İstanbul pis su içiyor... İmamoğlu'nun gözden çıkardığı Büyük Melen Projesi için uyarı

Dünya tarihinde ilk defa ‘temel atmama’ töreni düzenleyen İBB Başkanı İmamoğlu’nun “Akıbeti belli olmayan, çatlamış bir baraj” diyerek gözden çıkardığı Büyük Melen Projesi için kritik uyarı yapıldı. Düzce Belediye Başkanı Özlü “İSKİ gereken yatırımları yapsın. İstanbullular kirli su içiyor” uyarısında bulundu. Öte yandan konuyla ilgili İSKİ'den açıklama geldi.
HABER MERKEZİ İSTANBUL - Zaman zaman kuraklık sıkıntısı yaşayan İstanbul’un su meselesini 2071’e kadar karşılaması hedeflenen Büyük Melen Projesi için hayati uyarı geldi.
Melen Çayı’nın doğduğu Düzce’nin Belediye Başkanı Faruk Özlü, İstanbulluların içtiği sulara lağım karıştığını belirterek İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresine (İSKİ) “Görevini yap” çağrısında bulundu.
Özlü, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İstanbul’a içme suyu sağlayan Melen havzasının bakımından sorumlu olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi bağlı kuruluşu İSKİ’nin, bölgede yapması gereken yatırımlar olduğunu belirtti.
Bu yatırımların, İSKİ’nin İstanbul’a su sağlayan derelerin temizliğiyle ilgili yükümlülükleri kapsadığını aktaran Özlü “Ancak İSKİ, beş yıldır yatırım yapmaktan ve görevlerini yerine getirmekten kaçıyor. İBB ve İSKİ yönetimleri, bu yatırımları acilen tamamlayın. İstanbulluların içtiği suya lağım suları karışıyor” ifadelerine yer verdi. Özlü ayrıca, Su Yönetimi Genel Müdürlüğünün geçen sene İstanbul ile Düzce’yi “su kardeşi” ilan etme girişimini İBB’nin kabul etmediğini, bunun üzerine Düzce’nin Kocaeli ile “su kardeşi” ilan edildiğini kaydetti.
“Büyük Melen Projesi” kararı alındığı 1990 yılında 7,3 milyon olan İstanbul’un nüfusu bugün 16 milyon 708 bin 850 oldu. Bu kadar nüfusun su ihtiyacının karşılanmasında büyük rol oynayan Melen Projesi, Melen Çayı’ndan İstanbul’a su taşınmasını içeriyor. İstanbul Boğazı’nın 170 kilometre doğusunda yer alan Melen Barajı, Büyük Melen Çayı’nın Karadeniz’e döküldüğü noktada yer alıyor. Melen Barajı, 694 milyon metreküp su depolama hacmine sahip. Barajın hizmete açılmasıyla yılda 1 milyar 77 milyon metreküp su teminiyle İstanbul’un su ihtiyacının 2071’e kadar karşılanması hedefleniyor. Proje, kapsamında Boğaz’ın 135 metre altından 5 bin 551 metre uzunluğunda boru hattıyla Avrupa Yakası’na su taşınıyor. Ancak, İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 yılında elektrik tasarrufu bahanesiyle bu boru hattını kapattı.
İSKİ'DEN AÇIKLAMA GELDİ
Öte yandan, İSKİ'den de konuyla ilgili açıklama geldi.
Açıklamada, Düzce’ye 2019’dan bu yana 1 milyar 120 milyon TL’lik yatırım yaptığını ve İstanbul’un içme suyunun modern tesislerde arıtılarak tüm standartlara uygun şekilde şebekeye verildiği belirtildi.
İçme suyuna atık suyun karıştığı iddialarının 'gerçeği yansıtmadığı', yatırımların da planlandığı şekilde devam ettiğini aktarıldı.
İSKİ'nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
"2019 yılından bu yana İSKİ, Düzce il sınırlarında toplam 1 milyar 120 milyon TL’lik yatırımla 45.831 metre atık su şebeke kolektör hattı inşa etti. Kaynaşlı, Konuralp, Merkez, Çilimli, Pırpır, Cumayeri ve Gölyaka bölgelerinde yapılan bu çalışmalar, şehir altyapısına büyük katkı sağladı.
Melen Havzası'nda ise 26 Aralık 2024 tarihli ihaleyle yeni projeler başlatıldı. 4 milyar 223 milyon TL toplam yatırım bedeline sahip projede, 50,5 kilometrelik atık su şebeke imalatı, Gölyaka terfi merkezi ve enerji nakil hattı, ayrıca 4,4 kilometrelik terfi hattı planlandı.
Cumayeri İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi'nin inşaat süreci devam ederken, mevcut Düzce Arıtma Tesisi’nin ek inşaatı ve Yeni Yığılca İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi projeleri üzerinde de çalışmalar sürüyor. Ayrıca, Melen Atık Su Deşarj Tüneli'nin ihale süreci başlatıldı.
İstanbul'un içme suyuna atık su karıştığı iddialarını reddeden İSKİ, içme suyunun istisnasız her damlasının, modern içme suyu arıtma tesislerimizde arıtılarak yerli ve yabancı tüm standartları sağlayarak şebekeye verildiğini belirtti.
İSKİ ayrıca, Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle belirlenen "Su Kardeşliği Protokolleri" kapsamında Ankara, Kars ve Artvin belediyeleriyle işbirliği yaptı. Düzce Belediyesi ile de protokol yapmaya hazır olduklarını açıkladı.
İSKİ, halkı asılsız iddialara itibar etmemeye davet ederek, çevre ve temiz su güvencesi konusunda çalışmalarını kararlılıkla sürdüreceklerini vurguladı. Detaylı bilgiye iski.istanbul adresinden ulaşılabileceği belirtildi."