Kamuda mesai saatleri değişecek mi? Kamu mesai saatleri kısalacak mı, düşecek mi?

Kamuda mesai saatleri değişecek mi, düşecek mi 2024? | Milyonlarca çalışanı ilgilendiren Türk İş Kanunu’nda yapılacak değişiklikle, çalışma süresinin indirilmesi gündemde. Peki, Kamuda mesai saatleri değişecek mi? İşte mesai saatleri ile ilgili değişikliğe ilişkin detaylar…
Kamuda mesai saatleri değişecek mi? Kamu çalışanları mesai saatleri düşecek mi merak ediyor. Milyonlarca çalışanı ilgilendiren Türk İş Kanunu’nda yapılacak değişiklikle, çalışma süresinin indirilmesi gündemde yer alıyor. İşte kamuda mesai saatleri değişecek mi? Ayrıntılar…
KAMUDA MESAİ SAATLERİ DEĞİŞECEK Mİ?
Türk İş Kanunu’nda değişiklik için düğmeye basıldı. Edinilen bilgiye göre hükümet, 30 milyonu aşkın çalışanı doğrudan ilgilendiren kanunda yapacağı değişiklikle, ücretlerden çalışma saatlerine, yıllık ve haftalık tatilden esnek çalışmaya kadar birçok konuda çalışanı merkeze alan düzenlemeler yapacak. Bu kapsamda çalışma saatlerine de yeni ayar gelecek. İş kanununda haftalık 45 saat olan çalışma saatinin 40 saate indirilmesi gündemde. Bazı meslek gruplarındaki 48 saatlik çalışma saatleri de azaltılacak. Yeni düzenleme çalışan odaklı olacak. Çalışan güçlendirilecek, dağınık mevzuat bir arada toplanacak. Fazla çalışma ücretlerine ilişkin katsayının bir yerde yüzde 50, bir başka yerde yüzde 25 olması gibi dağınıklıklar giderilecek.
Konu hakkında konuşan hükümet kaynakları yapılan çalışmada merkeze çalışanın konulacağını, bu sayede işletmelerin de güçlenip gelişeceğini ifade ediyor. Hükûmet kaynakları “Çalışan güçlendirilirse işletme gelişir, işveren gelişir. Çalışan güçlendirilmiyorsa, istediğiniz kadar yasal düzenleme yapın, işletmeyi değiştirin, ilerleme kaydedilmiyor. Yapılacak düzenlemelerde, çalışanların vasıflarının gelişmesine ilişkin yeni hükümler konulacak” dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan geçtiğimiz aylarda “Sosyal Güvenlik Kurumunda sürdürülebilirliği güçlendirmek amacıyla sosyal güvenlik sisteminde kişilerin daha çok istihdamda kalmasını teşvik eden, hakkaniyeti ve aktüeryal dengeyi önceleyen yaklaşımla esnek çalışma biçimlerini yaygınlaştıracağız. Sosyal güvenlik mevzuatı ve uygulamalarını, değişen iş gücü piyasası şartlarına ve yeni nesil esnek çalışma şekillerine daha uyumlu hâle getireceğiz. Kayıt dışı istihdam ve kayıt dışı ücretle mücadelede veri analizine dayalı, risk odaklı denetim faaliyetlerini artırarak prim tabanını genişleteceğiz” demişti. Muhalefet de haftalık çalışma saatinin 37,5 saate düşürülmesi için TBMM’ye kanun teklifi sunmuştu.