Meclis Başkanı Kurtulmuş’tan TBMM’ye çağrı: Yeni anayasa siyasetin görevi

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Meclis Başkanı Kurtulmuş’tan TBMM’ye çağrı: Yeni anayasa siyasetin görevi
Gündem Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Bütün partilerin, programlarında, yeni bir anayasa çağrısında bulunduğunu belirten Meclis Başkanı “Zorlu bir süreç ancak çalışmalardan geri adım atmak yok. Yeni bir anayasa yapmak Türkiye’nin sorumluluğudur” dedi.

İSMAİL KAPAN - TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Brezilya’da 6-8 Kasım tarihlerinde düzenlenen G20 Parlamento Başkanları (P20) Zirvesi dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Öcalan DEM Grubunda PKK’nın lağvedildiğini ilan etsin” açıklamasını değerlendiren Kurtulmuş, siyasetin önemli görevlerinden birisinin de topraklarımızdaki terörün sıfırlanması olduğunu ifade etti.

Kurtulmuş şunları kaydetti:

“Bir karar vermek zorundayız. Ya emperyalizmin kurbanı olarak herkes kendi sırasının gelmesini bekleyecek ya da hep birlikte, demokratik yöntemler ve süreçler çerçevesinde Türkiye’de terörün ortadan kalkması için her türlü çabayı ortaya koyacağız. Bir eli silahta, bir eli sandıkta siyaset olmaz. Siyasetin sandıktan başka hiçbir yere el atmaması, millî iradenin haricinde başka hiçbir iradeden emir, talimat almaması, onların güdümünde hareket etmemesi lazım. Bu konuda atılacak adımlar Türkiye’yi rahatlatır. Bütün bu müzakerelerin yapılacağı yer de millî iradenin tecelligâhı olan TBMM’dir. Türkiye terörü bitirecek; kardeşliği, dayanışmayı, birlikteliği oluşturabilecek bir iradeye sahiptir.”


ZOR AMA İMKÂNSIZ DEĞİL

Meclis Başkanı Kurtulmuş, yeni anayasa müzakerelerine ilişkin muhalefetin tavrının hatırlatılması üzerine de şu değerlendirmelerde bulundu:

“Baştan beri söylediğim; bu süreci açık, şeffaf ve toplumun farklı kesimlerinin görüşlerinin değerlendirildiği bir süreç şeklinde yönetmektir. Sürecin işlerliğinin ilk şartı da siyasi partilerin müzakereye yatkın davranmalarıdır. Anayasa müzakereleri çok zorlu bir süreç. En başından itibaren bunu biliyoruz. Ama imkânsız değil. Hatta tam tersine, ben bu parlamentonun anayasa yapmaya çok daha yetkin, çok daha yakın bir parlamento olduğunu düşünüyorum. Çünkü temsil gücü çok yüksek bir parlamento, halkın yüzde 95’inin oyları Mecliste temsil ediliyor, 14 siyasi parti var, bunlardan 6 tanesinin de Meclis’te grubu var. Monologun değil, çok sesliliğin olduğu bir parlamentoya sahibiz. Partilerimiz müzakere yöntemlerini iyi tespit eder, önyargısız, ‘Ben istemem, kapıyı kapatıyorum’ demeden bu konuya yaklaşırlarsa sonuç alınabileceğini düşünüyorum. Bu Meclis Cumhuriyetin ikinci asrının ilk meclisi. Yani tarihimizin dönüm noktasındayız. Büyük sorumluluklarımız var, bunlardan ilki Türkiye’nin ihtiyacı olan bir anayasa yapılabilmesidir. Bir diğer sorumluluk, Meclisin iyi bir iç tüzüğe kavuşturulması; daha demokrat, Meclis müzakerelerini daha efektif bir şekle getirecek, yasama kalitesini arttıracak bir tüzük çalışması. Ayrıca siyasi partiler yasası ve seçim yasasının da mutlaka değiştirilmesi gereken tarafları var. Bunları sadece ben söylemiyorum, partiler farklı farklı zamanlarda bu konuların hepsiyle ilgili görüş beyan etmişler. Dolayısıyla herkese sorumluluk düşüyor. Anayasa değişikliği nihayetinde bir aritmetik meselesidir. Ümit ederiz ki çok büyük bir konsensüsle, yani 400’ün üzerinde bir oyla geçer ve milletin istediği bir anayasa olur. Devam edeceğiz bu çalışmalara, çünkü bu Türkiye’nin sorumluluğu.”

Kurtulmuş, CHP lideri Özgür Özel’in erken seçim çağrılarını da “Türkiye’nin şu anda bir erken seçim gündemi yok. Oluşmayan bir gündem üzerinden konuşmanın, siyasi tartışma yapmanın çok anlamlı olmadığını düşünüyorum” dedi.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...