Jammer tiyatrosu! CHP bahaneye sarıldıkça batıyor

Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
Jammer tiyatrosu! CHP bahaneye sarıldıkça batıyor
Gündem Haberleri  / Haber Merkezi

Güvenlik kamerasına bant çektiler. Valizler deşifre olunca ‘içinde jammer vardı’ dediler. Jammer’ların yasak olduğu ortaya çıkınca ‘ihaleyle alınıyor’ savunmasını yaptılar. 14 yıllık listede sadece 7 ihale çıktı. İBB listede yok.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi yolsuzluktan tutuklu eski başkanı Ekrem İmamoğlu ile yanındakilerin bir otele valizle geldiği görüntülerin ortaya çıkmasının ardından siyasette başlayan “jammer” (sinyal bozucu cihaz) polemiği sürüyor. İmamoğlu’nun, kendine yakın iş adamlarıyla bir oteldeki gizli görüşmesi deşifre oldu. Kameraların siyah bantla kapatıldığı görüşmede korumaların otelden iki büyük valiz taşıdığı belirlendi. Akıllara çantalarda rüşvet paraları bulunmuş olabileceği geldi. CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik bir basın toplantısı yaparak “O çantalarda jammer vardı” dedi. CHP lideri Özgür Özel de çantaların içinde sinyal kesici olduğunu öne sürdü. “Bu jammer’ların hepsi resmî ihaleyle alınıyor. Jammer almak yasa dışı bir iş yapmak değil” diyen Özel, resmî ihaleyle jammer alan AK Partili belediyeleri ilan edeceğini söyledi. Ancak iddiasını temellendiremedi. CHP medyası kamu ihale kurumunun internet sitesinden geçmişte yapılmış jammer ilanlarını paylaştı. Portalda yer alan bilgilere göre 2011 yılından bu yana kamu kurumları yedi jammer ihalesi yaptı. Bu kurumlar, HEAŞ, Batman İl Özel İdaresi, MEB Bakan Yardımcılıkları, kayyımdaki Gürpınar Belediyesi, Polis Akademisi Başkanlığı ve Şırnak Özel İdaresi oldu. Terör sebebiyle kayyım atanan Gürpınar Belediyesi dışında bir belediyenin yer almadığı listede İBB de bulunmadı. Yani cihaz alınmış olsa bile ihalesinin yapılmadığı deşifre oldu.

SUÇ TEŞKİL EDİYOR

Bilişim Hukuku Derneği Başkanı ve hukukçu Kürşat Ergün, bireysel olarak sinyal kesici kullanmanın suç olduğunu söyledi. Gazetemize konuşan Ergün “Bu fiilin işlenebilmesi için belirli istisnalar var. Bu istisnalar da başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere emniyet birimleri ve istihbarat birimleri yani kolluk kuvvetleri ile sınırlandırılmış. Bunun dışında herhangi bir özel güvenlik birimi veyahut da özel kişiler tarafından bu türlü sinyal kesici cihazların kullanılması suçtur. Bunun kullanımıyla alakalı özel izne ihtiyaç vardır. Otel gibi özellikle kamuya açık alanlarda bu türlü cihazların kullanılması, polis koruması altında olsanız dahi, belirli hususlarda özel izne tabi tutulmuştur. Çünkü siz gittiğiniz her yerdeki insanların haberleşme hürriyetini gasbediyorsunuz demektir. Anladığımız kadarıyla İmamoğlu’nun böyle bir özel izni de yok. İddia edildiği gibi, eğer söz konusu yere sokulan çantalarda jammer var ise bu, Türk Ceza Kanunu kapsamında suç olarak değerlendirilir. Kişisel olarak, ‘Gittiğimiz her yere biz bunları götürürüz’ gibi birtakım savunmalar, hukuki anlamda değersiz ve geçersiz. Otelde yangın çıksa, telefonlar çalışmasa ve onlarca kişi ölse hukuki sorumluluk kime ait?” dedi.

İKİ YIL HAPİS

Hukukçu Hadi Dündar da kafasına göre herkesin jammer kullanamayacağını ve sadece belirli kurumlar ve özel durumlar için kullanımına izin verildiğini ifade etti. Dündar, Türk Ceza Kanunu’na göre, kişiler arasındaki haberleşmenin hukuka aykırı olarak engellenmesinin 6 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası öngördüğünü, kamu kurumları arasındaki haberleşmeyi engelleyen kişinin ise 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacağını belirtti.

 

Kaynak: Haber Merkezi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...