Korku filmi gibi.... Türkiye tarihinin en büyük felaketlerinden! Yazın meyveye hasret kalabiliriz
Mart ve nisan aylarında etkili olup kara kışı aratmayan soğuklar, tarlaları vurdu. Tarlaların akıbeti hakkında açıklama yapan Bakan Yumaklı, "Tarihimizin en büyük zirai don olaylarından birini yaşadık" sözlerini kullandı. Türkiye'nin önemli dut üretim merkezi Tunceli'de ağaçlarda yüzde 100 zarar tespit edilirken, Malatya'da don yüzünden kayısı ağaçlarının fizyolojik yapısı da zarar gördü. Malatyalı çiftçi afeti "74 yaşındayım böyle bir şey görmedim" ifadeleriyle anlattı.
Türkiye mart ve nisan aylarında baharı beklerken kış kendisini yeniden hissettirdi. Bu hafta yurdun büyük bölümünde lapa lapa kar yağdı. Bu yağış, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün de sürekli uyarı verdiği don afetine neden oldu. Havadaki ani değişim tarlaları vurdu.

Dün Tarım ve Orman Bakanı felaketin boyutunu şu cümlelerle anlattı:
"Mart ve Nisan aylarında, ama özellikle son 3 günlük dönemde (10-11-12 Nisan) hava sıcaklıklarındaki ani düşüşler sonucu don, kar yağışı, dolu olaylarıyla karşı karşıya kaldık.
"TARİHİN EN BÜYÜK AFETİ"
Yer yer sıcaklığın -15 dereceye düştüğü son 3 günde, bazı bölgelerde son 30 yılın en düşük sıcaklık değerleri kaydedildi. Bu olumsuz hava koşulları sonucu, maalesef 2014’te yaşanan büyük zirai don olayından sonra tarihimizin en büyük zirai don olaylarından birini yaşadık.
Tüm üreticilerimize, çiftçilerimize büyük geçmiş olsun. Bakanlık olarak günlerdir olumsuz etkiyi en aza indirmek için 7/24 sahada ve üreticimizin yanındayız. Bütün ekiplerimiz tespit çalışmalarını sürdürüyor.
Don ve doludan etkilenen üreticilerimiz; Tarım ve Orman il/ilçe müdürlüklerimize, sigortalı üreticilerimiz de ALO TARSİM 172 ihbar hattına ve acentelerine hasar ihbarında bulunabilirler.
Bakanlık olarak her zaman olduğu gibi, son yılların en geniş alanı kapsayan bu don olayı sonrasında da üretimin devamlılığını sağlamak üzere üreticilerimizin yanında yer almayı sürdüreceğiz.
Tekraren üreticilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim memleketimizi her türlü afetten korusun"
ZARAR GÖRMEYEN AĞAÇ KALMADI
Afet, önemli tarım bölgelerinin kara günler geçirmesine neden oldu.
Türkiye'deki en önemli dut üretim merkezlerinden olan Tunceli'nin Çemişgezek ilçesinde coğrafi işaretli Ulukale dutu, kar yağışı ve don sebebiyle büyük zarar gördü. Bölgede inceleme yapan ekipler, bölgedeki ağaçlarda yaklaşık yüzde 100 oranında bir zarar oluştuğunu tespit etti.
GECE BOYU NÖBET DE İŞE YARAMADI
Gece boyu tarlalarda ateş yakan dut üreticisi yaşadıklarını şu cümlelerle anlattı:
"15 yıldan beri dut üreticiliği yapıyorum. Hemen hemen her yıl bu sorunları yaşıyoruz. Geçen sene aynı durumu yine yaşadık. Bu sene yine aynı şekilde ağaçlarımızın hepsi dondu. Büyük bir ihtimalle bu sene hiç ürün alamayacağız. Köylülerimizin tamamı dut üretimi yapıyor ve geçim kaynakları dut.
İnsanlar mağdur. 2-3 gün öncesinden meteoroloji don olacağını duyurdu. Biz bir faydası olmayacağını biliyoruz ama imkanlarımızı zorlayarak ağaçların dibinde ateş, saman, ağaç ve ot yaktık ama nafile. Bir faydası olmadı. Sabaha doğru kar yağdı, ürünlerin hepsini aldı gitti" dedi.
AĞAÇLARIN FİZYOLOJİK YAPISI BİLE BOZULDU
Malatya genelinde de etkili olan zirai don, başta kayısı olmak üzere birçok meyve türünde büyük zarara neden oldu. Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, bazı bölgelerde sıcaklıkların eksi 13 dereceye kadar düştüğünü belirterek, donun ağaçların fizyolojik yapısına da zarar verdiğini söyledi. Çiçek, zararın boyutunun önümüzdeki günlerde netleşeceğini kaydetti.
Bahçesinde 5 kez ilaçlama yaptığını ve 6’ıncısı içinde hazırlık yaptığı esnada zirai donun meydana geldiğini söyleyen bir çiftçi ise, "74 yaşındayım böyle bir afet görmedim" diye konuştu.
İÇ ANADOLU'DA KAYISI BULAMAYACAĞIZ
Sivas’ta son günlerde etkili olan şiddetli soğuklar, kayısı ağaçlarını etkiledi. Zirai don nedeniyle kayısı rekoltesinde düşüş yaşanması bekleniyor.
İç Anadolu’da bu sene kayısı rekoltesinin az olacağını belirten kayış üreticisi Fevzi Göksu, "Bütün kayısı ağaçlarımızı soğuk vurdu. Ağaçların üzerindeki bütün çiçekler kurudu, dökülüyor. Eğer her yerde ağaçların durumu bu şekilde ise bu sene İç Anadolu’da kayısı bulamayacağız. Hiçbir tane canlı çiçeğimiz kalmamış. Allah’tan gelene bir şey yapamıyoruz" şeklinde konuştu.
Kayseri'de de meydana gelen zirai don nedeniyle Yahyalı, Develi ve Yeşilhisar ilçelerindeki meyve ağaçları zarar gördü.
Kayısı, elma ve ayva üreticisi çiftçi, "3 gündür arazilerde yoğun bir mücadele veriyoruz. Tedbirimizi aldık ama maalesef bir faydasını göremedik. Ağaçları yüzde 90 oranında soğuk almış durumda" ifadelerini kullandı.
Zaten alamıyorduk bundan sonra hiç tadamayacağız. Olanları da fahiş fiyatına satarlar olup biter. Geçmiş olsun.