KKTC, Türkiye’nin ‘kırmızı çizgisi’dir... Erdoğan’ın TDT hamlesi Rum dostu Avrupa’yı panikletti

Eski Büyükelçi Umut Arık “Kıbrıs’ta iki devletli çözümden başka hiçbiri geçerli değil. Avrupa boş hayaller peşinde koşuyor. Borrell’in sözleri uluslararası hukuk açısından bir rezillik ve palavradan başka bir şey değil” dedi.
SAMET EKER - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC), Türk Devletleri Teşkilatının Kırgızistan’daki zirvesine ‘gözlemci’ olarak katılmasından rahatsız olan Avrupa Birliği (AB) ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’e tepki üzerine tepki yağıyor.
Eski Büyükelçi Umut Arık, ayrılıkçılığın söz konusu olabilmesi için daha önce bir birliğin oluşmasının gerekliliğine vurgu yaparken, bunun oluşmamasındaki sebebin Türk tarafı değil, Rum tarafı olduğunu söyledi. Arık “Avrupa Birliği sözcülerinin ‘ayrılıkçı yaklaşım’ diye söyledikleri, uluslararası hukuk açısından tam bir rezillik ve palavra” nitelendirmesinde bulundu.
HAYAL PEŞİNDELER
Arık, İtalya’nın, KKTC’yi bir devlet olarak tanımaya kalktığında AB’nin, İtalya’yı AB’den atmaya ve AB içindeki yetkilerini sınırlandırmaya teşebbüs edebilecek kadar ileri gittiklerinin altını çizdi. Arık “Tıpkı Kuzey Kore, Güney Kore’de olduğu gibi, İrlanda ve Kuzey İrlanda’daki İngiliz topraklarında olduğu gibi, Kuzey Kıbrıs’ta da iki tane devletin varlığı dünya tarafından görülebilir. İki devletli çözümden gayrı bir şey kabul edilemez. Zaten bu çözüm değil, gerçeğin kabulü. AB’nin böyle hayaller peşinde koşması, sadece komik hâle düşürür. Ki, düşürmektedir de” ifadelerini kullandı.
KKTC’NİN İHTİYACI YOK
Kuzey Kıbrıs ile Güney Kıbrıs yönetimi arasında şimdiye kadar hiçbir zaman birlik olmamasına dikkati çeken Arık “Türk toplumu, Rauf Denktaş’ın liderliğinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni ilan etti. Bu bir ayrılıkçılık değil, bir mevcudiyetin tespiti. Türk Cumhuriyeti’ni, varlık olarak kimsenin devlet olarak tanımasına ihtiyacı yok. Kıbrıs’ta iki siyasi mevcudiyet var” diye konuştu.
Beykent Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ece Baban ise KKTC’nin meşruluğunun sağlanması için atılan adımların, tarihî süreç içerisinde bugün atılan bu adımlardan rahatsız olan birlik ve devletlerin adaletsiz uygulamasından kaynaklandığını hatırlattı.
KIBRIS İLGİ ODAĞI
Bu durumun temelinde de Kıbrıs’ın jeostratejik ve jeopolitik konumundan kaynaklandığını kaydeden Baban, sözlerine şöyle devam etti: Kıbrıs, Orta Doğu ve Doğu Akdeniz’in kontrol edilmesindeki işlevinden dolayı ilgi odağı. Deniz ticaret yolları ile başlıca hava yollarından biri üzerinde bulunduğu işin çıkar çatışmalarının temelinde yer alıyor. Sabit bir uçak gemisi olarak da tanımlanan Kıbrıs adası Türkiye, Suriye, Lübnan, İsrail, Ürdün tamamen, Irak ve Mısır’ı kısmen menziline alıyor.
DÜNYAYA HATIRLATTIK
Tabii ki Doğu Akdeniz havzasına hâkim olmak; ulaşım, enerji kaynağı ve askerî bağlamda çıkarlar açısından da yine Kıbrıs’ta hâkimiyet kurmak isteyen ülkeler açısından değerli. Kırgızistan’da KKTC’nin de bulunması sadece Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin devlet olarak tanınması çabasının göstergesi değil, Türkiye’nin bu noktadaki politikasının kesin çizgilerinin de dünya devletlerine hatırlatılması açısından önemli.