Malatya depremi sonrası Prof. Dr. Naci Görür'den kritik uyarı! Bir bölgeye dikkat çekti: Bardak doldu, taştı...

Editör:
- Güncelleme:
Gündem Haberleri

Türkiye'nin dört bir yanından deprem haberleri gelmeye devam ederken, dün Malatya'da meydana gelen 5,9'luk sarsıntı gözlerin yeniden uzmanlara çevrilmesine neden oldu. Prof. Dr. Naci Görür "2020 ve 2023’te 2 farklı büyük depremle bardak doldu, taştı" derken, Doğu Anadolu Fayı'na dikkat çekerek Bingöl-Karlıova'yı uyardı.

Önceki gün Akdeniz 4,7 büyüklüğündeki depremle sallanırken, bir gün sonrasında ise Malatya'nın Kale ilçesinde 5,9'luk bir deprem meydana geldi. Peş peşe olan sarsıntılar henüz Kahramanmaraş depremlerinin etkisinden çıkamayan bölge halkında paniğe neden olurken, uzmanlardan açıklamalar da peş peşe geldi.


Malatya depremi sonrası Prof. Dr. Naci Görür'den kritik uyarı! Bir bölgeye dikkat çekti: Bardak doldu, taştı... - 1. Resim

"BİNGÖL-KARLIOVA HARİÇ..."

"Bu deprem öyle anlatıldığı gibi Malatya Fayı değil Doğu Anadolu Fayı üzerindeydi" diyen Prof. Dr. Naci Görür, "2020 Elâzığ ile 2023 yılı 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri sonrası açığa çıkan enerji ile tetiklendi. Korkmayın! Sadece Bingöl-Karlıova hariç o fay üzerinde afet oluşturabilecek büyüklükte bir deprem olmaz artık, ancak binanız hasarlı ya da zarar gördüyse evlere girmeyin!" dedi.


Malatya depremi sonrası Prof. Dr. Naci Görür'den kritik uyarı! Bir bölgeye dikkat çekti: Bardak doldu, taştı... - 2. Resim

SEBEBİ 'ENERJİ TRANSFERİ'

Hürriyet'e konuşan ve "Elâzığ ile Malatya arasından gelen, oradan Maraş'a uzanan Bingöl Karlıova'dan Hatay'a kadar devam eden fay Doğu Anadolu fayıdır" diyen Prof. Dr. Naci Görür, şu ifadeleri kullandı:

"Doğu Anadolu fayı 2020'de Elazığ’dan kırıldı. 6.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi, ki o zaman Maraş'a dikkat edilmesi gerektiğini söylemiştim. Elazığ’ın ardından 3 yıl sonra 7.7 büyüklüğünde Maraş depremlerini yaşadık. İşte bunun bir sebebi de enerji transferiydi.


Malatya depremi sonrası Prof. Dr. Naci Görür'den kritik uyarı! Bir bölgeye dikkat çekti: Bardak doldu, taştı... - 3. Resim

YÜKÜ KALDIRAMAYAN FAY KENDİNİ BIRAKIVERİYOR

Enerjinin transfer edilmesi bir fayın deprem üretme zamanını öne çekebilir. Şöyle düşün; fayın bir ucu (Malatya- Maraş örneğin) yüz yıllardır enerji üretiyor, deprem olmaya hazır bir birikim var. Diğer ucu (Elâzığ) kırılınca ne oluyor, orada açığa çıkan enerji henüz kırılmayan tarafın (yani Maraş ve Malatya’nın) üzerine biniyor. Bu kadar yükü kaldıramayan fay da bırakıveriyor kendini."


Malatya depremi sonrası Prof. Dr. Naci Görür'den kritik uyarı! Bir bölgeye dikkat çekti: Bardak doldu, taştı... - 4. Resim

"BARDAĞI TAŞIRAN SON DAMLA"

"Biz buna ‘bardağı taşıran son damla’ diyoruz" diyen Prof. Dr. Görür, "2020 ve 2023’te 2 farklı büyük depremle bardak doldu, taştı. Bu fayda büyük bir enerji boşaldı. Haklı olarak soruyorsun, ‘E, bu deprem nereden çıktı o zaman?’ Enerji boşaldı ama yok olmadı. Bir kısmı Malatya-Elâzığ, bir kısmı Hatay yönlü dağıldı.

Ancak bu enerji daha önce büyük 2 deprem oluşturduğu yani artık yorulduğu için bu kez öyle büyük bir deprem oluşturmadı, 5.9 ile sınırlı kaldı. Bu enerji transferi önümüzdeki günlerde de devam eder. Ancak korkmayın! Dediğim gibi ‘büyük’ bir enerji yok! Dolayısıyla Doğu Anadolu Fayı artık büyük depremler üretmez, 5-6 büyüklüğünde depremlerle sınırlı kalır" ifadelerini kullandı.


Malatya depremi sonrası Prof. Dr. Naci Görür'den kritik uyarı! Bir bölgeye dikkat çekti: Bardak doldu, taştı... - 5. Resim

"BUGÜN DEĞİLSE YARIN, YARIN DEĞİLSE SENEYE..."

Depremlerden sağ çıkmanın anahtarını veren uzman isim, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye, bir deprem ülkesidir. 60 yıldır her yerde söylüyorum. Ancak bana ısrarla, ‘nerede olacak?’, ‘ne zaman olacak?’, kaç büyüklüğünde olacak?’ diye sormaktan bıkmadınız. Bunları unutun artık! Tek gerçek deprem ülkesi olduğumuz. Bugün değilse yarın, yarın değilse seneye... Ama mutlaka olacak.


Malatya depremi sonrası Prof. Dr. Naci Görür'den kritik uyarı! Bir bölgeye dikkat çekti: Bardak doldu, taştı... - 6. Resim

"SİLKELENİP AYAĞA KALKMAK LAZIM"

Bundan kurtuluşun tek anahtarı var: Bilim ve teknoloji toplumlarının da yaptığı gibi deprem dirençli kentler oluşturmak. Halk olarak yöneticilerden bunu talep etmeli, ısrarcı olmalısınız. Depreme hazırlanmak demek sadece kentsel dönüşüm yapmak demek değildir. Depremden hepimiz korkuyoruz ama korkmak çare değil, silkelenip ayağa kalkmak lazım."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...