarı, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren bütün yapı tiplerinde 1 milyon 272 Bin TL olarak belirlendi.
Azami teminat tutarı tespit edilirken, yıkılan meskenin yeniden inşa edilmesinin maliyeti (arsa değeri hariç) dikkate alınıyor. Sigortalının teminat tutarı (sigorta bedeli) -azami teminat tutarını geçmemesi koşuluyla- meskenlerinin büyüklüğüne ve yapı tarzına göre belirleniyor.
Eğer meskenin değeri DASK tarafından verilen azami teminat tutarını aşıyorsa, sigortalı isteğe bağlı olarak aşan kısım için sigorta şirketlerinden ek teminat alabiliyor. Bunun için özel sigorta şirketlerinden konut sigortası olması gerekiyor.