İstanbul'u önce deprem sonra yangın vuracak! Zelzele 500 doğalgaz kutusunu patlatabilir

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
İstanbul'u önce deprem sonra yangın vuracak! Zelzele 500 doğalgaz kutusunu patlatabilir
Gündem Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Meclis’e bilgi veren Dr. Ali Serdar Gültek, tabii afetlerin birbirini tetikleyeceğini belirterek, İstanbul’da 500 doğalgaz servis kutusunun aynı anda yangın çıkarabileceği uyarısında bulundu.

ESMA ALTIN - TBMM Kartalkaya Otel Yangınını Araştırma Komisyonunda İstanbul’un yangın riski masaya yatırıldı. Komisyonda sunum yapan İstanbul Üniversitesi - Cerrahpaşa’dan akademisyenler Dr. Ali Serdar Gültek ile Dr. Uğur Emre Temelli, megakentte meydana gelebilecek yangın risklerine ilişkin değerlendirmelerini milletvekilleriyle paylaştı.

Doğal afetlerin birbirini tetikleyebildiğini işaret eden Dr. Gültek, İstanbul’da beklenen 7 ve üzeri büyüklükteki bir depremin İstanbul’da 500 doğalgaz servis kutusunda aynı ayna yangın çıkarma ihtimalinin bulunduğunu, buna yönelik hazırlık ve yatırımların 1999’dan bu yana yapılmaya çalışıldığını söyledi.

FABRİKALARDA BÜYÜK TEHLİKE

Şişli, Maslak ve İkitelli gibi otel, rezidans ve iş merkezlerinin yoğun olduğu bölgelerde İstanbul İtfaiye Daire Başkanlığıyla yaptıkları bir çalışmaya değinen Gültek “Buna göre, olması gereken birçok sistem, söndürme algılama sistemleri var fakat sistem kurulduğu gibi bırakılmış, hatta bazı yöneticiler değişmiş. Bizimle beraber binayı gezen yönetici, teknik kişi ‘Aa, bizde böyle sistem mi vardı?” diye tepkiler de veriyordu’ dedi. İstanbul Tarihî Yarımada’daki ahşap yapı stokunun da dikkat alındığını belirten Gültek, muhtemel bir depremde meydana gelebilecek yangınlar için Boğaziçi Üniversitesinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile üzerinde çalıştığı bir hasar tespit simülasyonu olduğunu kaydetti.

Fabrika ve endüstriyel yangınların da ülke ekonomisine ciddi zarar verdiğine vurgu yapan Gültek,10 yıl önce 60 büyük fabrikada yaptıkları incelemelerde binaların yüzde 60’ının aynı çatı altında faaliyet yürüttüğünün belirlendiğini, basit bir yangın duvarının bile olmadığını, yüzde 70’inde algılama sisteminin bozuk olduğunu, yüzde 80’ninde de aydınlatma sisteminin çalışmadığının tespit edildiğini söyledi.

ACİL YAPILMASI GEREKENLER

Dr. Uğur Temelli ise tarihî yapılarda çıkabilecek yangınlara müdahalelerin ve koruma işlemlerinin zorluğuna dikkat çekti. Temelli “Bu yapıların kullanım amacı çeşitlendi. Konut, okul ve müze gibi kullanım hâllerinin her birinde yangın yükü ve riski arttı” dedi.

Beşiktaş Gazipaşa İlkokulu, Haydarpaşa Garı, İstanbul Cağaloğlu’ndaki İl Millî Eğitim binasının yangını ve yine Galatasaray Üniversitesinin çatısında çıkan bir yangınlarını hatırlatan Temelli “Buralarda yangın geri dönüştürülebilir bir risk değil. Özel önem gerektiren bir süreç” ifadelerini kullandı.

Temelli acilen yapılması gerekenleri de  “ulusal yangın veri sisteminin kurulmalı, yangın yönetmeliği geliştirilmeli, iş yeri ve konutlar birbirinden ayırmalı, Yangın Güvenliği Koordinasyon Merkezi ve Ulusal Yangın Laboratuvarı kurulmalı” olarak sıraladı.  

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...